MENÜ
 • Rosszul alszunk, ha lefekvés előtt táblagépről olvasunk

  A kutatók legalábbis ezt mondják.

  Háttérvilágítással ellátott táblagépről olvasol lefekvés előtt? Az egészségeddel játszol egy új tanulmány szerint! A kutatást a Harvard Orvostudományi Egyetem végezte, mely szerint a táblagépről olvasókat nehezebben nyomja el az álom, mint az igazi könyvek szerelmeseit.

  12 tesztalany vett részt a tanulmány elkészítésében, akik öt napot táblagépről olvastak papírkönyvből, majd öt napot iPadről lefekvés előtt.

  A résztvevőktől vett vérminták azt mutatták, hogy az alváshoz szükséges melatonin-hormon a képernyőről olvasóknál alacsonyabb mennyiségben volt volt jelen. Ez azt jelenti, hogy nehezebben aludtak el, kevesebb időt töltöttek a mélyalvás fázisában, így fáradtabbnak érezték magukat másnap.

  tablagep

  Ezt az eszközök által kibocsátott kék fény okozza, ami összezavarja a biológiai órát, lelassítva a melatonin termelődését. Az alvásmegvonás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve az olyan anyagcsere-betegségekét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a rák.

  A szakértők fenti okok miatt azt tanácsolják, hogy esténként kerüljék ezen eszközök használatát, hogy kerüljék az ilyen fénykibocsátást. A háttérvilágítás nélküli e-book olvasók azonban nem okoznak semmi ilyen jellegű problémát, a papír alapú könyvek pedig teljesen veszélytelenek.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon