MENÜ
 • Összkép – Ikonjaink

  Összegyűjtöttük szerkesztőségünk ikonjait!

  Mindenkinek kellenek emberek, akikre felnézhet. Akik olyan attitűddel bírnak, olyan dolgokat mondtak vagy tettek, amitől óriásibbnál is óriásibbnak tartoznak a szemünkben. Nálunk ők azok.

  José Mujica (waliduda)

  A dél-amerikai Uruguay köztársasági elnöke első ránézésre egy ártalmatlan falusi kapáló bácsinak tűnik. A hetvenhét éves politikus azonban nem csak első látásra ilyen, hanem tényleg abból él, hogy vidéki házának kertjében megtermeli magának és feleségének a szükséges gyümölcsöket és zöldségeket. A montevideoi elnöki palotába ugyanis nem volt hajlandó beköltözni. Felajánlotta azonban a főváros hajléktalanjainak azokra az esetekre, amikor ítéletidő járja és nincsen hova fedezékbe vonulniuk. Mujica a fizetésére is alig-alig tart igényt. 90 százalékát olyan embereknek ajánlja fel, akiknek szerinte nagyobb szükségük van rá: szegény embereknek, gyerekeknek.  “Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim” Valóban így van. Összvagyona a vidéki háza, három traktor és egy régi Volkswagen bogár, amivel dolgozni jár. Az elnöki ciklusa végén az volt államfőnek járó tiszteletdíjból pedig iskolát szeretne építtetni. Hihetetlen, nem?
  Karády Katalin (bernhardt)

  Kőbányán rendkívüli szegénységben nőtt fel. Kitűnő tanulmányai miatt, több évet tanulhatott Svájcban és Hollandiában. A környék legszebb lánya volt már fiatalon is, így nem meglepő hogy később a kor egyedüli dívája és szexszimbóluma lett. Karrierje legalább olyan tragikusan ért véget, ahogyan indult. Ujszászy Istvánnal történt eljegyzését követően, kémkedéssel vádolták. Csaknem három hónapig kínozták, haját kitépték, fogait kihúzták. Szabadulását követően Amerikába menekült, ahol egy üzletet nyitott. Hetvenkilenc évesen hunyt el New Yorkban.

  Madonna (kanicsár)

  Tudom, tudom, klisés és egyszerű választás lehet a világ egyik legismertebb előadóját választani ikonként és pédaképként, de valljuk be, Madonna az Madonna. Emlékszem arra a képre, ami olyan hatással volt rám, hogy azt mondjam, Madonna az én igazi példaképem. A tárgyalt fotón az énekesnő huszonéves kis senkiként látható a lehető leglepukkantabb környéken, New York nyomornegyedében, valószínűleg még abban az időszakban, mikor elköltözve szülővárosából a Nagy Almába cuccolt át húsz dollárral a zsebében, hogy profi balettáncos legyen. Ezen a képen – melyet egy ugyancsak még szárnyait próbálgató fotós készített – még az a Madonna látható, aki kibújva balettcipőjéből egy punk zenekar dobosaként képzelte el jövőjét, demokazettájával a kiadókat járva, bandájával pedig az alternatív klubbokat, elmondása szerint csótányok között élve és éhezve. Aztán ez a kicsi lázadó lány – akinek tekintetéből már ekkor sütött az, hogy mindent magáénak akar – később elkezdte karrierjét a popszakmában, 1984-ben távoli terveiről csak annyit mondott: “I want to rule the world”. Sikerült neki.

  Cameron Clapp (jakus)

  Nehéz manapság példaképet találni, mindenki üldözi a pénzt, a sikert, az alantas értékeket. Van viszont valami, ami a legelképesztőbb emberi erények közé tartozik és ez a kitartás. Ezért választottam ikonomnak a hétköznapi amerikai srácot, Cameron Clappet. Cameront tizenöt éves korában elütötte egy vonat, amiből kifolyólag mindkét lábát és a jobb karját is elveszítette. Itt jön a történet kicsit sem hétköznapi része: Cameron nem hagyta magát depresszióba burkolózni – ezt valljuk be kevesen tudtuk volna így kezelni. Rengeteg küzdelem és orvosi vizsgálat után speciális művégtagokat kapott, melyekkel a most 21 éves fiú teljesebb életet él, mint sok egészséges ember. Szörfözik, gördeszkázik és még hegyet is mászik. Kitartása és akaratereje miatt a legnagyobb, sőt egyetlen bálványom, aki a képeken és az életben is mindig csak mosolyog. (https://www.facebook.com/cameronclapp)

  Shaun Monson (budai)

  Shaun Monson ember-, állat- és környezetvédelmi aktivista, a 90-es évek óta vegán életmódot folytat, azaz megtagadja a hozzájárulását olyan nagyipari tevékenységekhez, melyek termékeik előállításával az állatok számára szenvedést és halált hoznak, illetve tárgyakként kezelik őket. Leginkább a 2005-ös Földlakók című dokumentumfilmjéről ismert, mely mondhatni elsőként tárta fel a véres valóságot társadalmunk megannyi tudatlan és/vagy szemellenzős egyede előtt. A film a legalapvetőbb állatjogi kérdéseket feszegeti, olyan eddig közismertnek hitt témák tükrében, mint a házi kedvencek, élelem, divat és tudomány. Monson leginkább az angol „speciesism” fogalmával magyarázza azt a fajta hozzáállást az emberek részéről az állatvilág (és akár egyéb élőlények) felé, melyet nagyjából úgy tudnánk magyarul kifejteni, mint az a széles körben elterjedt diszkrimináció, melyet az ember más fajokkal szemben alkalmaz. Azért küzd, hogy minél több egyénhez eljusson az üzenet, miszerint az állatok velük született jogát az élethez és a szabadsághoz nem lehet elvitatni arra alapozva, hogy nélkülözik a humánspecifikus racionalitást. Hiszen attól, hogy egy élőlény nem rendelkezik olyan magas fokú intelligenciával, mint az ember, még ugyanúgy – sok esetben fokozottabban – érzékeli a fizikai fájdalmat, kínzást, szenvedést. A fajokkal szembeni diszkrimináció egyébként legalább annyira súlyos, mint a rasszizmus, szexizmus vagy homofóbia. Shaun Monson a következőképpen vélekedik a témáról: „Hogy az ember miért diszkriminál más fajokat? Azt hiszem erre a válasz az egó, mivel az emberi egó szereti megkülönböztetni, kitüntetni önmagát. Csak akkor jelentheti ki magáról valaki, hogy nem faj diszkriminátor, ha nem lát és nem tesz különbséget egy macska, kutya, bálna vagy fóka, illetve egy tehén, tyúk vagy disznó között – tehát az élet minden egyes formáját értékeli és tiszteli – nos ez már a tudatosság egy jóval magasabb szintjét kívánja meg.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon