MENÜ
 • Saját bolygóját emészti el a csillag

  A tudósok egy része azt állítja, hogy ahogy majd a Nap növekszik, a Föld pályája is úgy fog változni és elkerülhető lesz a bekebelezés. Távoli bolygóbarátunk példája azonban azt mutatja, hogy erre nem biztos, hogy mérget kellene vennünk.

  Izgalmas jelenséget fedeztek fel a NASA tudósai több mint kilenc méteres teleszkópjuk segítségével. A BD +48 740 jelű vörös óriáscsillag a számítások alapján most perzseli fel a hozzá legközelebb keringő bolygóját. Ez nem is elég neki, hiszen a perzseléssel együtt elpárolog a bolygó teljes atmoszférája és szépen lassan, ahogy a csillag egyre duzzadni fog, el is nyeli majd kísérőjét.

  A csillagfejlődési elméletben ma már vitán felül áll, hogy a gázóriások sorsa e téren hasonló. Születésük után egy ideig elvannak, aztán eljön az a pillanat, amikor a magban elfogy a hidrogén. Ezt követően a fúzió átkerül egy, a magot körülvevő héjba és az izgalmak akkor kezdődnek csak igazán. Folyamatosan elkezdenek duzzadni, és elnyelik a körülöttük keringő, közelebbi bolygókat. A mi Napunk esetében ez valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy a jelenlegi átmérőjénél akár kétszázszor nagyobbra is nőhet. E során elnyeli a Merkúrt, Vénuszt, sőt, majd nagy valószínűséggel a Földet is.

  De ez az a pont, ahol eddig a tudósok véleménye megoszlott. Egy részük ugyanis azt állította, hogy ahogy majd a Nap növekszik, a Föld pályája is úgy fog változni és elkerülhető lesz a bekebelezés. Távoli bolygóbarátunk példája azonban azt mutatja, hogy erre nem biztos, hogy mérget kellene vennünk.

  A NASA videója az eseményről, amely Földünkre is vár pár milliárd év múlva:

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon