MENÜ
 • Óvatosan nézzünk a pohár fenekére

  Amerikai kutatók szerint a stresszivás oka az agyban rejtőzik.

  Ha megbukunk egy vizsgán, csúnya szakításon megyünk keresztül vagy munkahelyi problémáink vannak és a stresszt alkohollal próbáljuk enyhíteni, óvatosnak kell lennünk, hiszen az alkalmi felejtés rosszul is végződhet. Legalábbis ezt állítják az Észak-Karolinai Duke Egyetem kutatói, akik az agyműködést kutatva bukkantak érdekes felfedezésekre a stesszoldással kapcsolatban.

  Tanulmányukat a Biology of Mood&Anxiety Disorders című folyóiratban publikálták, megállapítva, hogy a stresszel kapcsolatos alkoholfogyasztás csak olyan embereknél működik, akiknek különleges agyi működése van. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki egy-egy csalódás vagy stresszes helyzet után azonnal a pohár fenekére néz, valószínűsíthetően kisebb kockázatelemző készséggel bír, mint a problémát egyéb úton megoldó társai.

  A kísérlet során kétszáz egyetemistát vizsgáltak, akiket MRI-vizsgálatoknak vetettek alá, melyekből kiderült, hogy azok, akik kevésbé képesek felmérni a kockázatokat és gyors döntéseket hoznak, hamarabb nyúlnak alkoholhoz. Ha ez a két tulajdonság párosul, könnyen alkoholizmusba fulladhat a stresszoldás. Az ilyen emberek ugyanis kevésbé képesek megbirkózni a mindennapok okozta stresszel, így gyakran elnagyolják a kisebb problémákat is és a lehetséges megoldások helyett azonnal alkoholhoz nyúlnak, az alkalmakból pedig könnyen szokás válhat.

  A kutatók viszont azt ígérik, éveken belül választ adhatnak azokra a kérdésekre, hogy vajon lehet-e csökkenteni az alkoholizmusban szenvedő betegek számát az agy bizonyos területeinek gyógyszeres kezelésével még a baj bekövetkezte előtt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon