MENÜ
 • Összkép – Kedvenc külföldi regényeink

  Összeszedtük kedvenc külföldi regényünket.

  Előző részünkben szerkesztőségünket kedvenc magyar regényeiről faggattuk, most viszont itt volt az idő arra, hogy külföldi szerzőktől is összeszedjük kedvenceinket. A válogatás most kicsit vegyesebbre sikeredett – nem biztos, hogy mindegyik mű nyugodt éjszakát garantál.

  Sam Taylor – Erdő köztársaság (jakus)

  Nagyon röviden összefoglalva, Legyek ura és Battle Royale modernebb, kicsit jobban a lélekre ható változatban. Akiknek ez nem sokat mond: az Erdő köztársaság négy kamaszról Michaelról, Louis-ról, Alexről és Isobelről szól, akik megelégelik otthoni életüket és visszavonulnak a közeli erdőbe, ahol kialakítják a saját szabályaikkal működő köztársaságukat. Élvezik az életet, felfedezik a természetet, önmagukat és nem utolsó sorban egymást. Mindez addig folyik, míg egy titokzatos lány fel nem borítja mindennapjaikat. Ahogy közeledik a nyár vége, nő a forróság és a feszültség, a fiatalok pedig szép lassan egymás ellen fordulnak. Túlságosan érzékeny lelkű, lányregényre vágyóknak nem ajánlom, de akinek hiányzik egy kis borzongás, vagy kedvelték a két fent említett kötetet, azok ezt sem fogják megbánni.

  Hugh Laurie – A balek (budai)

  A jól ismert színész első könyve, amivel rögtön sikerült bebizonyítania, hogy nem csupán szerepet játszani, de írni is zseniálisan tud. Hugh Laurie története bővelkedik vérbeli angol humorban, emellett pedig igazi kalandos krimi, rengeteg akcióval és izgalommal. Aki megszállott rajongója Doktor House-nak, annak garantáltan elnyeri tetszését a színész által kitalált figura. Thomas Lang ugyanis jellemvonásaiban, humorában tagadhatatlanul a szarkasztikus House-ra hajaz, és ha valamikor a könyv megfilmesítésére kerülne sor, szinte elképzelni sem tudnánk jobb színészt a főszereplő megformálására, mint magát Laurie-t. Amint a kezed közé kerül, és belekezdesz a furcsa, néhol rejtélyes történet olvasásába, le sem bírod majd tenni, a végkifejletet meg szinte esélytelen előre kitalálni – pont ez a jó benne.

  Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka (losonczy)

  Zafón gótikus regényekre emlékeztető műve Barcelona ködös, homályos, lámpafényes utcáin játszódik az 1940-es években. Rejtélyek övezik, családi titkok és egy elfeledett könyv. Mikor Daniel Sempere-t apja elviszi az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, és a fiú kiválasztja A szél árnyékát az örök kárhozatra ítélt alkotások közül, nem sejti, hogy milyen furcsa és tragikus történet fog kibontakozni a szeme előtt. A valóság és a képzelet közötti határvonal egyre jobban összemosódik, és csak egyetlen kérdés marad: vajon mi történt abban a titokzatos házban, ahol most állítólag szellemek járnak? És vajon kicsoda Julian Carax, a különös könyv szerzője? Zafón remek karakterei, élvezetes stílusa, a fokozatosan kibomló rejtély teszi olyan élvezetessé ezt a könyvet. Mindenkinek ajánlom!

  Tatyjana Tolsztaja: Kssz! (waliduda)

  A kortárs orosz irodalom egyik remeke, negatív utópia. Moszkva városát, illetve legújabb nevén Fjodor-Kuzmicsszkot kétszáz évvel egy misztikus robbanás után csupa primitív ember lakja, akik patkányokkal táplálkoznak és ostobán kommunikálnak, ahogy egykor az ősemberek. A regény az egyik hivatalnok leírásai alapján mutatja be a kort, amelyben mintha az egykor nagy és dicső Oroszország egy teljesen más dimenzióba került volna a bolygó többi részétől. Néha vicces, máskor elszörnyedtet az a barbár élet, amelyben ezek az emberek laknak. Az iskolában kötelező Dosztojevszkij és Gogol művek után egy teljesen újfajta orosz irodalomba nyerhetsz betekintést általa.

  Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek (kanicsár)

  Nehéz döntés volt kiválasztani Palahniuk eme kötetét, hiszen nagy vetélytársa volt az amerikai posztmodern irodalom egyik megteremtője, Bret Easton Ellis Glamoráma című műalkotása, de mivel maga Chuck is nagy példaképének tartja Ellist, végül a sokak által elmebetegnek tartott amerikai írót választottam. Hogy miért tartják sokan elmebetegnek? Nos, ez tíz mondatnyi Palahniukból könnyedén kiderül. A férfi válogatás nélkül veti papírra a legmorbidabb, legperverzebb és legbrutálisabb jelenségeket, mondatokat és gondolatokat, nyersen, de mégis olyan módon, mely nem csak valós művészeti értékkel ruházza fel Palahniuk könyveit, de ráadásul egyfajta életvezetési tanácsgyűjteménnyel is ellátja az olvasót. A Láthatatlan szörnyek egy egykori szupermodellről szól, akit megpróbálnak lelőni, de élete helyett “csupán” állkapcsát és fél arcát veszti el. Lábadozás közben a szanatóriumban megismerkedik egy transzszexuális pasival, aki feléleszti benne az életet. Vele és homoszexualitását éppen felfedező vőlegényével indulnak útra egész Amerikát megjárva, hogy eladó villákat vásárlóként meglátogatva fosszák ki a gazdagok gyógyszerkészleteit. Útjuk során mindenkiről lehullik a lepel és mindenki szembesül élete minden tettével és valaha kimondott mondatával. Erős idegzetűeknek. Kötelező.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon