MENÜ
 • Sikeresen megmentették a pókot a kihalástól

  Sokunknak akármennyire is nem tetszik, pókokra igenis szükség van a természet nagy körforgásában. Nagy-Britanniában például az elmúlt két évben egy, a majdnem a kihalás szélére sodródott pókfajtát, a parti vidrapókot sikerült visszahozni az életbe.

  A világ legelterjedtebb fóbiája talán a pókoktól való félelem, azaz idegen szóval az arachnofóbia. Sokan közülünk talán minden este, mielőtt lefekszenek aludni, körbe néznek az ágyuk körül, hogy biztosan nincsen-e ott egy darab apró pókocska sem. Ha ne adja az ég mégis van, akkor hívunk egy, a közelben lévő rokont, vagy barátot, hogy sürgősen csapja agyon, vagy esetleg mi magunk szedjük össze bátorságunkat és végzünk a valószínűleg amúgy teljesen ártatlan betolakodóval dezodor, vagy egy papucs segítségével. Pedig sokunknak akármennyire is nem tetszik, pókokra igenis szükség van a természet nagy körforgásában. Nagy-Britanniában például az elmúlt két évben egy, a majdnem a kihalás szélére sodródott pókfajtát, a parti vidrapókot sikerült visszahozni az életbe.

   

  A vidrapókról amúgy is igen későn, csak a huszadik század ötvenes éveiben szereztek tudomást. Egy időben eredeti élőhelyükről teljesen eltűntek, majd két évvel ezelőtt dr. Helen Smith programot indított, hogy ez a szerinte ritka, de gyönyörű pókfajta ismét megtalálható legyen a természetben. Eleinte saját konyhájában tenyésztette a kis nyolclábúakat és minden egyes alkalommal, amikor azok elérték a három hónapos kort, kieresztette őket a természetbe.

  Kitartó munkája meghozta gyümölcsét, ugyanis nemrég felfedezte az egyik természetvédelmi területen az első, jellegzetes, sátor alakú pókhálókat és gazdáikat is, amelyek már le is petéztek, hogy újabb kis pókokat hozzanak a világra. Ahogy a doktornő egy munkatársa fogalmazott, ez egy fontos és meghatározó lépés abban a harcban, amelynek a végén a parti vidrapók nem lesz többé veszélyeztetett faj.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon