MENÜ
 • Szurikáta született Szegeden

  Napi cukiság: íme a szegedi vadaspark szurikátabébije!

  Az idei év márciusában tündéri cukiság jött világra a  szegedi vadasparkban. Láttatok már ilyen édes csöppséget?

  A Suricata suricatta latin néven ismert kis szőrgombóc március 1-jén született. A Dél-Afrikában, a Kalahári sivatagban őshonos cibetmacska-féle ragadozó kölyök háromhetes korában bújt elő először a szurikátacsapat földalatti járataiból.

  A Tisza-parti város állatkertjében régóta tartanak szurikátákat, de tavaly tavaszig nem sikerült szaporítani őket, annak ellenére, hogy tágas ház és kifutó épült számukra – közölte Veprik Róbert igazgató. 2010-ben alakult ki az új – három Amszterdamból származó nőstényből és egy budapesti fiatal hímből álló – csapat, amely szaporodni kezdett. 2011-ben három, idén pedig egy utóddal örvendeztették meg a gondozókat és az állatbarátokat.

  A szurikáták utódjai – tizenegy hetes vemhesség után – október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra. A kicsinyek háromhetesen bújnak elő az üregből, és nevelésükben mindkét szülő részt vesz. A szurikátacsapatokban a család tagjai nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással, viszont nagyon harciasan fellépnek az idegenekkel szemben, akár meg is ölhetik azt az állatot, amelyet betolakodónak tekintenek.

  Ha a szurikáták idegen csapattal vagy ragadozóval kerülnek szembe, azonnal elkezdenek ásni, nagy porfelhőt kavarva. Az is gyakorta előfordul, hogy szorosan egymáshoz bújnak, felborzolják szőrüket, megnyújtják testüket, hogy minél nagyobbnak látszódjanak. Az “előadásuk” csúcspontján pedig az egész csapat a levegőbe ugrik, közben pedig morog. A hangadás egyébként is fontos a szurikáták kapcsolatában, az egyedek legalább tízféle jelzést használnak a kolónián belül.

  Ajánló

  Ilyen volt az MTV VMA vörösszőnyege

  140 diákot támogatott a STRAND Fesztivál

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak