MENÜ
 • Száz élhető bolygó a Tejútrendszerben

  Egy új kutatás eredményei szerint több millió lakható bolygó létezik Tejútrendszerünkön belül.

  Ezek közül mintegy száz található kevesebb mint harminc fényévre a Földtől. A kutatás abból indult ki, hogy a Tejútrendszerben lévő vörös törpe csillagokat vizsgálták, és megállapították, hogy ezeknek mintegy 40 százalékának közelében található olyan, Földünknél nem sokkal nagyobb bolygó, melynek felületén akár víz is lehet. A kutatók szerint ahol víz van, ott valószínűleg élet is létezhet, bár hozzátették, hogy alapjában véve a tény, hogy egy bolygó az úgynevezett „élhető zónában” van, még nem biztosíték arra, hogy élet is kifejlődött rajta.

  „Mivel a vörös törpe igen gyakori csillag a Tejútrendszerben – azaz legalább 160 milliárd van belőle – azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ilyen bolygókból több tízmilliárd lehet a galaxisunkban.” – mondta el Dr. Xavier Bonfils, a nemzetközi kutatás vezetője

  A csillagászok a megfigyelésekhez egy Chile-ben található, 3,6 méter átmérőjű teleszkópot használtak. Végeredményképpen kilenc, a Föld tömegének egy – és tízszerese között mozgó ilyen bolygót találtak a Gliese 581 és a Gliese 667 C vörös törpék közelében. Ennek segítségével számították ki, vajon pontosan mennyi lakható bolygó létezhet a galaxisunkban. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a Földhöz a lehető legközelebb, azaz kevesebb mint harminc fényévre körülbelül száz ilyen bolygó található.

  Azonban mivel a vörös törpék jóval hűvösebbek a mi Napunknál, a folyékony vízhez a bolygóknak közelebb kell lenniük a csillaghoz. Ez azonban felerősíti az ultraviola sugárzást, illetve a káros röntgen-sugarakat is.

  Emiatt a Földtől kívüli emberi élet jelenleg csupán a jövőről történő fantáziálás. Nem beszélve arról a kellemetlen tényről, hogy még a legközelebbi ilyen bolygó is mintegy tíz trillió kilométerre található Földünktől.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon