MENÜ
 • R.I.P. zeppelin!

  A nap, amikor leáldozott a léghajóknak

  1937. május 6-án a Hindenburg német zeppelin léghajó, a valaha épített legnagyobb léghajó, az amerikai Lakehurst városában, leszállás közben, máig tisztázatlan körülmények között kigyulladt és megsemmisült. A Hindenburg tragédiájának hatására áldozott le a léghajók alig harmadszázados kora. Ez volt körülbelül az a pont, amikor eldőlt, hogy a léghajó kontra repülőgép versenyben melyik nyer. A hivatalos vizsgálatok szerint a tüzet a légkör statikus kisülése okozhatta, azonban sokan náciellenes szabotázst feltételeztek a 36 életet követelő robbanás mögött.

  Honnan ered maga a név? Mint oly sok mindent, ezt is tervezőjéről keresztelték el, a német Gróf Ferdinand von Zeppelinről. Az első zeppelin léghajók a 20. század elején épültek, felhasználva az első irányítható léghajó konstrukcióját, melyet Schwarz Dávid úttörő munkája hozott létre. Zeppelin konstrukciójának átütő sikere révén a „zeppelin” az egész világon az irányítható merev szerkezetű léghajó neve lett. Az első világháború kezdetéig összesen 21 készült el belőle, mindegyik más és más nevet kapott. Összesen 200 ezer kilométert tettek meg és 40 ezer utast szállítottak.

  1937. május 6-án, egy óceánt átszelő út után kikötés közben Lakehurstben, több ezer ember előtt kapott lángra a léghajó farka, és néhány másodperc alatt a Hindenburg elhamvadt. A 97 utasból 35-en haltak meg, illetve a földi személyzet egy tagja veszítette életét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon