MENÜ
 • Stephen King Könyvei: A remény rabjai

  „A remény veszélyes dolog. Megőrjíti az embert. Semmi szükség rá.”

  Az egyik szombat este nem bírtam magammal és egyszerűen nem jött álom a szememre. Adott volt az alkalom, hogy az egyik szenvedélyemnek hódoljak Stephen King regényein kívül, és Family Guy epizódokat kezdtem el nézni. Rábukkantam egy részre, ami Stephen King könyveket parodizált. Egy hétvégét se tudok eltölteni kedvenc horrorírónk nélkül. Három remek történetet gúnyoltak a sorozat készítői. Az Állj ki mellettem, a Tortúra és A remény rabjai kaptak szerepet ebben az részben. Miután végignéztem kedvet kaptam, hogy ismét elolvassam Andy Dufresne történetét.

  Andy gazdag könyvelő, akit életfogytiglanra ítélnek, felesége és annak szeretője meggyilkolásáért. Büntetését a maine-i börtönben, a Shawshankben kell letöltenie. Andy magának való figura, aki nem illik a többi rab közé. Korábban már említettem, hogy King szeretett foglalkozni a börtönléttel, a rabokkal, azokkal, akik az igazságszolgáltatásnak dolgoznak, de főleg arról szeretett írni, hogy mi játszódik le egy emberben egy adott helyzetben, amit el sem tudunk képzelni, hogy velünk megtörténhet.

  Mondjuk úgy, hogy King fő területe a „csak valaki mással történhet meg” szituációk. Szerintem a legfőbb mozgatóerő, ami a könyveit annyira sikeressé tette az az, hogy teljesen lecsupaszítja az emberi természetet, addig a mélységig, ahol eldönthetjük, hogy megtartjuk utolsó morzsáit az emberségünknek, vagy pedig ösztönlényként cselekszünk. Mindenki választathat és Stephen King karakterinek mindig választaniuk kell.

  Andy végig azt állítja, hogy ártatlan, de megpróbálja kihozni a legjobbat abból, amit a sorstól kapott. Felküzdi magát a börtön berkein keresztül, és az igazgató keze alatt dolgozik. Ami ennél is fontosabb, igaz barátot talál, az ír Red személyében. Ő a rabok beszerzője, mindent megszerez, ami egy kicsit is arra emlékezteti az elítélteket, hogy valamikor szabad emberek voltak, saját élettel, vágyakkal és jövővel. Andy egy érckalapácsot szeretne beszerezni, amivel köveket faraghat szabadidejében. Persze nem persze Stephen King nem szánna rá ennyi részt a könyvben, ha annak a kis érckalapácsnak nem lenne nagyobb szerepe. Az Arizónai álmodozók című Kusturica filmben azt fejtegetik, hogy ha valahol egy könyvben, vagy egy filmben megjelenik egy fegyver akkor annak el is kell sülnie. Így van ez itt is, de hogy mi lesz a későbbiekben a kalapács sorsa nem árulom el…

  Andyt minden rab figyeli, mikor bekerül a börtönbe, valami fura hangulat lengi körbe. Amit a többiek vagy nem ismernek vagy már rég elfelejtettek. A remény. Mivel tudja, hogy ártatlanul bűnhődik, bízik benne, hogy előbb-utóbb de vége lesz a keserves börtönéveknek. Andy Dufresne az egyik kedvenc karakterem a King teremtményei közül, mert soha nem adja fel és minden buktató után feláll.

  A könyv amúgy 1982-ben jelent meg és hatalmas sikert aratott. Ez volt az első kisregényeket tartalmazó gyűjteménye. Milyen jó veszel egy könyvet és rögtön négy történetet olvashatsz el. Ebben a gyűjteményben a Remény rabjain kívül helyet kapott még az Állj ki mellettem!, A jó tanuló, és a Légző gyakorlat.

  Az utóbbin kívül mindegyiket meg filmesítették kisebb-nagyobb sikerrel. Mindenesetre a Remény rabjai mind a mai napig bent van a tízlegjobb filmje között. Hogy is ne lenne mikor a Morgan Freeman (Red), Tim Robbins ( Andy Dufresne) játssza a két főszerepet. A könyv is és a film is egyaránt zseniális érdemes elolvasni.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon