MENÜ
 • Pálmafák nőhetnek az Antarktiszon

  Egy új tanulmány szerint ha ilyen mértékben folytatódik a globális felmelegedés, nemsokára azon kapjuk magunkat, hogy visszafelé vánszorgunk a földtörténeti korokban.

  A Nature magazinban megjelent egy tanulmány a napokban, mely szerint a Föld klímája lassanként az Eocén korban valószínűsíthető szintre kerül. Ez azt jelenti, hogy akár pálmafák is nőhetnek az Antarktiszon. Ilyen növények maradványaira ugyanis már bukkantak a területen, melyek megközelítőleg az eocén korból származnak. A jelenleg fagyos hőmérsékletű, gleccserekkel és jéghegyekkel körülölelt terület egykor ugyanis mediterrán éghajlatú volt.

  48-55 millió évvel ezelőtt a levegő szén-dioxid tartalma a mostaninak körülbelül háromszorosa lehetett. Az eocén korszakban az Antarktiszon a telek átlaghőmérséklete sem süllyedt 10°C alá, nyáron pedig 21°C körüli hőmérséklet volt, amely annak tekintetében is döbbenetes, hogy a téli hónapokban szinte állandó sötétség borította a kontinenst.  A tudósok szerint ennek a kornak a tanulmányozása lehetőséget adhat számunkra, hogy egy picit a jövőbe tekinthessünk, véleményük szerint ugyanis a Föld klímája pontosan az akkoriban valószínűsíthető felé halad. Ha a szén-dioxid mértéke nő a levegőben, akár még trópusi esőerdők is elképzelhetőek az Antarktiszon.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon