MENÜ
 • Rekordvékony a jégtakaró

  Rekordot döntött idén az északi-sarki tengeri jégkiterjedés mértéke.

  Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) szakembereinek adatai szerint elérte eddigi minimumát a jégkiterjedés mértéke szeptember közepén, de a végső eredményekre még októberig várni kell. A Jeges-tenger mindössze 3,42 millió négyzetkilométerét borította jég, megdöntve a 33 éve kezdődött műholdas megfigyelések során rögzített összes rekordot.

  “Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy a bolygó felmelegedésének első és leglátványosabb változásait az Északi-sarkvidéken fogjuk észlelni, ám arra csak nagyon kevesen készültek fel közülünk, hogy ezek a változások ilyen gyorsan bekövetkeznek” – tudatta Mark Serreze, a központ igazgatója.

  A nyári jégtakarónak nemcsak a kiterjedése, de a vastagsága is csökken. A központ egyik munkatársának magyarázata szerint az erős szezonvégi olvadás a legkézzelfoghatóbb jele a fokozatos elvékonyodásnak, mivel a jégnek eléggé vékonynak kell lennie ahhoz, hogy naplemente után is tovább olvadjon.

  Az Északi-sarkvidéket gyakran nevezik a Föld légkondicionáló-rendszerének hűsítő hatása miatt, viszont, ha jégtakarói eltűnnek és tovább nő a térség hőmérséklete, akkor jóval több hővel és csapadékkal fog hozzájárulni a bolygó klímarendszeréhez.

  “A legújabb klímamodellek azt sugallják, hogy a régió nyári tengeri jégtakarója még 2050 előtt teljesen eltűnhet. Az olvadás jelenlegi mértéke azonban gyorsabb, mint a számítógépes előrejelzések egy része által felvázolt ütem – vázolta fel Julienne Stroeve, az NSIDC munkatársa.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon