MENÜ
 • Rekordot döntött a marsjáró robot

  "Senki, még a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy az Opportunity ilyen sokáig fogja bírni a marsi munkát"

  2004 januárjában a NASA szakemberei által alkotott Opportunity – amelynek neve kedvező lehetőséget jelent – sikeresen landolt a Mars felszínén és megkezdte azóta is tartó kutatómunkáját. E tíz éves időszakban a szerkezet negyven kilométert tett meg – bár tervezői eredetileg csupán egy egy kilométeres szakasz teljesítésére építették. A sárga kacskaringós vonal jelzi útját:

  140730_opportunity

  A 40 kilométeres táv rekordnak számít a Földön kívüli égitesten megtett leghosszabb út tekintetében. “Senki, még a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy az Opportunity ilyen sokáig fogja bírni a marsi munkát” – nyilatkozta a robotot működtető csapat egyik tagja.

  Nem az Opportunity volt azonban az első szerkezet, amely a Marsra ért. Ezt a történelmi elsőséget a Spirit tudhatja magáénak, amely 2010-ben azonban végleg meghibásodott. A leghosszabb táv megtételében a dobogó második helyén egy orosz holdjáró, a Lunokhod 2 áll 1973-ból 39 kilométerrel, a bronzérmes pedig az Apollo 17 holdjáró autója 1972-ból 35,7 kilométerrel.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: iflscience.com

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre