MENÜ
 • Stephen King Könyvei – 3. rész – Állattemető

  "Az a hely... az a hely magával ragad és nem ereszt"

  A legtöbb kultúrában a halál csupán a test elmúlását jelenti, hiszen a lélek örök és halhatatlan. Mégis betegesen félünk attól, hogy a testünk elsorvad és minél tovább próbáljuk fenntartani az életnek nevezett ideiglenes állapotot.

  Gondoljunk csak bele, hogy a legtöbb horrorfilm is erre a rettegésre alapszik és ezzel ijesztgeti a nézőket. Különböző haláleseteket, gyilkosságokat, baleseteket mutatnak be a legszörnyűségesebb módokon.

  Stephen King számomra egyik leghátborzongatóbb könyve is ebből a félelemből táplálkozik.1 983-ban jelent meg az Állattemető, ami mint minden könyve, Maine államban játszódik, ezúttal Ludlow városában. Louis Creed, fiatal orvos feleségével, Rachel-lel és két gyerekükkel költöznek be új otthonukba. A ház mellett egy olyan út van, ahol egyfolytában 140 km/h sebességgel száguldoznak a kamionok. A tragédia majdnem a könyv elején bekövetkezik, amikor a kis Gage kirohan az úttestre, a szomszédban lakó öreg Jud éppenhogy eléri mielőtt baj lenne.

  Louisnak nem lesz könnyebb a nap további része sem, ugyanis egy haldokló 18 éves biciklistát visznek be a kórházba, aki figyelmezteti, hogy semmiképpen ne lépjen a Kedvencek Temetője mögötti területre. A sötét titkot rejtő helyre akkor derül fény, amikor Jud észreveszi, hogy Louisék macskáját elütötte egy kamion. Jud elmeséli a a kutyája történetét, akit szintén egy autó ütött el és a kedvencek temetője mögötti, földbe ásott el. A kutya másnap sértetlenül jött vissza. A férfi nem hisz a hely erejében de azért elássa a macskát. A hely ahova a kanyargós út vezet egy micmac indián temetkezési hely. Természetesen másnap a macska megjelenik, de nem olyan mint ezelőtt, megszállta valami gonosz erő.

  Itt vége is lehetne a történetnek, csakhogy Gage ismét az országút felé veszi az irányt és ezúttal nincs senki aki visszarántsa… A megtört Louis első gondolata visszasiklik az indián temetkezési helyre és elindul, hogy vissza szerezze kisfiát.

  A könyvet 1989-ben filmesítették meg, Kedvencek temetője címmel. A színészek gyatra játéka ellenére azért elég ijesztő, talán a hátborzongató történet miatt. Érdekesség, hogy talán Hichcock-ot utánozva maga Stephen King is fel -fel tűnik egyes adaptációkban. A kedvencek temetőjében is feltűnik egy kisebb szerepben, ha szemfülesek vagytok észrevehetitek. A könyv sikere valamint később a film népszerűségét követően egyre-másra kezdtek megjelenni az indián temetkezési helyeken alapuló horrorhistóriák. Egyik leghíresebb alkotás ebben a témában például a Poltergeist volt.

  Stephen King sok könyvében körbejárja a halál témáját hol félelmetes, hol hátborzongató hol megindító alkotásokban, de ez a könyv mindegyiken túltesz és olyan rémisztő fordulatokkal spékeli meg a cselekményt, ami tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott!

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon