MENÜ
 • Stephen King Könyvei: Halálos árnyék

  "Mielőtt azt hinnétek ismét valami skizó történet került elő, nyugodjatok meg szó sincs róla..."

  „Vágd! Vágd szét a nyavalyást, én meg itt állok és nézem! „
  George Komor: Machine módszere

  A halálos árnyék volt ez első Stephen King könyv, amit elolvastam. Emlékszem akkor még azt sem tudtam milyen típusú könyveket ír a későbbi kedvenc íróm. Fent voltam a nagymamámnál padláson és pakolásztunk. Rendezgettük, dobozba pakoltuk a könyveket, amikor a kezembe akadt ez a régi könyv. Egyből megtetszett a címe. Halálos árnyék… Arra gondoltam, valami sötét titkot rejt a könyv és csak arra vár, hogy felfedezzem és halálra rémisszen. Egyből elkezdtem olvasni és nem is tévedtem sokat. Hozzá kell tenni az igazsághoz, hogy körülbelül 14 évesen még nem voltam fanatikus Stephen King rajongó, ám ez a könyv indított el ezen az úton.

  A könyv Thad Beaumont íróról szól, akinek gyerekkorában kioperáltak egy daganatot az agyából. Legalábbis neki ezt mondták. Ígéretes író, bár válságban szenved, ezért egy írói álnév George Komor mögé bújik, és úgy próbál maradandót alkotni. Sikerül is neki, ám ezek a könyvek túlságosan betegek, és túlságosan népszerűek, ahhoz a Thad Beaumont-hoz, aki  „Váratlan táncosok” címmel, adat ki regényt. Lényeg a lényeg, egy joghallgató Fred Clawson rájön, hogy Komor és Beaumont ugyanaz az ember és le akarja őt leplezni. Thad ezért úgy dönt, véget vet George Komornak. Csakhogy George Komor nem akarja, hogy véget vessenek neki, és nem is hagyja magát…

  Mielőtt azt hinnétek ismét valami skizó történet került elő, nyugodjatok meg szó sincs róla ennél azért kicsivel bonyolultabb a cselekmény. Persze nem mondom azt, hogy nem épít arra a kettősségre, ami egy ember lelkében jelen van. Mindenkinek van egy sötét énje vagy oldala, ha úgy tetszik és mindenkivel előfordult már, hogy miközben beszélgetett valakivel, legszívesebben eltört volna az asztalon egy sörös üveget, és azzal vágta volna el a másik torkát. Kicsit felnagyítva, de körülbelül ebből táplálkozik a könyvünk negatív hőse, George Komor. Amíg mi képzelgéssel próbáljuk meg kiélni sötét vágyainkat, addig Komor meg is teszi azokat a dolgokat, amik az agyunkban lejátszódnak.

  Miután megtudtam, hogy Stephen Kingnek is volt egy írói álneve még jobban szeretem ezt a könyvet. King Richard Bachman álnéven írt középszerű nem túl sikeres könyveket, míg egy amerikai könyvkereskedő, Stephen Brown le nem leplezte. Ha Kingnek egy kicsit is életrajzi ihletésű ez a könyve, akkor Brown nevében is örülök annak, hogy ahogy a lakótársaim is szokták mondani: „de talán jobb, ha kiírja magából.” Ha elolvassátok a könyvet és elértek odáig , amikor Fred Clawson kapja meg a büntetését a zsarolás miatt, meglátjátok, miért gondolom ez esetben én is, hogy talán jobb, hogy kiírja magából. A Sorvadj el! is Richard Bachman neve alatt jelent meg és amint kiderült, kit takar az írói álnév az eladásai megötszöröződtek. Stephen King szereti, maga képére formálni főhőseit, a legtöbb alkoholista író vagy tanár, de mind szeretnivaló figura, akinek körömrágós izgalmak mellett szurkolsz a könyv elejétől az utolsó írásjelig.

  Természetesen ezt a könyvét is megfilmesítették 1993-ban. Én azt mondom bár ne tették volna. Thad szerepét Timothy Hutton kapta, aki folyton feltűnik Stephen King adaptációkban az utolsó, amiben láthattuk a Titkos ablak, titkos kert című film volt. Szegény Timothy első filmjével megkapta a legjobb férfi mellékszereplését az Oscart, azóta viszont elindult a lejtőn és igazi zsé-kategóriás színésszé nőtte ki magát. Azt hiszem ez is arról árulkodik mennyire borzalmas lett a film a Halálos árnyékból, persze ez csak az én véleményem.

  A könyv mindenesetre isteni, és ha ezek után is szeretnétek saját képzeleteken kívül látni ennek a könyvnek a hőseit, akkor talán nem vesz el két órát az életetekből és egyszer ismétlem egyszer talán élvezettel végig tudjátok nézni.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon