MENÜ
 • Shakespeare sötét oldala és az éhezők

  A legendás író kihasználta az éhező embereket és az adóellenőrökkel is bajban volt...

  Egy új tanulmány szerint William Shakespeare nem kizárólag az írásból élt. Illegális élelmiszerhalmozó volt. És ez még nem minden!

  Az Aberystwyth Egyetemen készült tanulmány elmondása szerint az író nem csupán élelmiszert rejtegetett a nagy éhezés időszakában, hanem volt oka félnie a börtöntől adóügyei miatt. A kutatás során többek között azt is vizsgálták, hogy Shakespeare műveiben hogyan jelent meg az étel és az éhezés.

  Coriolanus című tragédiájában például részletesen mutatja be, hogy az éhezőket hogyan használták ki a gazdagok és a politikusok. A mű 1607-ben íródott, mikor lázadások törtek ki a polgárok által az élelmiszerhiány miatt.

  Dr. Jayne Archer, az egyetem reneszánsz-szakértője szerint ez Shakespeare egy oldala, melyet mára elfelejtettünk.

  Pedig a feltevés szerint a nagy éhezés közben Shakespears tizenöt éven keresztül vásárolt és halmozott fel gabonát, malátát és árpát, majd szomszédainak és a helyi árusoknak a beszerzési árnál sokkal több pénzért adta azt el.

  Ettől függetlenül Dr. Archer szerint az író felett nem szabad túl erőszakosan ítélkezni, hiszen eme tevékenységével tudta biztosítani családja anyagi biztonságát, szomszédai pedig nem éheztek volna, ha a termés nem megy tönkre (ez mondjuk nem feltétlenül a szomszédok hibája volt – a szerk.)

  “Ha Shakespeare-re az éhezés embereként gondolunk, sokkal humánusabb, érthetőbb és komplexebb figura.”

  A kutatás szerint Shakespeare műveiben remekül reprezentálta a termőföldeken lévő problémákat és az ahhoz kapcsolódó élelmiszerhiányt. Az író korszakában az éhezés és a kormányzás erre irányuló megoldásai, az élelmiszer útja a legfontosabb politikai ügyek voltak.

  Akik nem tudtak vagy nem fizettek az élelmiszerért a művésznek, azokat az üldözte, a profitot pedig egyéb pénzszerzési ügyleteibe fektette be. Később erre az adóhatóság is felfigyelt és eljárást is indítottak ellene 1598-ban, melyet ma a közvélemény ma már teljesen elfeledett.

  “Miközben azokról az emberekről írt, akik átélték az éhezést, pont ezeket az embereket használta ki ő maga is. A színműírói pályáját és a nyilvános színházakat arra használta ki, hogy a piacon akkor kereskedjen élelmiszerrel, mikor az a legprofitálóbb volt, úgy megemelve az árakat, hogy biztosítsa családja jövőjét.”

  A kutatás teljes egészében a májusi Hay Fesztiválon lesz bemutatva.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon