MENÜ
 • Összkép – Óh alkohol!

  Egy kis szíverősítő sose árt... 18 éven felülieknek!

  Szerkesztőségünkben újra fontos kérdés járt végig. Miután mindenki tele volt tippekkel arról, hogyan is kell eljárni másnap esetén, feltettük a kérdést, hogy mit kell fogyasztani a másnapért. Kedvenc alkoholjaink jönnek!

  Pezsgő

  Pezsgő A pezsgő az alkoholos italok királynője. Amikor van mit ünnepelni, mivel mással is koccinthatnánk, ha nem ezzel a jégbe hűtött nedűvel? Nem vagyok nagy borozós, de ünnep ide vagy oda, pezsgő mindig jöhet. Lehet édes, száraz, teljesen mindegy, egy pohár finom pezsgő minden alkalmat megkoronáz. Ráadásul azon ritka italok közé tartozik – ha a koktélokat nem számítjuk – amit a hölgyek igazi dívaként tudnak fogyasztani, nem pedig úgy, mint egy turnébuszról leugrott groupie…

  Gin fizz

  Meglepően kevesen ismerik ezt a könnyű koktélt, pedig haverokkal egy esti iszogatáshoz, vagy csajos pult mellett álldogáló beszélgetéshez nagyon jó tud lenni. Lehet bivalyerősre és éppen csak frissítőre is keverni. Nem más ugyanis, mint szénsavas limonádé ginnel. Fel lehet dobni mentával és flancolhatunk mindenféle sziruppal is – narancs vagy görögdinnyesziruppal a legjobb – de teljesen natúr citromos valójában is százszor jobb, mint a vodkanarancs – elnézést a vodkanari rajongóktól!  Nyáron kiváltképp jó szolgálatot tesz, mert a gin szárazsága jéggel a legnagyobb hőséget is elűzi, de vigyázzunk, mert itatja magát, könnyen a fejünkbe száll!

  Fény 
  Mielőtt bárkiben is megfogalmazódna a kérdés, nem, nem vagyok fanatikus híve a pránatáplálkozásnak, nem fényevő vagyok, aki viszont nem veszprémi vagy közeli és még nem futott bele egyik fesztiválon sem a Fénybe, joggal kerekítheti a szemeit. Egy kedves barátomnál jártam két éve Veszprémben az Utcazene fesztiválon, ahol megkóstolhattam ezt a helyi “specialitást”. A Bárkába betérve nem is volt kérdés, hogy mit igyak. A pultra felkerült egy feles pohár, az aljára némi szörp, én természetesen málnaszörpöt kértem. Eddig nem nagy dolog, viszont ami onnan következett, az már érdekesebb, ritkán látni régi szódásszifont manapság, hát ott előkerült. Vodka volt benne, talán egy kis abszint és a szénsavpatron rácsavarva. A feles poharamból a málnaszörpre spriccelt rózsaszín habos Fényt egy húzásra kellett meginni, máskülönben “meghalt” volna, ha a hab összeesik, már nem az igazi. Hogy miért hívják Fénynek? Nos, ha kipróbálod, megtudod!
   Cider málnaszörppel
  Már Magyarországon is ismert a cider, itt Angliában – ahol néhány hónapja élek – viszont talán jobban szeretik, mint a sört. Én kizárt, hogy sört igyak, az íze miatt ki nem állhatom, viszont a cider annál jobban csúszik, pláne egy kis szörppel megbolondítva. Öt százalék körül lehet az alkoholtartalma, így attól sem kell fájjon a fejem, hogy az esti beszélgetős-iszogatós este után másnap reggel hogy megyek dolgozni. Ha Angliában tesszük fel a kérdést, hogy mi a kedvenc italom, gondolkodás nélkül vágom rá, a cider egy kis málnaszörppel.

  Rum+kóla

  Ez a kombináció az édesszájúak kedvence lehet. Különösen akkor, ha barna rumot használunk. Kóstolgatásával szinte mosolyt csalunk az ízlelőbimbók arcára. Gyakorlatilag fel sem tűnik, hogy alkoholt iszunk. Amennyire ez erőssége, ugyanannyira lehet veszélyforrása is. A féktelen vedelés közben könnyen átbillenhetünk arra a pontra, amikor aztán már a saját édes anyukánkat se ismernénk fel velünk szemben a szórakozóhely kellős közepén. Különösen a fülledt nyári hónapokban, hétvégi könnyed szórakozásokhoz ajánlott.
   Gold tequila
  Míg a silver tequila lehúzásától minden jó érzésű embernek feláll a szőr a hátán, addig a gold tequila a maga kísérő kellékeivel, a naranccsal és a fahéjjal szinte homlokon csókol. A még kellemes mennyiségű fahéj felnyalása után a tequilát szinte meg sem érezni, hiszen szinte azonnal a narancsszelet következik. A narancsot pedig ki ne szeretné? Ezt az alkoholt inni már csak azért is jó, mert legalább elmondhatjuk, hogy ismerkedünk a spanyol kultúrával. A különösen fogékonyak még a tequilánál szinte kötelező koccintási rituálét is elsajátíthatják, amit persze a szesz fogyásával párhuzamosan egyre nehezebb anélkül összehozni, hogy a pohár tartalmának fele ne a padlóra, vagy a kezünkre löttyenjen.

  Koktél

  Ha kedvenc pia kerül szóba, és mindenekelőtt hangsúlyozzuk a felelősségteljes ivás frázisát, rögtön kettő is az eszembe jut: egyik bulihoz, másik csevejhez. Mikor barátokkal beülünk valahova csak dumálni a hét szörnyűségeiről, vagy csak ejtőzni egyet egy hosszabb szünetben, nyomban előkerül a koktéllap. Laza, könnyed italok, általában nehezen száll a fejünkbe, inkább felfrissítenek, és akárcsak a sörrel, mellette is sokkal gördülékenyebb a csevegés. Sztorik és bizonyos radikális esetekben filozofikus fejtegetések itala, egyik a másik után. Csak arra vigyázzunk, hogy utána könnyen visszataláljunk a suliba.

  Unicum

  Bulinál elengedhetetlen a sör (vagy a bor) mellett valami kis tömény, amit heves felkiáltással ihatunk „húzóra”. Ez nálam, és lehet, hogy enyhe visszatetszést váltok ki mindenkiből, az Unicum. Szeretem, mert fekete, keserű és karcol. Talán azért is szeretem, mert magyar. És ha eszembe jut, amit nagymamám mondogat mindig („rajta van a kereszt, ez csak orvosság”) újabb ok, hogy szeressem. És máris új értelmet nyert az „egészségedre” kifejezés.

  Vörösbor

  Méghozzá száraz, hiszen szerény – valóban szerény – bortudásom szerint a világon vörösborból csak egy helyen tudnak édes nedűt készíteni, a többi édes vörös valami borzalmas koholmány. Így vörösből csak szárazat. De mi is jó a vörösborban? Nos, a belőle áradó őrjítő szexualitás. A vörösbor szép, szépen mutat a kézben, kis keserűsége pedig másodpercek alatt lazítja úgy el a lányokat, hogy arcuk pont a megfelelő lazasággal tekintsen a szembenülőre, a fiúkat pedig momentumok alatt formálja át tekintetes urakká. A vörösbor szárazsága miatt még a néhány százast érő formájában is tud nemrossz lenni, így ha a szegény egyetemista borozni akar, de csak egy ötszázasa van, akkor merjen szárazat választani.

  Martini

  A fiatal generáció körében valamiért teljes egészében hanyagolva van ez az ital, pedig minden megvan benne, ami egy alkoholnál nyerő lehet. Tökéletes finomság egy nehéz nap után a tévé előtt ülve, ahogy fantasztikusan hathatós akkor is, ha be akarunk annyira csípni, hogy hülyét csinálva magunkból táncoljunk a táncparkett közepén. Bár nem vagyok a nagy italkevergetések híve, eme finomság tökéletesen kombinálható pezsgővel, de a perverzebbek még valami gyümölcslével is kombinálhatják, energiaitalokkal való mixelésével viszont könnyen filmszakadás érhető el!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon