MENÜ
 • Stephen King Könyvei – 2. rész – Halálsoron

  „Nem tudtam segíteni, főnök –mondta - Megpróbáltam visszatartani, de már túl késő volt.”

  „Nem tudtam segíteni, főnök –mondta – Megpróbáltam visszatartani, de már túl késő volt.”

  Dickens számos regényét folytatásos formában adatta ki, Az Ódon ritkaságok boltjának utolsó kötetét például annyira várták a baltimore-i kikötőben, hogy az esemény tragédiába torkollott és az olvasók közül többen a hullámok között találták meg örök nyughelyüket. Stephen Kinget ez a kis anekdota inspirálta arra, hogy a Halálsoron is ilyen formában lásson napvilágot.

  1995 őszére már több könyve is játszódott börtönökben, például a méltán híres Remény rabjai, amiben Andy Dufresne bankár Rita Hayworth segítségével szabadul ki a börtönből. De erről később, a lényeg az, hogy Stephen Kinget érdekelte a börtön világa, és a rabok szempontját már több művében bemutatta, viszont a másik oldal még homályban maradt. Így jött az ötlet, hogy ezúttal azokról az emberekről ír, akik a veszélyes bűnözőket kísérik el utolsó útjukon és vezetnek át a másvilágba. Milyen lehet vajon egy olyan ember, akinek az a munkája, hogy a cellákkal övezett halálsoron árnyékként követi az elítéltet, majd a végállomáson precíz mozdulatokkal csatolja fel a villamosszékpántjait? Fel lehet ezt dolgozni ép
  ésszel?

  A könyv szereplői hosszú évek óta dolgoznak már Cold Mountain állami fegyház E-blokkjában, és megtanulták, hogy ne engedjék túl közel a rabokat magukhoz, úgy könnyebb elviselni. Könnyebb bekapcsolni a villamosszéket és végignézni egy
  ember halálát. 1932 őszén új elítélt érkezik Cold Mountainbe, név szerint John Coffey, aki két kislány brutális meggyilkolása miatt került a halálsorra. Coffey hatalmas, erős néger férfi volt, csak a szeme árulkodott arról, hogy szellemileg visszamaradott. Paul Edgecombe az E-blokk főnöke az, akit a leginkább nem hagy nyugodni a férfi esete, és minél több időt tölt vele, egyre jobban meg van győződve arról, hogy John Coffey ártatlan. A fegyház életét felkavarja egy különleges egér megjelenése, akit az egyik rab, Delacroix fogad be és nevez el. Mr. Jingles-t mindenki érdeklődéssel figyeli, kivéve Percyt, aki a történet ügyeletes ki ha én nem figurája, egy alkalommal rátapos szegény Mr. Jingles-re. Ekkor derül fény Coffey különleges képességére, aki kezébe veszi az egeret és életre kelti.

  A cselekmény több szálon fut, de az áldás vagy átok, ami a férfi birtokában van, a történet fő mozgatórugója. Stephen King ebben a könyvben sem fukarkodott borzalmas jelenetekben, ne felejtsük el, egy siralomházban játszódik, ahol az emberek bűnükért keserves halállal fizetnek. A villamosszék általi halál az egyik legszörnyűbb fegyver az igazságszolgáltatás kezében. Képzeljük csak el a szituációt. Adott egy ember, aki a halálsorra kerül a tárgyalás után. Adott egy terem ami, tele van ”nézőkkel”, akik arra várnak, hogy a rab testébe halálos áramot vezessenek és végignézik, hogy kínok között vergődve adja fel a küzdelmet. Alapból egy iszonyatosan morbid helyzet, de kedvenc horrorírónknak ezt is sikerül megspékelnie.

  Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az egyik kivégzés  balul sül el, olyan élményt adva a jelenlévőknek, ami még jó sokáig kísérti majd őket
  álmukban.

  A könyvből film is készült,s bár korábban már említettem, hogy a legtöbb Stephen King adaptáció elég gyengére sikerült, a Halálsoron az egyik, azon kevesek közül amelyek igazi kasszasikerként robbantak a moziban. Máig toplistát film folyton küzdve az első helyért egy másik szintén népszerű Stephen King kisregény alapján íródott művel, a Remény rabjaival. A filmben egyébként számos sikeres amerikai színész feltűnik, többek között: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt és John Coffey szerepében a nem rég elhunyt Michael Clark Duncan.

  A film egyszerűen zseniális érdemes megnézni, és  kevésbé félelmetes, mint a legtöbb Stephen King sztori, de azért ha megtekintitek, mindenképpen társaságban tegyétek!

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon