MENÜ
 • Stephen King Könyvei – A Ragyogás

  Egyedül, egy elhagyatott szállodában a hegyekben...

  „Van valami, amit egyetlen hatévesnek se szabadna megmondani a világon: az, ahogyan a dolgoknak lenniük kéne, és ahogy vannak, az szinte sose ugyanaz.”
  Stephen King: Ragyogás

  Kedvenc horrorírónk könyvének helyszínéül ezúttal, a colorádói hegységben megbújó Panoráma hotelt választotta. Ez a hotel a téli időszakban nem üzemel, csak a gondnok és családja tartózkodik a hegyekben, mivel olyan viharok dúlnak arrafelé, amik teljesen elvágják az ott lévőket a külvilágtól. Telefon nincs, a városba az út járhatatlan és a rádió sem működik, tehát minden adott egy jó kis horrorhistóriához.

  Főhősünk ebben a könyvben Jack Torrance, alkoholista tanár, válságban leledző író, aki egy diák bántalmazása miatt akar nyugodt környezetbe visszavonulni feleségével és hatéves fiával Dannyvel. A festői környezet tehát ideális a könyve befejezésére és arra, hogy összekaparják a családjuk roncsait. Danny birtokában van egy különleges képességnek, amit ragyogásnak hív. Érzékeli a természetfölötti erők jelenlétét, és olyan dolgokat lát, amik fölött a többiek, főleg felnőttek szeme tovasiklik. Milyen jó, hogy Maine-ben csupa különleges képességű ember születik…

  A szálloda kiürül és a Torrance család egyedül marad a hegyekben, elzárva a külvilágtól, magukra utalva és egymásra számítva. Azért mégsem maradnak teljesen egyedül. A szálloda él, lélegzik, emlékezik és Dannyt akarja.

  Stephen King könyveiben már sokadszorra találkozhatunk, az általa oly nagyra becsült karakterrel, az alkoholista kiégett íróval, aki valamilyen gonosz erő miatt személyiség változáson megy keresztül, és rejtett mélységeit fedezi fel saját sötét oldalának, és annak meddig mehet el egy ember, azért hogy megszerezze, amit akar. Ott van például Thad Beaumant, vagy Paul Sheldon figurája. Jack tehát ennek az erőnek a befolyása alatt ismét, az alkoholhoz nyúl, és a Panoráma szálloda kísértetei különböző ocsmány dolgokra kényszeríti. Hátborzongató leírások, gonosz erők, elfelejtett és dühös szellemek rémítik halálra az olvasót, így hát minden megvan, amit King bácsitól kívánhatunk.

  A könyvet 1981-ben meg is filmesítették. A rendező Stanley Kubrick volt, aki a Mechanikus naranccsal robbant be a köztudatba. A filmben Jack Torrance-t Jack Nicholson alakítja, akinél szerény véleményem szerint ijesztőbb színészt keresve se találtak volna. Gyerekkori traumáim közé tartozik az a jelenet, amikor Jack Nickolson az Eastwick-i Boszorkányok végén eszelősen rohan megölni az ellene forduló szerelmeit. Kubrick amúgy eléggé máshogy dolgozta fel a könyvet, sok dolgot meghagyott úgy, ahogy azt Stephen King fantáziájában megszületett, de a befejezést egyszerűen nem tudta elfogadni. Kinggel egyeztetve több alternatív befejezést is elkészített, de valahogy egyik se sikerült túl jól. Végül a premier előtt öt nappal kivágatta a már kész befejezést, úgy tárva a nagyközönség elé.

  Kubrick 1981-ben megkapta az aranymálna díjat, mint legrosszabb rendező. Nem ő volt az egyetlen díjazott,  Wendy Torrance-t alakító színésznő Shelly Duvall a legrosszabb színésznőnek járó Aranymálnával térhetett haza. Bár ha megnézitek a filmet, nem fogtok csodálkozni. Katasztrófa.

  A könyv mindenesetre isteni, rémisztő és zseniális és most sem kell csalódnunk King-ben.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon