MENÜ
 • Stephen King Könyvei – Carrie

  „A rohadt almák… mindenki látni fogja a rohadt almákat”

  A kedvencek temetője után kicsit nyugodtabb vizekre evezünk a Carrie-vel. Ismétlem magam, de csak kicsit lesz lélekromboló ez a regény. Stephen King megírta ezt a történetet egy fiatal lányról, akinek telepatikus képességei vannak, és egyből a fiók mélyére süllyesztette. Nem volt elég jó vagy érdekes ahhoz, hogy az első könyve lehessen. Felesége rábeszélésére mégis előásta a süllyesztőből és elküldte a kiadónak. Óriási siker lett és meghozta Kingnek a hírnevet.

  A könyv egy középiskolás lányról szól, akit társai folyton bántanak, kínoznak és kiközösítenek. Otthon sem jobb a helyzet szerető családi fészek helyett egy őrült, fanatikus Krisztus imádó anya várja haza.

  A történetben páran megbánják azt, ahogy Carrie-vel viselkedtek és próbálják ezt  helyrehozni. Az egyik lány Susan Snell odáig megy, hogy a középiskola végzős diákjainak életében legnagyobb szerepet játszó eseményre sem megy el, és megkéri az udvarlóját, hogy helyette Carrie-t vigye a bálba. Természetesen sokan nem nézik jó szemmel, hogy az általuk annyira gyűlölt személy részt vegyen a bálon, így bosszút forralnak. Minden rosszul sül el és a bál véres tragédiába torkollik.

  A könyv arra épít, amire minden társadalom egy borzalmas tragédia után. Mit csinálna a legtöbb túlélő vagy szakember? Hát könyvet ír a történtekről. A Carrie-ben is ilyen visszaemlékezések könyv részletek viszik előre a cselekményt, valamint Carrie gondolatai. Stephen Kingnek ismét sikerült megragadnia egy- egy figura lényegét karakterét, és sikerül tökéletesen ábrázolnia a végletekig bigott és fanatikus anyát, aki csak egyszer esett „bűnbe” , amikor Carrie fogant, és azóta is próbálja ezt a hibát kiküszöbölni.

  Carrie alakja egyszerre szánnivaló és idegesítő számomra. Hasonló személyiségként én se hiszem, hogy felléptem volna kínzóim ellen, de az az alázat, ahogy a lány viseli… Hát nem tudom, lehet én is pofon csaptam volna egyszer- kétszer.

  A könyv sikere után szinte azonnal megfilmesítették, és azóta is számos változat készült a filmből, a legutóbbi például a nyár egyik  sikerfilmjének ígérkezik. Da ha az igazán jó verziót akarjátok megnézni csakis a Sissy Spacek főszereplésével készült művet ajánlom. Azonkívül, hogy Sissy Spacek alakítja a különleges képességekkel bíró lányt, John Travolta is feltűnik a filmben, mint a „gonosz karakterek” fővezére.

  Talán többen láttátok már a filmet és nem teljesen ismeretlen az a jelenet, amikor egy vödör disznóvér fröccsen Carrie-re miután ő lesz a bálkirálynő és elhangzik az iskola indulója. Mindig azon gondolkozom,amikor a Carrie-t olvasom vagy a filmet nézem a tv-ben, hogy milyen jó hogy nálunk nincs ilyen kiközösítés. Persze nálunk is vannak gonosz gyerekek és vannak olyanok, akik kevésbé vannak rivaldafényben és egy-egy szivatás céltáblái lesznek, de ilyen szintű megalázással hál Istennek még nem volt dolgom. Vol t az osztályunkba egy fiú, akit egyszer egyik szünetben a többi fiú celluxszal összekötözött és kidobott a tanterem elé. Akkor jót nevettünk, de elég szomorú, hogy valaki ennyi ellenszenvet tud kiváltani az emberekből, és hogy ennyire nincs emberség a többiekben.

  Mindenesetre nagyon élvezetes könyv, betekintést nyerünk egy középiskola életébe és egy olyan lányéba,akit mindenhol bántanak, de felveszi a küzdelmet és bár nem a legmegfelelőbb módon, de bosszút is áll – az egész városon.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon