MENÜ
 • Spongyabob és társai – Legek Linné után

  A legérdekesebb újonnan felfedezett fajok

  Megint eltelt egy év, újra elérkezett Carl von Linné május 23-i születésnapja. Ugye ismerős a neve? A híres svéd botanikus és rendszerező alkotta meg a modern állat- és növénynevezéktant – amelyet kettős nevezéktannak is hívunk. Az Arizonai Állami Egyetem Nemzeti Fajfelfedezési Intézete (Institute for Species Exploration) évek óta ezen a napon teszi közzé azt a tíz fajból álló listát, amelyet az előző évben felfedezettekből állítanak össze.

  Tavaly, 2011-ben több, mint 18 ezerre rúgott ezen fajok száma, tehát volt jelölt bőven. Több száz közül választották ki a legjobb tízet. A zsűri egy nemzetközi bizottság, melynek tagjai a világ minden tájáról összeszedték a “kincseket” Afrika bányáinak legmélyétől kezdve egészen a Himalája tetejéig. A fajok legtöbbje fantázianevet kapott, ahol a mókáért nem kellett a szomszédba menni.

  Igazi különlegességekről van szó, nem csak tücsköt-bogarat hordtak itt össze tudósaink. Íme a legjobb 10, akik elvitték a pálmát 2011-ből:

  1. Tüsszögő majom – Egészségedre!

  2000 óta minden évben átlagosan 36 emlőst fedeztek fel, így mindenképp figyelmet érdermel a Mianmar magashegységeiben lakó szőrgombóc. A Rhinopithecus strykeri az első pisze orrú majom a környékről és úgy vélik, kritikusan veszélyeztetett fajról is van szó. Fekete szőre és fehér szakálla jellegzetes, de igazán különleges volta esőben mutatkozik meg. A csöpögő esővíz elkerülése érdekében tüsszögni kezd ugyanis. A falusiak és a vadászok arra kérték a megfigyelőket, hogy várjanak, míg elered az eső, mert a fák elkezdenek prüszkölni. Hát gratulálunk… Egészségére!

  2. Kék kockamedúza – Oh, boy!

  Gyönyörű színű kis méregzsák ez a kockamedúza. 2001-ben már felfedezték, de hivatalosan csak tavaly mutatták be a nagyérdeműnek. Érdemes volt eddig várni, hisz így bekerült a legek közé.  Nevét onnan kapta, hogy Ms. Peck, a középiskolai biológiatanár szerint amikor az emberek (fürdőzők, búvárok, tudósok és orvosok) meglátták, milyen komoly csípéseket tud okozni a kis fenevad, felkiáltottak: “Oh, boy!”

  3.  Mefisztó-féreg, avagy Mi az ördög?

  Ronda, rondább, legrondább. Ha ebben kellene versenyezni, még előkelőbb helyezést ért volna el ez a kis “kedves” jószág. Mindössze fél mm hosszú, a fonalférgek törzsébe tartozik és a legmélyebben élő szárazföldi többsejtű a Földön. Dél-Afrika aranybányáiban 1.3 km-rel a felszín alatt túléli a nagy nyomást és a magas hőmérsékletet is. Körülbelül 37 fokban érzi magát jól. Nevét megmagyarázni szinte felesleges…

  4.  Éjjel nyíló orchidea – Alvajáró

  Hogy egy kis szépség is legyen a sok csúnyaság között, bemutatjuk az orchideakedvelők új szerelmét, az Alvajáró névre keresztelt orchifajt. Jelentős felfedezésről van szó, mert a több, mint 25 ezer éjjel nyíló virág között ez az első orchideafaj. A családon belül a Bulbophyllum nemzetséghez tartozó csoda bizarr külsejű, karcsú virágát este 10 körül nyitja meg, és mint a mesékben a tündéreknek, reggel már nyoma sincs. Új-Guineáig kellene mennünk érte, de  a fakitermelés egyre nagyobb térhódítása miatt veszélyben van.

  5. Hangyaölő darázs – Nehéztüzérség

  Nem sétagalopp egy ilyen parazita darázzsal találkozni. Mindössze néhány centiméterrel a föld felett keresi célpontját és amikor egy gazdaszervezetet talál, a levegőből tamádva, mint egy nehézbombázó, elrejti egyetlen petéjét a gyanútlan hangyába. A bevetés 0.052 másodperc alatt lezajlik, de halálos, hisz a hangya onnantól a darázslárvákra hangolódik át. Lenyűgöző ez a viselkedés, nézzük hát meg, hogy támad! (ITT) Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

  6. Spongyabob!

  Spongyabob kockanadrág, a cuki rajzfilmfigura… és mondja azt valaki, hogy nem léteznek! Íme a legújabb gombafaj, ami úgy néz ki, mint egy szivacs. A Vargánya nemzetség második faja, szokatlan formájával a felfedezőket is megdöbbentette. Gyümölcsös illata leginkább az ananászéhoz hasonlít, csöves textúrája pedig a tengerfenék szivacslakójára, Spongyabobra hajaz. Nálam viszi a pálmát…

  7. Himalájai pipacs –

  A legtöbb újonnan felfedezett faj kis méretével és titokzatos szokásaival hódít, de ez még nem minden. Ez a gyönyörű, vibrálóan színes pipacs eddig ismeretlen volt a tudomány számára. Kétségkívül annak köszönhető, hogy szélsőséges környezetben, 4000 m  magasságban él Nepálban.

  8. Óriás ezerlábú – Feldobta a talpát!

  Volt már itt minden, tücsök és bogár, de százlábú – avagy ezer – még nem. Tanzánia keleti részén, az Arc- hegységben él a biológiai sokféleség egyik csúcspontja, a legnagyobb – tényleg nagy, 16 cm – százlábú. Úgy tűnik, egy új nemzetség van kialakulóban, mivel a kolbász formájú testalkat a maga másfél cm átmérőjével eddig ismeretlen volt, ráadásul 56 gyűrűt is megszámoltak rajta, 2-2 pár lábbal. Hú, ha cipőt kellene rá venni!

  9. Vándorló “kaktusz”

  Első látásra magam sem tudtam eldönteni, eszik-e vagy isszák, vagyis növény-e vagy állat. Gondolom, hogy ezzel nem vagyok most egyedül. Elárulom a nagy titkot, ez a micsoda, ami úgy néz ki, mint egy kaktusz, valójában egy lobopodia, vagyis bársonyféreg. Egy kihalt állatcsoport tagja, törzsfejlődése még vitatott. Mintegy 6 cm hosszú és Délnyugat-Kínában fedezték fel a kambriumi időkből, tehát közel 520 millió éves.

  10. Kék madárpók – Tarantula Tango

  Utolsó díjazottunkról van szó, csak hogy ma se tudjunk nyugodtan aludni. Ha nem álmodnánk darazsakkal, férgekkel vagy különleges gombákkal, akkor garantáltan ez a gyönyörű tarantula kerget majd végig az esőerdőn legédesebb álmunkban. Vagy rémálmunkban? Az első brazil új faj, ami a top 10-be került. Az Amazonas-medence híres biológiai sokféleségéről, ám a kék tarantula még tetőzi a bajt. A magashegységekben lakozik, ahol nagyobb vízesések és különböző talajok övezik a környéket. Fokozottan védett. Rendben, vigyázzunk rá, de azért ha szembejönne, ugye te sem kézben tennéd ki az ablakon?

  Az idei top10 is érdekesre sikerült, a jövő évire már lehet szavazni, hajrá!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon