MENÜ
 • Stephen King Könyvei: Jó tanuló

  Tényleg ennyire gonoszak vagyunk és elnyomjuk a sötét oldalunkat addig, amíg valami rossz és sejtelmes, mint valami gépezetet beindítja az elrejtett énünket?

  Kedvenc horrorkönyv írónk több kisregénnyel is megörvendeztette az olvasóit, ezek egyik  összegyűjtött verziója a Remény rabjai. Ebben a kötetben négy kisregény van az egyikről a címadóról már írtam is. Most talán az egyik leghátborzongatóbb King-regény kerül napirendre, mégpedig a Jó tanuló.

  Főhősünk ezúttal Tom Bowden, aki igazi mintagyerek. Kitűnő osztályzatokat kap és több szakkörnek is tagja, minden esélye megvan rá, hogy felvételt nyerjen Amerika legjobb főiskoláira. Azonban egy nap Tod a második világháborúról tanul az iskolában és teljesen megszállottja lesz a témának. Minden könyvet kikölcsönöz és mindent elolvas, ami ebben a témában fellelhető. Egy nap meg lát egy idős embert a buszon, akit egy, a holokausztról szóló könyvből ismer fel. A férfi háborús bűnös, volt náci tiszt.

  A fiú elmegy hozzá és megzsarolja, hogy elárulja igazi személyazonosságát a rendőrségnek, hacsak nem tesz mindent úgy, ahogy ő akarja. És Tod nem akar mást, csak mindent tudni a háborúról, méghozzá első kézből. Az élmény, a bűn, a bűntudat és a szégyen összeköti két hősünket és mindkettőjüket merőben megváltoztatja.

  A könyv hátborzongató részletességgel mutatja be a zsidó üldöztetést, a kínzások módszereit és a gyilkolást.  Tod személyisége gyökeres változáson megy keresztül, ha egyáltalán tényleg olyan jó fiú volt, ahogy a kisregény elején látjuk. Valójában minden pszichopata zseninek születik, csak rosszra használják fel, azt ami nekik adatott. Tod súlyos problémákkal kerül szembe és hazugságot hazugságra halmoz. A zsarolóból lesz a megzsarolt, és csak egy út van, hogy kikerüljön az útvesztőből…

  Kedvenc horrorírónk ismét lehetőséget adott arra, hogy az emberi lélek bugyraiban kalandozzunk és felfedezzük a sötétséget. Egy olyan sötétséget, ami egy  tökéletesen illedelmes és a társadalmi elvárásoknak tökéletesen megfelelő tizenéves lelkében lakozik. Mi az, ami így megtudja változtatni az emberi természetet? Tényleg ennyire gonoszak vagyunk és elnyomjuk a sötét oldalunkat addig, amíg valami rossz és sejtelmes, mint valami gépezetet beindítja az elrejtett énünket?

  Azt hiszem King legtöbb regénye erre és a félelemre alapoz. Kurt Dussander könyvünk háborús bűnöse mélyen eltemette magában a világháború szörnyűségeit, de Tod hatására ismét felszínre kerülnek. Szembe kell néznie azokkal az arcokkal és félelmekkel, akik miatta vesztették el az életüket és az emberi méltóságukat.

  A könyvből film is készült bár a filmben a Gyűrűk Urából jól ismert Ian Mckellen játssza Dussander figuráját, nem dobta fel jobban a filmet és nem is sikerült jobban a többi Stephen King adaptációnál.  Ha borzongásra vágytok, és szeretnétek betekinteni King egyik legbetegebb irományába mindenképpen álljatok meg az első antikváriumnál és vegyétek meg ezt a kötetet!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon