MENÜ
 • Személyiségünket nem determinálja a genetika

  Brit és német tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a viselkedési sajátosságokat inkább külső tényezők, elsősorban a neveltetés formálja.

  Az exeteri és hamburgi egyetemi kutatók azt vizsgálták, hogyan ruházódnak át a személyiségjegyek egyik nemzedékről a másikra

  Arra a következtetésre jutottak, hogy a nevelőszülők lényegesen nagyobb befolyást gyakorolnak a gondozásukra bízott utódok személyiségének alakulására, mint a valódi szülőktől örökölt gének.

  Ez az első kísérletek egyike, amely igazolja, hogy a viselkedési minták nem genetikai úton is átadhatók az utódoknak. Tanulmányunk megmutatta, hogy a zebrapintyeknél az egyedi jellegzetességek a viselkedésen keresztül is öröklődnek” – magyarázta Nick Royle, az egyik vezető kutató.

  Biology Letters című szakkiadványban ismertetett vizsgálat során a zebrapintyeket számukra ismeretlen környezetben helyeztek el. Közülük néhányan megilletődtek, félénken gubbasztottak, mások pedig nyitottságukról bizonyságot adva vidám szökdécseléssel kutakodtak, hogy mielőbb megismerjék az idegen helyet. Később lehetővé tették, hogy a nőstények és a hímek párosodhassanak, majd tojásokat “mostohaszülőkre” bízták.

  A kicsik által örökölt viselkedési sajátosságokat felnőttkorukban vették szemügyre: azt elemezték, hogy felfedező típushoz tartozó példányok valódi vagy nevelőszüleire ütöttek-e inkább. Kiderült, hogy a személyiség formálódására az utóbbiak gyakoroltak meghatározó befolyását, míg a külsődleges jegyeket, például a testméretet a valódi szülőktől, tehát genetikai úton örökölték a pintyek.

  Az eredmények azt jelzik, hogy a viselkedési minták nem genetikai úton történő átadása fontos szerepet játszik az állatok személyiségi különbségeinek kiformálásában. A tanulmány lényegi kérdéseket vet fel egyéb fajok tulajdonságöröklési mechanizmusáról, beleértve az embert is:

  Vajon az örökbefogadott gyerekek valódi vagy nevelőszülőinek személyiségjegyeit hordozzák-e magukon?

  A személyiség kifejlődésére az ember esetében is nagyobb befolyást gyakorol a környezet, mint a genetikai örökség?

  Ezek a kérdések még válaszokra várnak, de már tudják a kutatók, hogy merre induljanak.

  Forrás: MTI

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon