MENÜ
 • Róma: gyönyörű dekadencia

  Következő állomásunk Olaszország fővárosa, ahová a mondás szerint, minden út vezet. És ahol, tegyük hozzá, minden út maga egy látnivaló.

  Róma örök. Nem szokványos európai főváros, nincsenek nagy irodaépületek, felhőkarcolók, a belvárosban semmi króm, üveg és acél. Maga a város múltat lélegez, lüktet benne valami antik és pusztuló báj. Nincsen jövő, nincsen fejlődés, csak iszonyú hőség, turisták hada, kaotikus forgalom, kosz és verejték. Minden sarkon egy újabb szökőkút, egy újabb rom, egy újabb ásatás, akármelyik utcán indulunk el, vár ránk egy csodás templom. A pár emeletes, színes, teraszos, növényektől, vagy borostyántól burjánzó, cseréptetős házak szorosan állnak egymás mellett, rengeteg a tetőkert – ha éppen nem egy újabb látnivalóban gyönyörködünk, teljesen belefeledkezhetünk a város kicsit büdös, kicsit izzasztó, de mindenképpen megkapó mediterrán hangulatába.

  Róma pusztul. Méghozzá gyönyörűen. Omladoznak a házak, a felállványozott műemlékek és kiásott oszlopok között visszhangoznak a történelmi korok: az ókor pátosza és a reneszánsz pápák fényűzése, a Római Birodalom, a virágzó Itália és Olaszország ebben az egyetlen városban egyesül.

  Róma elvarázsol. Aki ott járt, sohasem fogja elfelejteni az érzést, mikor először pillantotta meg a Vittorio Emanuele II. emlékműek helyt adó fehér márványépületet, ragyogva a fényben, vagy éppen borús hallgatásba burkolózva, körülötte az ásatásokkal, a régmúlt Róma fennkölt maradványaival. Nem felejti el a rengeteg látnivalót az utcákon, a Tervi kút lélegzetelállító szoborcsoportját, a mozdulatot, mellyel érmét vetett az azúrkék medencébe, nem felejti el a Pantheont, mikor belépve a nyitott, kupolás tetőn keresztül betűzött a napfény, nem felejti el a spanyol lépcső megmászását, vagy a Via Corso bevásárló utcán tett kitérőt. És persze a hatalmas tömeget sem felejti el, joggal érezve, hogy Róma nyáron inkább a turistáké, semmit a helyieké.

  A város hangulata egyedülálló, a terek nyüzsögnek, élettől pezsegnek, úgy csobog bennünk a varázslat, mint a szökőkutakban a víz. Mindenképpen ejtsük útba a Piazza Navone-t, ahol rengeteg jó étterem, mutatványosok, árusok, portréfestők, zene, fények, kutak pezsgő kavalkádja fogadja a látogatót, remek hely a romantikázásra. Ugyancsak remek hely erre az éjszakai Róma, a kivilágított Angyalvár, előtte a város legszebb hídjával, és a Tiberis feketén hömpölygő árnyaival. Róma egy hangulat, ahol bármilyen érzés felerősödik és tombol, a szerelem pedig nem ismer lehetetlent.

  Ugyancsak kihagyhatatlan az antik városrész, kezdve a Colosseummal, átérezve, milyen lehetett, mikor őseink szeme az aréna vérrel pettyezett homokjára tapadt. Utána pedig sétáljunk fel a Palatinus dombra, ahol a patríciusok villái álltak, megtekintve pár villamaradványt, pár kertrészletet, majd a Forum Romanumon fejezve be túránkat, ahol az egykori Szenátus lépcsőin késelték halálra Julius Caesart annak a bizonyos márciusnak az idusán. Körülöttünk antik oszlopok, medencés, virágos szoborparkok, diadalív, omladozó szentély. Ezen a helyen átélhetjük, milyen lehetett az ókorban rómainak lenni.

  Természetesen a keresztény egyház központja is felejthetetlen élményt nyújt. A Szent Péter-bazilika grandiózus, gazdagsága elképesztő. Vallástól függetlenül megremeg az ember lába, mikor belép a főhajóba, és mikor a magasba tekint, a gyönyörű freskók felé, talán még egy rövid imát is elrebeg. Érdemes felsétálni a kupolába vezető 550 lépcsőfokon, hiszen csodálatos a kilátás. És különben is, mi lenne jobb zárása egy ilyen felejthetetlen utazásnak, minthogy egész Róma a lábunk előtt heverjen?

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon