MENÜ
 • Sikeresen landolt a Curiosity

  Már a Marsot járja a legnagyobb marsjáró

  Augusztus 6-án sikeresen landolt a Marson a valaha épített legnagyobb marsjáró, a Curiosity. Fotók és videók tömkelege ad hírt arról, mi a helyzet mostanság a Vörös Bolygón. Nem vész kárba a 2.5 milliárd dollár – ennyibe került ugyanis a kis szerkezet -, ugyanis elődeinél jóval fejlettebb és gyorsabb a gép, a technika fejlődésével közelebb kerülhetünk a nagy titokhoz, vajon marslakók-e a marslakók…

  A NASA (Az Egyesült Államok Nemzeti Légyügyi és Űrktatási Hivatala) ember nélküli űreszközt küldött a Naptól számított negyedik bolygóra, tehát ez valójában egy űrszonda, amely képes helyváltoztatásra. A Curiosity magyarul kíváncsiságot, különlegességet jelent – kuriózum, így ugye ismerős? – és a legérdekesebb, hogy 2009-ben egy 12 éves diáklány javaslatára nevezték el a hatkerekű felszíni járművet a NASA névadási pályázata alapján. A teljes egység a Mars Science Laboratory – röviden MSL – nevet kapta, amely magában foglalja az indítórakétát, a szállítóegységet, a légköri belépőegységet, az ereszkedőegységet és a Curiosity-t. Még tavaly november 26-án fellőtték az űrszondát a Kennedy Űrközpont 41-es indítóállványáról, így közel 8 hónap és 10 és fél napot tett ki a bolygóközi utazás. Átlagosan 92800 km/h-val 567 millió kilométert tesz meg az űrben.

  A hatkerekű Curiosity 2.8 m széles és 3 méter hosszú, magassága pedig maximum 2.1 méter. Szintén ennyire tudja robotkarjait kinyújtani és fél méteres kerekeivel stabilan gyűri maga alá a Mars felszínét. Folyamatos energiával két 42 Ah-s lítium-ionos akkumulátor és egy radioizotópos termoelektromos generátor látja el, amely 4.8 kg plutóniumot tartalmaz. Egyenes, szilárd felszínen 2.3 métert tud percenként megtenni, ám fedélzeti navigációs rendszerének köszönhetően – és mivel a Mars felszíne sem tükörsima – átlagosan ez fél-másfél méterre csökken.

  A tervek szerint kutatómunkáját egy marsi évig végzi majd, ami 687 földi napot jelent, ha viszont a Curiosity jól működik, meghosszabbíthatják még egy évvel.

  Hétfőn reggel 7:32-kor sikeres leszállást hajtott végre az eddigi legfejlettebb Mars-szonda. A légköri belépőegység 7:14-kor vált le a szállítóegységről, 7:17-kor irányba állt, majd 7:24-kor belépett a légkörbe. A hővédő pajzs lelassította, 7:29-kor az eddigi legnagyobb ejtőernyővel új leszállási technikát próbáltak ki rajta, melynek végén a rover kerekeire érkezett, magyar idő szerint 7:32-kor. A leszállóhely a Gale-kráter belsejében található 5 km magas hegyen melletti sima peremvidéken történt. Innen megy fel egy lankás részen a Curiosity, hogy az élet egykori kialakulásának lehetőségeit vizsgálja a lerakódott üledékek segítségével.

  Nyilván nem fog zöld marslakókat találni a szuperjárgány, viszont mérföldkőnek számít majd a küldetés a Mars megismerésében. Három dolgot szeretnének a Vörös Bolygóval kapcsolatban, egyrészt megvizsgálni egy sajátunkhoz hasonló égitestet, melyen keresztül saját bolygónkat is jobban megismerhetik, másrészt az élet kialakulásának lehetőségét vizsgálják. Harmadrészt ha bármilyen okból – háború, túlnépesedés vagy bolygóbecsapódás miatt – el kellene hagynunk tömegesen a Földet, a túléléshez a Mars lenne a legideálisabb, így minél hamarabb szeretnék kifejleszteni azokat az eszközöket, amelyekkel ott lehetne tartózkodni.

  A NASA sajtótájékoztatója szerint a londolás sikeres volt, a Curiosity jó egészségnek örvend, minden az előre tervezett menetrend szerint zajlott le. Jöhet az adatok továbbítása, amelyet az egység már meg is kezdett, érkeztek az egyre élesebb képek a Mars felszínéről.
  Az első fotók még nem látványosak, a veszélyérzékelő kamerák készítették, amelyek a jármű körüli nagyobb sziklatömböket hivatottak azonosítani.

  A távolban már látszik a Gale-kráter pereme a 120 fokos panorámakép részletén:

  Az első színes fotók is megérkeztek:

  Képek forrása: NASA

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon