MENÜ
 • Stephen King Könyvei – Az

  „-Úgy ám lebegnek, Georgie - horkantotta a hang - , és lebegsz majd te is, ha itt leszel nálam…”

  Rengeteg Stephen King regényben a fő motívum a gyerekkor. Természetesen nem az a felhőtlen édes érzés, amikor fiatalon a téren játszottunk és boldogok voltunk – King főhősei általában hányattatott sorsú gyerekek, akik valamilyen úton-módon az iskolai társadalom peremére szorultak.

  Az Az-ban hét ilyen fiatal szörnyű gyerekkorát ismerjük meg. Először is a bandavezér Billét, akiből később tehetséges író lett, de fiatalkori dadogása őt is a számkivetettek közé helyezte. Ben azért tartozott a csapatba, mert túlsúlyos volt, Stan a származása miatt, Mike-ot a bőre színe miatt közösítették ki a többiek, Eddie szorongó beteges kisfiú volt, Richie szemüveges, Beverly az egyetlen lány, pedig csupán azért, mert  szegényebb volt a többieknél. Ők heten kötöttek örök barátságot.

  Ez így annyira nem is hangzik izgalmasnak igaz? Csakhogy Stephen King soha nem hagyná itt ennyiben, csupán azzal, hogy mindegyik gyerkőcnek szörnyű dolgokat kellett átélniük. A helyszín ezúttal Derry, amit – mint általában minden Manei-i várost –  ugyancsak is megszállta a gonosz. A huszonhét évente feltámadó szörny számos derryi gyerek eltűnéséért felelős. A csatorna rejtekéből bohócként szólítja meg a gyerekeket és csalja le sötét zugába, ahonnét már nem hallatszódnak fel a kis sikolyok.

  Sokáig nem értettem, mért félnek az emberek annyira a bohócoktól. Sokszor voltam cirkuszba és a picik közül mindig volt valaki, ha nem többen, akik félelmükben elsírták magukat. Hát ez után a könyv után megértem. A két kötetes könyv először a barátok gyerekkorát eleveníti fel, majd láthatjuk mivé cseperedtek. Mindenki elhagyja Derryt, kivéve Mike-ot, aki huszonhét évvel később, mikor sorra tűnnek el a gyerekek, visszahívja régi barátait, hogy szembenézzenek gyerekkori traumájukkal és legyőzzék a gonoszt.

  King szerintem egyik legjobban sikerült horror sztorija az Az. Miközben olvastam könyvet szinte éreztem a gonoszt, ami bekúszik a testünkbe, amikor valami rosszat csinálunk. Éreztem a félelmet, ami a gyerekeket kíséri a regény oldalain. Annyira szimpatikussá teszi nekünk kedvenc horror írónk ezt a hét kissrácot, hogy nem lehet letenni a könyvet. Addig nem, amíg meg nem tudod mi lett a sorsuk.

  A könyv filmen is megjelent, nem volt annyira rossz, mint a legtöbb Stephen King adaptáció, de a színészek nem tudták vissza adni azt a szeretet és barátságot, ami a fiatalokat összekötötte éveken keresztül.

  Imádom azt, ahogy Stephen King bánik a hőseivel a papíron. Olyan tulajdonságokkal ruházza fel őket, amik e legtöbbünkből hiányzik. A bátorság, hogy változtassunk a sorsunkon és szembe nézzünk a félelmeinkkel. A hét gyerek küzdelmeinek története magával ragadó és lebilincselő minden horror imádónak kötelező elolvasni!

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon