MENÜ
 • Stephen King Könyvei – A mobil

  „A rongyos ember… Ott volt az álmomban és engem akart.”

  Ezúttal olyan könyvet választottam, ami azért félelmetes és ijesztő, mert akár tényleg megtörténhet. Stephen King egy 2006-ban megjelent könyvéhez, olyan démont választott, ami ahogy Stáhl Juci mondaná, hogy  minden háztartásban előfordulhat. Ez a könyv természetesen nem gyilkos gyömbér reszelékekről vagy valami hasonló sütemény alapanyagról szól, hanem valami sokkal hétköznapibb dologról – a technikáról.

  Ez már csak azért is felüdítő, mert a mai horrorkészítők még az olyanfajta történetekre is adnának pénzt, mint a Massza, melyben egy járkáló folyamszerű dolog öli halomra az embereket. Vagy nem régiben láttam például a tévében a Cápa vs. Polip című film bemutatóját, amiben két óriás szörny küzd egymás ellen… De most komolyan. Miért?

  Ilyentől tehát nem kell félni Stephen King könyvében, hiszen mint említettem, itt a technika játssza a főszerepet. Pontosítva a mobiltelefonok.

  Clay Riddell grafikus Bostonba utazik, hogy tárgyaljon egy képregényről, amin az utóbbi időben dolgozott. A tárgyalás előtt megáll egy parkban fagylaltozni, amikor furcsa dolgok történnek – azok, akik abban az időben telefonáltak egymásnak esnek. Az emberek teljesen megőrülnek és az utcán mindenki öldökölni kezd. Egy maroknyi ember útra kell, hogy ki találják, mi is folyik a világban. Főhősünknek csak a családja jár az eszében, hiszen a felesége és a fia is mobilhasználó, mint manapság mindenki.

  Azok az emberek, akik telefonáltak akkor, amikor ez a bizonyos fajtalLüktetés megkezdődött először egymásra támadnak, majd szerveződni kezdenek.

  Ki tudja vissza lehet-e fordítani a folyamatot, vagy ha nem, hogy lehet őket megállítani? Érdekesség, hogy a regény egyik kisebb szereplője Ray Huizenga úgy került be a műbe, hogy testvére Pam Alexander egy aukción 20000 dollárt fizetett csak azért, hogy a testvére részese lehessen egy Stephen King könyvnek.

  King nagyon sok kritikát kapott a Mobil miatt, hogy csak ismétli önmagát, megöregedett és már mindent kiírt magából, amit lehetett. A könyvet olvasva én is úgy éreztem, hogy kicsit lassúbb és kevesebb benne az izgalmas cselekmény, mint a korábbi műveiben, de annak, aki azt mondja, hogy a Mobil egyenesen a kukába való annak azt mondanám, csináld utána. A Végítélethez hasonlították ezt az írását, és habár maga a történet váza tényleg hasonlít ehhez a korábbi művéhez, mégis azt mondom, hogy két teljesen elkülönülő könyvről van szó. A Végítéletben ugyanis fertőzés söpör végig Maine államán, míg itt az emberek rádióhullámok miatt őrülnek meg.

  Mindenesetre kevesebb benne a Stephen Kin-re valló beteg jelenet, mégis élvezhető és azért találunk benne olyan részeket, amik megbotránkoztathatnak, vagy megijeszthetnek. Számomra tényleg érdekes volt ez a könyv, hiszen annyira a technika körül forog már az emberek élete, hogy előbb-utóbb tényleg bekövetkezik valami hasonló katasztrófa.

  Nem kedvenc horror írónk életműve de, egy borongós és magányos estén ha borzongásra vágyik az ember tökéletes olvasmány lehet.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon