MENÜ
 • Szeptembertől minden megváltozik

  Új menetrendek lépnek életbe, megváltozik a KRESZ, elrettentő képek kerülnek a cigarettásdobozokra, és még a kenyér és drágul.

  Nemcsak az iskolakezdéstől lesz hangos a szeptember, mindennapi életükben sok más változással is szembesülhetünk.

  Kezdetnek életbe léptek a tanidei menetrendek. A változás azt jelenti, hogy a reggel 7 és 8 óra, illetve a 14 és 16 óra közötti időszakban a nyáron megszokottnál sűrűbben járnak a buszok, a villamosok és a trolibuszok. Érdemes figyelni arra, hogy több járat esetében eltér egymástól a hétfőtől csütörtökig tartó és a pénteken érvényes menetrend. A MÁV-nál életbe lépő változások elsősorban a balatoni vonatokat értinik, melyek ősztől már ritkábban járnak. Végül, de nem utolsó sorban már a Volánbusznál is a tanítási idő alatti menetrend érvényes, így a szünidőhöz képest jó néhány járat beindult.

  Az autósok sem ússzák meg a változásokat: a most életbe lépő módosítás kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ezzel próbálva meg a lézerblokkolók további terjedését megakadályozni. Ugyancsak szeptembertől érvényes az a szabály, hogy a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávban szorosan jobbra kell húzódniuk. Valamint baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek segítséget nyújtani.

  Növekedni fog a dohánytermékek ára, és ezek dobozára mostantól kötelező elrettentő képeket nyomtatni. A jog világa is újdonságokkal szolgál: szűkül a Kúria előtti felülvizsgálat lehetősége, valamint a szeptember 1-jétől elhelyezkedő munkavállalók biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak az előző munkáltatótól kapott jövedelemigazolást. Emellett csak felsőfokú iskolai végzettségű, jogi vagy közigazgatási szakvizsgájú kormánytisztviselő kaphat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vezetői kinevezést.

  Végül pedig a diákélet is megváltozik. Bevezetik a mindennapos testnevelésórát az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon; azoknak, akik idén kezdik tanulmányaikat államilag finanszírozott szakokon, alá kell írnia a hallgatói szerződést a felsőoktatásban; továbbá 16 évre csökken a tankötelezettségi korhatár azoknál, akik a 2011−2012-es tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak.

  Helló, szeptember!

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon