MENÜ
 • Szívják a véred?

  Apró, pici vámpírok, amelyek csak Rád vadásznak!

  Csíp, szúr, harap, viszket, ég, viszket, vakarod, viszket, vakarod, ég, vakarod, fáj… Kivakartad? Áááá, dehogy… Dehogynem!
  Nyár nem múlhat el szúnyog- és egyéb rovarcsípések nélkül, főleg akkor, ha vízpart közelében vagyunk. Megkeserítik életünket, nyaralásunkat a kis dögök, folyton-folyvást csak a vérünket szívják. Akár a vámpírok is lehetnének, de valljuk be, már az első szónál a szúnyogok jutottak eszünkbe. Nekem is, hisz alig bújnak ki az első napsugarak a téli szürkeségből, már attól rettegek, vajon mikor esz meg az első szúnyog…

  Csípős témával érkeztem ma délután, de jó hír, hogy hoztam némi enyhülést is égő, viszkető sebeinkre.

  A szúnyogok az első számú közellenségek nyáron. Rossz hír, hogy a világ minden táján találkozhatunk velük, így nincs menekvés, vagy egy szúnyog vagy egy moszkító, de előbb-utóbb mindenkit utolér. A vérünket szívja.
  Ezek a mini vámpírok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak. Egy kis biológiai gyorstalpaló: ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, kétszárnyúak rendje, szúnyogalkatúak alrendje, szúnyogfélék családja. 41 nemükben összesen 3500 fajuk ismert, nem hiába teszik ki az ízeltlábúak az állatvilág 3/4-ét. A szúnyogok közül a nőstények a veszélyesek, vagy az ember, vagy más állat vérét szívják táplálékként. Bár a mi négy és fél literünkből mondhatnánk, hogy jut is, marad is, valamit neki is kell enni, de a kis mennyiségű elfogyasztott vér mellett belénk fecskendez némi méreganyagot is, amely az immunválaszt kiváltja, rosszabb esetben fertőzéseket, járványokat terjeszthet. A hímek teljesen ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak.

  A darázs egy kicsit már másabb. Ritkábban szenvedünk a csípésétől – szúrásától -, viszont a fájdalom is nagyobb. Méretük is nagyobb, mint a szúnyogé, elérheti akár a 3-5 cm-t is, míg a szúnyogok általában 8 mm körüliek. Jellegzetes sárga-fekete csíkos potroháról már messziről felismerjük, bár egyesek gyakran keverik össze a méhekkel. Ragadozó rovar, Magyarországon közel 100-200 fajuk él, a legelterjedtebbek a kecske-darazsak, a német darazsak vagy a rozsdabarna színű lódarazsak. Fejlett társadalomban élnek, egy-egy kolónia akár 100-400 egyedet is elérhet. Élén a termékeny nőstény áll, a “királynő”, őt veszi körbe a meddő, dolgozó nőstények sokasága. Általában egy hím – ritka esetben több – termékenyíti meg a királynőt, aki átvészeli a telet, a hímek viszont elpusztulnak. Kedves férfiak, ugye nem szeretnétek szúnyogok vagy darazsak lenni? Ugye, hogy nincs olyan rossz sorotok mellettünk? Mindjárt másképp fest így a helyzet…

  A darázs csípése is veszélyesebb, mint a szúnyogé. Bár az embert alapvetően nem bántják, veszélyhelyzetben mégis bátran támadnak. Tűhegyes fullánkja könnyűszerrel szúrja át bőrünket. A fullánk nem szakad bele az áldozatba, hátulütője, hogy egy darázs egyszerre több szúrásra is képes. Akkor több darázs egyszerre hány szúrásra is képes? Nem, ez nem valami rossz találós kérdés, hanem egy nagyon súlyos probléma. A helyi tüneteken túl sajnos a belénk fecskendezett méreganyag ugyanis erős túlérzékenységi reakciót is kiválthat, amely legrosszabb esetben hallálal is végződhet. A méreg nagy részét acetilkolin alkotja – most meg egy kis kémia óra -, de a toxintartalom jelentősen függ a darázs étrendjétől is. A rovarokat és húst fogyasztók csípése mérgezőbb.
  Ha már áldozattá váltunk, legalább egy órás fájdalomra és napokig tartó viszketésre számítsunk.

  A harmadik leggyakoribb vérszívó a fullánkos gyilkos, a méh. Hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 4%-a allergiás a méhcsípésre, de köszönhetően a gyors beavatkozásoknak, évente 1-2 ember hal csak bele. Csak. Hát köszönöm szépen, ha lehet, nem kérnék ilyen csípésből. Ezek a rovarok is csak akkor támadnak, ha veszélyt éreznek, ha hagyjuk őket, akkor békésen gyűjtögetik a virágok nektárját és döngicsélnek nyugodtan tovább. Mert ugye a döngicsélés mindenképpen jelent valamit, ezt már Micimackó is megmondta.

  „Ez a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van meg zümmögés, és az nem jelent semmit. Ha döngicsélés van meg zümmögés, akkor ez azt jelenti, hogy valaki vagy valami döngicsél, illetve zümmög, és amennyire az én műveltségem futja, az egyetlen elképzelhető ok, ami valakit döngicsélésre, illetve zümmögésre indíthat, abban a tényben leli magyarázatát, hogy az illető egy méhecske. (…) Ami pedig azt illeti, ha valaki már méh, ezt a minőségét arra szokta felhasználni, hogy mézet készítsen. (…) A mézkészítésnek pedig egyetlen értelmes okát és célját abban látom, hogy én a mézet megegyem.” (A.A. Milne – Micimackó)

  Persze nem mindig látszanak ilyen kedvesnek, aranyosnak és jóságosnak a méhek. A csípés pillanatában a szervezetünkbe jutó méreganyagok azonnal szétterjednek a véráramban, beindul az immunrendszerünk ellen-hadjárata és a nagy mennyiségű felszabaduló hisztamin különböző erősségű reakciókat válthat ki. Jobb esetben bepirosodik a csípés környezete, megduzzad és napokig fáj. Rosszabb esetben viszont hörgőgörcs, sokk és a keringési rendszer összeomlása vár ránk. Súlyosbítja a helyzetet, ha kényes helyekre szúr a kis gyilkos, a szájüreget, a garatot, a fejet ért csípés helyén fellépő erős duzzanat végzetes következményekkel járhat. Mázlink van, ha csupán karunkat vagy lábunkat bántja.

  A sok ijesztgetés után pedig jöjjön az enyhülés, a hűs gyógyír viszkető-égő-fájó sebeinkre.
  Igazából könnyebb megelőzni a bajt, megvédeni magunkat a kis vérszívók csípéseitől, de ha már megtörtént, ami majdhogynem elkerülhetetlen, a legegyszerűbb gyógyír az azonnali hűsítő borogatás.
  Már nagymamáink is a spajzba szaladtak egy-egy könnyes darázscsípés azonnali kezelésére, és bár borzasztóan büdös tud lenni, mégis az ecet a legelterjedtebb hűsítő. A darázs méreganyaga lúgos kémhatású, így a savas ecettel közömbösíthetjük. Egy ecetbe mártott vattapamaccsal dörzsöljük be a csípés helyét, szorítsuk össze fogainkat, mert csíp, orrunkat, mert kellemetlen, viszont a viszketést gyorsan csillapítja. Nyaralás, kempingezés vagy táborozás alkalmával akár fogkrémmel is bekenhetjük, a hatás hasonló lesz.

  Továbbra is a konyha környékén kell keresgélnünk, ha enyhítésre várunk, a hagyma leve (bár 15 perc után érdemes letörölni) vagy a petrezselyem összedarabolt, összetört zöldje is jó szolgálatot tesz a fullánkosok után. A szódabikarbóna nem csupán fogainkat fehéríti, de egy kevés vízzel elkeverve helyettesítheti a hűsítő zselét. A méhek váladéka ugyanis savas kémhatású és a lúgos szódabikarbóna nagyszerűen közömbösíti azt.

  Harcra fel, a vérünk a miénk, mert valami ugye az éjszaka felbukkanó vámpíroknak is kell…

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon