MENÜ
 • Szökésre alkalmas alagutat találtak a néha haláltáborban

  Minden bizonnyal egy menekülésre használható titkos alagutat találtak egy volt náci koncentrációs táborban, Lengyelországban. Hogy valaha volt-e használatban, nem tudni.

  Az archeológusok a Sobibor nevű haláltáborban egy ásatás során találták meg az alagút maradványait 1,5 méter mélyen. Az alagút körülbelül 10 méter hosszú volt és a szögesdróton kívülre vezetett.

  “A sonderkommandó barakkjának közelében végeztünk ásatásokat, mikor a földben találtunk két eltemetett szögesdrótot is. Elkezdtünk lejjebb ásni és megtaláltuk a körülbelül embernyi szélességű  alagút maradványait. 99 százalékban biztosak vagyunk benne, hogy ezt az alagutat szökésre használták.” – nyilatkozta a Telegraphnak Wojciech Mazurek, lengyel régész.

  Sobibor 1942 és 1943 között üzemelő haláltábor volt. A mai becslések szerint minimum 167.000 ember lelte itt halálát a gázkamrákban, de a szám akár a 250 ezret is elérhető. Néhány rabot megérkezésekor azonnal kivégeztek, másokat befogtak dolgozni a sonderkommando nevű egységbe – itt a gázkamrákkal kapcsolatos munkálatokban kellett segédkezniük.

  Az, hogy az alagutat valaha használták-e nem lehet tudni.

  Sobibor híressé vált arról a z1943-as felkelésről, melynek során hatszáz rab lázadott fel és majdnem egy tucatnyi őrt sikerült megölniük. Később a több mint 300 szökevény közül szinte mindenkit elfogtak és kivégeztek, csupán 50 ember tudott teljesen elmenekülni.

  A lázadás után a nácik felszámolták a tábort és megpróbálták annak a nyomait is eltüntetni, mely roppant mód megnehezíti a mai ásatásokat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon