MENÜ
 • Skócia, a végtelen romantika országa

  Hatalmas smaragdszín sziklák, ősi kastélyok és lenyűgöző élővilág jellemzi ezt a látnivalókban gazdag vidéket.

  Skócia vidékei mindenkit egy csapásra rabul ejtik, itt nem rettentő hőség és csodás napozóhelyek várják a turistákat, hanem mohás sziklák, gazdag élővilággal rendelkező tavak, ráadásul a páratlan whisky élményét is csak itt találhatja meg az utazó.

  130926_skocia0

  A páratlan szépségű hegyvidék

  Hiába nem egy déli paradicsom, ez az északi ország varázslatos szigetvilággal rendelkezi. Skóciához mintegy 790 különböző sziget tartozik. Az Európai Unió legnagyobb nyersolaj tartaléka is itt található, sőt Edinburgh Európa egyik leghatalmasabb pénzügyi központja.

  130926_edinburgh

  Edinburgh hangulatos utcája

  Az skót királyság egészen 1707-igy független állam volt, azonban ekkor unióba lépett az angol királysággal, megalakítva ezzel a Nagy-Britanniát. Mindezek ellenére továbbra is önálló törvényhozással és saját kultúrával rendelkezik, oktatási rendszere is különálló, így a skót nemzeti öntudat lényegesen kevésbé sérült.

  130926_skociavideáék

  Csodálatosan zöldellő vidéki táj Skóciában

  Skócia legjelentősebb látnivalói között sétálva könnyen az ókorban érezhetjük magunkat, bár városai és vidéki települései egyaránt fejlettek, viszont ez a fejlődés kellően burkolt, így a külső tradicionális jelek tökéletesen megmaradtak. Kastélyai közül kifejezetten érdekes a Blair kastély, ami Petshire megyében Blair Atholi község mellett található. Az épület jelenleg is családi tulajdon, azonban ennek ellenére folyamatosan látogatható, termei jelentős képzőművészeti kincseket és vadász-trófea- és fegyvergyűjteményt rejtenek, mindezen felül egy néprajzi kiállítás is található a Murray család elmúlt évszázadairól.

  130925Blair_Castle

  A Blair kastély szépséges fehér falai

  A főváros legjelentősebb látnivalója a híres bazalttömbre épült vár, az építményt remekül építették meg ahhoz, hogy évszázadokon keresztül elhárítsa a támadásokat. Napjainkban a skót koronaékszereknek ad otthont az épület, valamint egy történelmi múzeum is található az épületben. A váron belül található a város legrégebbi építménye, a Margit-kápolna, mely a 12. században lett felépítve.

  130926_edinburghcastle01

  Az edinburgh-i vár

  Trossachs Nemzeti Parkban túrázva lenyűgöző szépségű vidékek csodálhatóak meg, hatalmas hegyek, kristálytiszta patakok és tavak, kizárólag festői tájak láthatóak a vidéken. A területen található apró települések nagyon népszerűek az utazók körében, ugyanis a hangulat a Robin Hood történeteket idézi.

  130926_nemzetipark0

  Naplemente Trossachs Nemzeti Parkban

  Skóciában található a Brit-szigetek legmagasabb hegye, mely ugyan egy kopár dombhoz hasonlít, 1343 méteres magasságával így is tekintélyt parancsoló. A Ben Nevis rideg ködbe burkolózó csúcsa közkedvelt úti cél a természetjárók körében, a csúcsra vezető ösvény mély szakadékok mentél halad, így valóban izgalmas túrával gazdagodhat a látogató.

  130926_bennevis

  A Ben Nevis fehérlő csúcsa

  Az egyik leghíresebb látnivaló, aminek legendáját valószínűleg az egész világ ismeri, a Loch Ness-i tó és a benne élő szörny . Valószínűleg az utazót nem egy misztikus lény fogja fogadni, de ennek ellenére érdemes mégis ellátogatni a gleccsertóhoz, hiszen a vízparton magasodó Urquhart várának romjai egyedülálló látványt nyújtanak.

  130926_lochnesszike

  A Loch Ness-i tó és az Urquhart vár romja.

  Skócia egyik leglátványosabb épülete az Eilean Donan-kastély, mely nem is építészetileg emelkedik ki társai közül, hanem környezete egy varázslatosan mesés keretbe foglalja a romos kastélyt.

  130926_eilandonancastle01

  Az Eilean Donan-kastély és környezete elbűvölő sziluettje.

  A Skye-sziget elbűvölő miliőjével csábítja a látogatókat, a terület időjárása a legszélsőségesebb Nagy-Britanniában, de ezt tökéletesen ellensúlyozzák a színesre festett házacskák. A szigeten több mocsárvidék és túrázásra kiválóan alkalmas hegycsúcs is található.

  Skye-szigetének smaragdzöld partja.

  Korábban már írtunk a világ egyik legveszélyesebb szigetéről, ami ugyancsak Skóciában található, azonban ide nem javasolt elindulni.

  Forrás / Képek: Wiki; NLCafe / Flickr; Tumblr

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre