MENÜ
 • Rasszista botrány a Victoria’s Secret-bemutató körül

  A divatcég állítja, senkit sem akart megsérteni.

  A Victoria’s Secret fehérneműket gyártó cégnek hivatalosan is bocsánatot kellett kérnie, amiért a múltkori divatbemutatójukon egyik modelljük egy indián fejdíszt viselt.

  Karlie Kloss egy leopárd-mintás fehérneműben, magassarkúban és az amerikai őslakosok kultúrájára emlékeztető fejdísszel sétált végig a kifutón. Az amerika-szerte őslakosoknak számító indiánok emiatt haragudtak meg, hiszen szerintük nem csak rasszista és sértő volt ez rájuk nézve, de egyenesen “leköpték” a kultúrájuk egy ilyen számukra kedves darabját. A Victoria’s Secret Facebook-oldalán százával érkeznek a felháborodott kommentek, a legtöbben megalázónak érzik az indián kultúra felhasználását a show-ban. Mások szerint semmiféle kivetnivaló nincs ebben.

  Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez a fajta fejdísz hatalmas tiszteletben áll az indián-kultúrában. A tisztelet megtestesülését jelenti és kizárólag nagy tettekkel lehet kiérdemelni, hogy valaki ilyet viselhessen. Minden részletében alaposan kidolgozott és sokszor generációkon keresztül örökített darabokról van szó, melyek nagyon érzékeny pontjai az amerikai kontinens őslakosságának. Ezért érthető, hogy rosszul érintette őket a kulturális örökségük ilyen formában történő használata.

  Mindenesetre a cég egy közleményben hivatalosan is bocsánatot kért. Állításuk szerint nem akartak megbántani senkit sem, továbbá ígéretet tettek: a tévés közvetítésből ki fogják vágni a megbotránkoztató darabot. Karlie Kloss pedig Twitterén kért elnézést a történtekért és közölte, sajnos fogalma sem volt róla, hogy azzal, hogy a fejére teszi a díszt, ilyen mély kulturális sebeket érint.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon