MENÜ
 • Stresszes bálnák

  Az emberek a tengereket és óceánokat is meghódította, a vízi közlekedés és fuvarozás teljesen megszokott, bevált dolog. Használatuk közben azonban hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy a hajók milyen hatással lehetnek a vízben élő állatokra.
  Egy bostoni kutatóintézet munkatársai nemrég bebizonyították, hogy igenis létezik összefüggés a hajók által keltett zaj és a bálnák stresszszintjének megemelkedése között. A vizsgálatnak jó terepet adott a new yorki világkereskedelmi központ ellen intézett támadás. Ezt követően ugyanis visszaesett a helyi hajóforgalom és az általuk kibocsátott zaj mértéke és a felére csökkent. A megváltozott feltételek lehetővé tették az óceáni zajszennyezés bálnákra gyakorolt hatását.
  “Azt eddig is tudtuk, hogy a bálnák más frekvencián kezdenek kommunikálni, hogy alkalmazkodjanak a hajók zajához, ám a mostani eredményeink szerint itt nem csupán kellemetlenségről, hanem komoly fizikai következményekről van szó.” – a problémát az jelenti, hogy a hajócsavar hangja ugyanabban a frekvenciatartományban mozog, mint amelyet egyes bálnák a kommunikációhoz használnak. Vannak fajok, amelyek alkalmazkodtak ehhez, azonban akadnak olyanok is, amelyeknek nem sikerült. 

  A stressz által kiváltott hatások veszélyesek lehetnek. Fejlődési rendellenességet, legyengült immunrendszert eredményezhetnek, sőt, még a szaporodási képességet is csökkenthetik. Érdekesség, hogy korábbi tanulmányok rámutattak arra, a szárazföldi állatoknál a zajos turista – és közúti forgalom okozhat hasonló gondokat.
  forrás: index.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon