MENÜ
 • Péterfy Bori: Mi lesz, ha nem figyelünk egymásra?

  Október 18-án ötvenedik alkalommal játsszák a Belvárosi Színházban a Kramer kontra Kramert. Péterfy Borival, a darab egyik főszereplőjével karakteréről és a darabról beszélgettünk.

  Az Orlai Produkciós Iroda gondozásában színpadra vitt darab máig kritikus problémákat boncolgat, alapját ugyanaz a regény adja, melyből 1978-ban az öt Oscar-díjat nyert filmet is forgatták, Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével. A darab női főszereplőjét kezdetben Kovács Patrícia játszotta, akit aztán Péterfy Bori váltott a színpadon. Most ötvenedik alkalommal tűzik a Belvárosi Színház műsorára.

  50. Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban Péterfy Borival és Nagy Ervinnel

  “Nem lennék képes a gyerekemet egy évig nem látni. Belehalnék.”

  Nagy Ervin állítása szerint sokszor fedezte fel a saját életét a darabban. Te mennyire tudtál azonosulni a Kramer kontra Kramer szituációival?

  Nyilván az emberek nagy része a filmet ismeri, de ez nem egy darab, ez egy regény, amit a színházban láthatnak a nézők a regény színpadi adaptációja. Alapvetően ez egy nagyon-nagyon extrém és kemény helyzet, hiszen általában a nők inkább kibírnak mindent, és odáig nagyon nehezen jut el bárki is, hogy lemondjon a gyerekéről, a gyereke neveléséről. Ez egy nagyon komplikált karakter. Én inkább a saját szerepemet tartom benne nagyon bonyolultnak.

  Alapvetően persze akik kisgyereket nevelnek, azok ráismerhetnek a hétköznapi problémákra. Ami az áttörést és az anyafigura borzasztó ambivalenciáját okozza, az az, hogy ez a nő évekig csak tűr és tűr, és egy idő után idegileg annyira összeroppan, hogy fogja magát és elmegy, teljesen váratlanul. Ez már nekem nem ismerős, nem lennék képes a gyerekemet egy évig nem látni. Belehalnék. De pont ez a kihívás benne, hogy hogyan tudom ezt a szerepet mégis megérteni és úgy megmutatni, hogy ne gyűlöletet váltson ki az emberekből, hanem hogy miképpen lehet megérteni.

  50. Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban Péterfy Borival és Nagy Ervinnel

  “De pont ez a kihívás benne, hogy hogyan tudom ezt a szerepet mégis megérteni”

  A gyerek-nő-szabadság problematikája már a hetvenes években előkerült a tengerentúlon. Kérdés, hogy mennyire aktuális kérdés ez ma Magyarországon.

  Iszonyatosan. Főleg mostanában, hiszen régebben, ha egy nő úgy döntött, hogy háztartásbeli akar lenni, akkor azért megtehette, mert meg lehetett élni egy fizetésből. Most ez már szinte lehetetlen. Most már mindenhol rá vannak kényszerülve az anyák, hogy dolgozzanak. Valakiben pedig belső indíttatás van erre. Például én is, egészen a fiam kicsi kora óta dolgozom az anyaság mellett. A nőkre nagyon nagy nyomás hárul.

  50. Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban Péterfy Borival és Nagy Ervinnel

  “Ez a nő évekig csak tűr és tűr, és egy idő után idegileg annyira összeroppan, hogy fogja magát és elmegy”

  A szerepet előzőleg játszó Kovács Patrícia elmondta, hogy a próbafolyamatok alatt sok mindent megtudott önmagáról. Neked adott ilyen plusz tudást ez a darab?

  Nekem inkább az volt a nagy élmény, hogy egy olyan pillanatban talált meg ez a szerep kisgyerekes anyaként, amikor pontosan éreztem, mi történik ebben a nőben. Megérteni nehezen tudom, de értem és érzem is.

  Amikor becsatlakoztál a darabba, az már egy kész produkció volt. Mennyire tudtad alakítani? Azt olvastam, hogy kicsit átszabták rád a karaktert…

  Máshogy fogalmaznék. Én kitaláltam, hogy ezt hogy szeretném csinálni és úgy csinálom. [Rába] Rolanddal, a rendezővel borzasztó rég óta ismerjük egymást, régi kollégám, tehát nem véletlenül engem hívott beugrani ebbe a szerepbe. Nagyon tetszett neki, amit én gondoltam és amilyen irányba el akartam vinni ezt az anya figurát.

  50. Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban Péterfy Borival és Nagy Ervinnel

  “A nőkre nagyon nagy nyomás hárul.”

  Milyen irányba akartad elvinni?

  Ezt nehéz elmondani. Meg kell nézni a darabot. (nevet)

  Ebben a történetben az anya nagyon előnytelen helyzetből indulni. Mennyire nehéz szimpatikussá tenni? Egyáltalán szükség van-e erre?

  Ezen nem szoktam gondolkodni, ezt mindenki döntse el maga. Azt próbálom inkább megmutatni, hogy ha mi lesz, ha nem figyelünk egymásra. Ez a nő elég sok jelet ad, hogy bajban van, hogy neki ez nehéz az, ahogy élni kell és a férje egyáltalán nem figyel erre. Nyilván az utolsó lépés, mikor úgy dönt, hogy elmegy, nagyon drasztikus. De gyakorlatilag ő is belehal. Ez egy vesztes szerep, a nő végig nagyon boldogtalan, ahogy a végén is borzasztóan boldogtalan. Egy olyan típusú emberről van szó, aki annyira nem találja magát az életben, hogy ez minden másban meggátolja. Szerintem elég sok ember érzi magát így a világban, hogy nem tud boldog lenni, nem tud semmiben felfoldódni, nem talál kulcsát a saját életéhez. Ennek a nőnek ez a tragédiája.

  50. Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban Péterfy Borival és Nagy Ervinnel

  “Nem lennék képes a gyerekemet egy évig nem látni. Belehalnék.”

  Milyen volt gyerekkel a színpadon dolgozni? Méghozzá rögtön ennyivel – ha jól tudom négy gyereké is a szerep.

  Én csak kettővel találkoztam, mert a másik kettő felnőtt (nevet). Itt elég sűrűn cserélődnek a gyerekek, hamar nőnek és itt viszonylag kicsi fiúra van szükség. Nehéz, de nagyon helyesek és nagyon igyekeznek. Én még sose dolgoztam ilyen kicsi gyerekkel a színpadon. Kell hozzá egy nagy plusz figyelem és idegrendszer, mert bármi történik, neked kell őt kisegíteni vagy továbblendíteni. Ez plusz koncentrációt igényel.

  Fel szoktad fedezni a Péterfy Bori & Love Band rajongóit a színházban?

  Igen. A Nemzeti Színházban ez abszolút kézzelfogható volt. Mivel most nem nagyon játszom máshol, biztos vagyok benne, hogy akit érdekel, hogy én milyen vagyok a színpadon, az eljön a rajongói táboromból.

   

  Kanicsár Ádám András

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon