MENÜ
 • Összkép – Kedvenc magyar regényeink

  Összegyűjtöttük szerkesztőségünk kedvenc magyar irodalomi remekműveit.

  Olvasni kincs és nagyobb élményt nyújt mint bármelyik film – ezt mindenki tudja, így szerkesztőink is, akiktől összegyűjtöttük kedvenc magyar regényeiket.

  Kosztolányi Dezső: Esti Kornél (waliduda)

  Az újkori magyar irodalom egyik klasszikusa, amely kötelező a középiskolákban. Mégis huszonéves fejjel olvastam csak. Esti Kornél történetei mosolyt csalnak az ember arcára, történetei egészen elképesztőek tudnak lenni. Nagy erénye, hogy külön álló novellák láncolata alkotja a könyvet, azaz ha úgy alakul simán tarthat az ember kettő között három hét szünetet, hogy aztán folytassa ott, ahol abbahagyta. Olyan magyar alkotás ez, ami kedves lehet egy tizenéves fiatal szívének ugyanúgy, akárcsak a nagymamának, nagypapának.

  Szilvási Lajos: Egymás szemében (jakus)

  A regény két fiatal – egy lány, Tamara és egy fiú, Attila – naplóbejegyzésein keresztül mutatja be a szerelmet, a vágyat, a szexet, egyszóval mindent, ami a fiatalokat akkor és ma is érdekel. Szilvási Lajos remekműve olyan mértékben magával ragadó, könnyfakasztó és megnevettető, hogy a legszívtelenebb emberből is előcsalja az érzelmeket, elgondolkodtat és átértékel sok mindent, ami talán kevésbé fontos, mint hittük. Lányregénynek tűnik, de nem az, kicsit sem az. Kamasz koromban olvastam először és a szexualitás egyáltalán nem árnyalt megjelenésétől újra és újra elpirultam az olvasás közben, úgyhogy a fiúk fantáziájának megragadására is abszolút alkalmas. Van benne ugyan szerelem – nem is akármilyen – de van pénz, némi erőszak, szex és a mai kor szinte ijesztő visszatükröződése egy régi regényben.

  Fehér Klára – Narkózis (kanicsár)

  Gyerekkönyveivel vált híressé még a Kádár-korban Fehér Klára, akinek viszont több felnőtteknek szóló, komoly hangvételű regénye is született hosszú karrierje során. A háromkötetes Tenger egy nő komplett életét meséli el a második világháborútól kezdve egészen a Rákosi-korszakon át egészen a gulyáskommunizmusig, feldolgozva barátságokat, szerelmeket, házasságokat, válásokat, halálokat és születéseket. Számomra a legnagyobb hatású regénye mégis a néhány oldalas Narkózis. A kisregény egy nőt mutat be, akit éppen egy olyan műtét előtt altatnak el, melyről tudja, hogy akár bele is halhat. A regény az ébrenlét utolsó néhány percét mutatja be, a nő agyában cikázó emlékeket, fájdalmat és örömöket az életéből. Közben pedig ahogy egyre inkább adja át magát agya az altató hatásának folyamatosan küzd egy “nyelvén akadt szóért” melyről tudja, ha nem jut eszembe, biztosan meg fog halni. Hihetetlen felépítés, rövid, de szívbemarkoló emlékek és az élet mindeneket felülmúló nemessége és hatalmassága elevenedik meg az írónő regényében, melyet egy nap alatt elolvashatunk, de a ránk tett hatás akár egy életre is szólhat.

  Szerb Antal: Utas és holdvilág (losonczy)

  A regényt talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy egy lélektani útirajz. Mihály a feleségét Olaszországba viszi nászútra, és ahogy bejárják a nevezetesebb városokat, egyre közeledve Róma felé, egyre nő a férfiban a bizonytalanság: vajon Erzsi az igazi, vagy csak egy kényszeres kompromisszum a házasságuk? És Velence sötét sikátoraiban megtörténik a baj, Mihály emlékezni kezd ifjúságára, az összes fájdalom, keserűség, szerelem és eszmény visszaköszön. Egyszer csak azon kapja magát, hogy a Toszkán vidéken bolyong, megszökött Erzsitől, és múltjának árnyait kergeti. És természetesen előbb-utóbb minden út Rómába vezet. Szerb Antal feszült eleganciával kelti életre az emlékekben kavargó örvényeket, miközben elénk varázsolja a csodás Itáliát, nyugodt, mediterrán vidékeivel és pezsgő városaival.

  Fekete István – Tüskevár (budai)

  Fekete István Tüskevár című regénye egyik jó példája annak, hogy nem mindig szenvedés a középsulis nyári kötelezőket végigolvasni. Bevallom, nem sok kedvvel kezdtem neki anno, viszont a kételyeim hamar elszálltak, és élvezettel követtem végig a nyolcadikos diák, Tutajos nyári kalandjait. Barátjával, Bütyökke” együtt, Matula bácsi gondjai alatt kell megtapasztalnia, mit is jelent igazából a berekbeli élet. A történet során rengeteg – néha meglehetősen veszélyes – leckét kap a fiú, melyekből rá kell jönnie, hogy a balatoni láp mégsem az a romantikus hely, mint aminek eleinte képzelte. Ha netán „megúsztad” volna annak idején, vagy még nem volt hozzá szerencséd, elhiheted, ezt a regényt kár lenne kihagyni!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon