MENÜ
 • Összkép – Kedvenc külföldi városaink

  Szerkesztőink kicsit elgondolkodtak utazási élményeiken.

  És ez lett a végeredmény! Összeszedtük nektek kedvenc külföldi városainkat, hogy már most elkezdhessetek gyűjteni a jövő nyári üdülésre!

  Kézdivásárhely, Románia – Réka

  Erdély legbelső határán, Románia közepén helyezkedik el a nem túl nagy, mindössze 21 ezres lakossággal rendelkező város. Mégis érdemes ellátogatni ide azoknak, akik erdélyi túrán vesznek részt. A Magyarországon megszokottakkal ellentétben itt mindenki nyugodt, kedves, és meglepően befogadó. A város főterén díszeleg Gábor Áron szobra – ugyanis itt öntötték a 48-as forradalom idején az ágyúkat. Egyéb látványosságokkal szolgálhat a városi céh múzeum, Molnár Józsiás Park, Fortyogó fürdő, különböző nyári kertek, és legfőképpen a rengeteg udvartér, melyekből hihetetlen módon itt található a legtöbb az egész világon. Természetesen szórakozóhelyekből sincs hiány, mindenki garantáltan megtalálja a stílusban hozzá legközelebb álló klubot vagy pubot, ráadásul az étel-ital is jellemzően olcsóbb a megszokottnál, emellett mégis változatos és különleges a kínálat.

  Krakkó, Lengyelország – Ádám

  “Régen mindig azt hittem, hogy a “lengyel magyar jóbarát” mondás csak valami múltbéli kedves hagyaték, de mikor volt szerencsém Krakkóban megismerni a lengyel népet, realizálnom kellett, hogy erről szó sincs – lengyel barátaink ahogy megtudták nemzetiségünket, azonnal rokonként bántak velünk. Otthon is éreztem magam Krakkóban. De nem ezért. Inkább azért, amit az az édes-keservés romantika ad, ami ugyanúgy érződik ezen a városon, mint minden magyar kisvároson. A nép küzdelme a jelenben, a történelmi szerencsétlenség és a “mindig csak mi” életérzés miatt magyarként tényleg egy kicsit magunkat láthatjuk a lengyelekben. Talán azért szeretjük egymást annyira.” Krakkó Lengyelország kulturális fővárosa tele templomokkal, katedrálisokkal, múzeumokkal és magával a Wawellel. Ha viszont nem kulturálódni megy az ember fia, hanem inkább egy kicsit lazítani, akkor se mondjon le a gyönyörű városról – bár kocsmákban valamiért nem bővelkedik, kiváló klubbok nyújtanak szórakozási lehetőséget. Sajnos kiemelendő az is, hogy Krakkótól már csak néhány kilométerre található Auschwitz is, így ha néhány keserű órát úgy érezzük, hogy rá tudunk szánni arra, hogy szembesüljünk az emberiség egyik legnagyobb bűntettével, ne gondolkodjunk, menjünk és tanuljunk…

  Róma, Olaszország – Réka

  Olaszország fővárosa a hajdani Római Birodalom központja is egyben. Erre emlékeztetnek a fennmaradt romok, oszlopok és omladozó falak, és természetesen a Colosseum, mely a világ egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja – nem hiába. Az embernek olyan érzése van, mintha visszautazott volna az időben, ha ott sétálgat. A nyári napok szinte elviselhetetlenül forróak arrafelé, de nincs is jobb, mint a Trevi kút szélén hűsölni ilyenkor. A városban található a katolikus egyház állama, a Vatikán is, mely tudniillik a világ legkisebb független állama, abszolút uralkodója pedig a pápa. Az arra járó turistáknak kihagyhatatlan látványosság, főleg, hogy néhány nagyobb bazilika is hozzátartozik: itt található például a Szent Pál-bazilika, amiről tudni kell, hogy oda csak megfelelő öltözetben teheti be a lábát minden látogató. Nem egyszer történt ebből kisebb fajta botrány, ugyanis a túl lengén öltözöttnek bizonyuló turistákat könyörtelenül hajította ki a svájci gárda a nézelődők szeme láttára.

  Bangkok, Thaiföld – Gergő

  Kaotikus, forró, zajos, és minden sarkon más illatok csapják meg az ember orrát. Bangkok azért tetszett annyira, mert olyan más, távoli, minden ízében egy más kultúra vére kering benne. Tipikus ázsiai világváros, több mint tízmilliós népességgel, hatalmas, színes tömeggel. A közlekedés borzalmas, igazság szerint csoda, hogy nem történik baleset minden percben. Mégis, az emberek kedvesek, érdeklődőek, mosolyognak a turistákra, teljesen más élmény végigsétálni híres utcájukon, a Khao San Roadon, mint nálunk a Váci utcán. És ebben nincs semmiféle értékítélet, egyszerűen csak kellemes élmény volt a nyilvánvaló különbség a nyugati és az ázsiai mentalitás között. Mégis leginkább Bangkok változatossága tetszett, a hatalmas, modern felhőkarcolók, és a tőle karnyújtásnyira álló nyomornegyedek, a díszes, aranyozott templomok, szépen metszett fákkal, drágaköves szentélyekkel, füstölőkkel, és a mellettük lévő bevásárlóközpont, mely a legújabb filmes kasszasikert hirdeti. Talán az olcsó, hamisított márkás termékeket árulók örökös szavajárása jellemezné legjobban ezt a különös, csábító várost: same but different (ugyanaz, de más).

  Stockholm, Svédország – Gergő

  Stockholm Bangkok tökéletes ellentéte. Észak Velencéje hűvös, nyugodt, precíz, mindennek és mindenkinek megvan benne a maga helye, minden vonásában érezni a jóléti állam józan törekvéseit és nyűgeit, bajait. Mégis Stockholm olyan, mint egy elegáns jégkirálynő, rengeteg apró szigetével, méltóságteljes királyi palotájával, a tenger közelségével, sok zöld parkjával, ahol a kósza napsütés olyan, mint kedves mosoly. Az óvárosa csodálatos: szűk, macskaköves utcán, színes, apró házak, barokkos templomok, az északi és a nyugati mentalitás harmonikus keveréke. És Stockholm rengeteg látnivalót rejt, a híresztelésekkel ellentétben a svédek nagyon vendégszerető emberek. Míg Bangkok állandóan meglep, itt tudod, hogy mire számíthatsz. És éppen ezért Stockholm olyan város, ahol szívesen élne az ember, ha felkészül a svéd telekre, ahol könnyen megtalálná a helyét, ahol szívesen sétálna a hóesésben a munkába – Bangkokba pedig bármelyik télen visszatérhet.

  London, Anglia – Dóra

  A brit főváros a szememben Európa fővárosa is egyben. Az útikönyvek kínálta lehetőségeket nem említeném meg, hiszen arról annyit hallunk, hogy már szinte unalmas is. Engem elsősorban a hangulat kapott el. A pörgő, nyüzsgő forgatagban mindenki megtalálhatja azt, amit keres. A zajos, bulizós kocsmák mellett lépten-nyomon a kultúra képviselete is megtalálható. A rengeteg színház, múzeum és kiállítás mellett azonban a földi örömöket élvezőknek sem kell elszomorodniuk, hiszen az angol sör, a fish and chips és a Soho adta szórakozás bármilyen igényt kielégít. London egyszerre modern és hagyományos volta olyan speciális, eklektikus egyveleget képez, amit talán Budapesthez tudnék még hasonlítani. A százéves épületek, a Királynő és a Királyi család figyelő tekintete, a piros buszok és telefonfülkék, a mai kor adományai, valamint az egyik legmodernebb látnivaló, a London Eye olyan meglepő harmóniát teremt, amit talán csak álmainkban remélnénk. A különös egyvelegről Lewis Carroll, angol író, Alice Csodaországban című könyve jut mindig eszembe. Furcsa és megszokott, bolondos és egyszerre komolykodó látásmód keveréke egyedülálló a világon. London mindent megadhat, amire csak vágyunk.

  Prága, Csehország – Dani

  A cseh főváros nagyon sok mindenben emlékeztet Budapestre. Ugyanúgy folyó szeli ketté – bár nem a Duna, hanem a jó szlávosan hangzó Visztula. Az így kapott két városrész egyik oldalán ugyanúgy magas hegyet látunk, rajta várral, a másik oldalon pedig a síkegyenes város, közepén az érintetlen Belvárossal. Persze ezzel az az egy bökkenő van, hogy rengeteg világjáró tudja, milyen látványos hely Prága, úgyhogy egész évben csurig van turistákkal. Ha az embernek esetleg előtte nem volt emberundora, akkor itt garantált!

  Minszk, Fehéroroszország – Dani
  Jól átgondolva, talán Fehéroroszország a létező diktatúrák közül a hozzánk földrajzilag a  legközelebb eső. Úgyhogy aki teheti mindenféleképpen látogasson el oda, hisz igenis vannak olyan dolgok, amelyek a fővárosban, Minszkben is teljesen máshogy működnek, mint például nálunk. Ott például a boltok polcain jó sok fekete színű kenyeret látni, nyugati termék gyakorlatilag nincs és igaz ez a boltokra is. Viszont hajléktalanokat, vagy szemetet nem látni az utcán, de mindig ott masíroz melletted a katona. Minszk olyan, mintha kicsit visszautaznál az időben. Még áll a Főtéren a Lenin-szobor, a lámpák oldalán a vörös csillagok. Soványka kis turizmusuk előszeretettel meg is lovagolja a témát. Viszont angolul beszélő, vagy legalább értő embereket ne nagyon keress.

  Lyon, Franciaország – Ádám

  “Mikor először néztem szét egy gyors túra keretén belül Lyon városában, már akkor sem értettem, hogy ekörül a város körül miért nincsen nagyobb felhajtás. Aztán amikor a gyors rohamot követő napokban újra és újra felfedezhettem a várost, rá kellett jönnöm, hogy a világ egyik legnagyobb rejtélyével állok szemben. Mégis miért nem beszél minden második turista Lyonról? Ez a város ugyanis maga a csoda és egy mixtúrája egész Európának.”Óvárosában, mely egy dombon kanyarog kacskaringós utcáival a bohém francia hangulat pezsdít fel minket néha egy-egy csipetnyi hatvanas évekbeli retro-hangulattal, míg fel nem érünk a csúcsra, ahol Lyon híres katedrálisa fogad minket, rajta egy tömör arany Mária-szoborral, mely finoman nyújta ki karját az általa védelmezett városra. A katedrálison kívül itt csodálhatjuk meg a város színes látképét, melyben egyszerre találkozik a modern és a klasszikus, a mediterrán – köszönhetően a város déli fekvésének – és a megszokott nyugat-európai szürkés – mégis gyönyörű – városkép. A régi munkásnegyed színes, különböző formákban tündöklő házai külön hegyen helyezkednek el – tökéletes látványukban Lyon megannyi gyalogoshídján megcsodálhatjuk, a teljes harmóniát érezve, melyet csak egy ennyire harmonikus és nyugodt város adhat, szinte megölelve az embert. Nem szabad kihagynunk Európa legnagyobb közterét sem, közepén XIV. Lajos lovasszobrával és azt azt körülvevő kávézókkal és éttermekkel teli negyedekkel. Lyon városának hivatalos szlogenje egy kedves szójáték: Only Lyon. És tényleg. Only Lyon!

  Párizs, Franciaország – Dóra

  Amikor két európai nagyvárost kell mondani, London után nagy valószínűséggel Párizs kerül még szóba a leggyakrabban. Ez nem is csoda, hiszen a szerelem, az elegancia, a divat és a fények városa is egyben. Franciaország elegáns és visszafogott bája olyan mértékben nyilatkozik meg Párizs utcáin, hogy az már szinte fullasztó. Amikor csak a városra gondolok, érzem a frissen sült baguette, a méregdrága francia parfüm és kelme illatát. A mérhetetlen mennyiségű történelmi látnivaló, Párizs jelképe az Eiffel-torony, az egyszerre modern és hagyományos Louvre, a világ sétálóutcája a Champs-Élysées és a fenséges Notre-Dame mellett, – hogy csak a legelcsépeltebbeket említsem – a város annyi szépet és jót tartogat, hogy egy élet is kevés lenne végignézni. A Szajna mentén sétálgatva kicsit mindenki előkelőnek, különlegesnek érezheti magát. Amennyiben adhatnék egy tanácsot, mindenkinek javasolnám, hogy vegyen egy képet a folyó mellett festegető művészektől, mert ha magyar szemmel egy vagyonba is kerülnek még a picike művek is, legalább egy szeletet hazahozhatunk ebből a csodából. Esküszöm, hogy nem fogjátok megbánni ha a falról néz vissza rátok Párizs. Addig is, au revoir!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon