MENÜ
 • Összkép – Amit utálunk a karácsonyban

  Boldog karácsonyt? Kellemes ünnepeket? Na ne!

  Félreértés ne essék kedves olvasó! Mi is szeretjük a finom karácsonyi vacsorát, a családi meghittséget és az ajándékokat. Vagyis szeretjük a karácsonyt. De a körülményeiről már máshogy nyilatkoznánk…

  Last Christmas (I Gave You My Heart)

  Óránként a rádióban. Félóránként a plázákban. És folyamatosan a fejünkben. December 1-től egészen Szentestéig csak és kizárólag a WHAM! klasszikusát kapjuk agyunkba a popzene óriási tortájából, a fene se tudja miért. Tényleg olyan jó dal ez, hogy a jelenkor legtöbbet játszott karácsonyi muzsikája legyen? És amúgy is, gondoljunk már bele az alapsztoriba! Adott egy férfi, aki karácsonyra nem ad mást a barátnőjének az ünnepekre, mint metaforikusan a szívét. Hát ennek mégis ki örülne? Szerelmes vagy belém és ez az ajándék? Tudjátok mit? Mi is összetörnénk George Michael szívét egy ilyen olcsó kamuajándék után. December hónapban pedig ugyanígy tennénk a dal minden kópiájával. Jelenleg nektek is a fejetekben megy, ugye?

  A karácsony-őrültek

  Az ünnepek hangulatát tönkretevők közé nem csak a Grincs sorolandó, hanem társadalmunk azon kedves tagjai is, akik nem bosszankodnak, ha a dekó-üzletekben már szeptemberben meglátják a karácsonyi díszeket, hanem tömegével vásárolják fel őket, utána boldogan hirdetve, hogy itt van a karácsonyi időszak. Lakásukat már októberben hóemberkék és mikulásfigurák díszítik, számukra nem elég egy egyszerű sál vagy sapka, mindenképpen rénszarvasos kiegészítők kellenek, valami plusz poénnal ellátva. A Facebook pedig teljesen új pályát adott perverz karácsony-mániájuk kiélésére, hiszen mind profil- mind pedig borítóképüket maszekul kidíszíthetik csillagokkal és hópelyhekkel, a karácsonyi dalok áradatáról már nem is beszélve, melyet ha trükkösen csengőhangként használnak fel, egy egész irodányi embert ki tudnak akasztani.

  Veszekedések

  Valahogy a karácsony, meg úgy amúgy az ünnepek, magukkal hozzák a feszültséget is. Ahhoz ugyanis, hogy Szenteste mindenki mosolyogva álljon a fa alatt és a bejglitől összeragadt szájjal kívánjon boldog karácsonyt a szeretteinek, nálunk valahogy mindig kell legalább két-három üvöltős veszekedés. Az anyukák ugyanis a legtöbb családban a karácsony megszállottjai, pontos és precíz elképzeléssel arról, hogyan is kell kinéznie ennek az ünnepnek. És természetesen soha, senki sem elég jól csinálja az előkészületekben rá bízott feladatokat, így mindig sikerül az utolsó pillanatban egy-egy újabb problémára fényt deríteni. Ez pedig konfliktusokhoz, veszekedésekhez vezet. Hogy aztán mire eljön a karácsony, már annyira utáljuk az egészet, mintha nem is ünnep, hanem valamiféle kényszer lenne.

  Fenyőtüske

  A fenyőfa a karácsony elengedhetetlen része, aminek illatát szinte mindenki szereti. Feldíszítve gyönyörű és emeli az ünnep fényét. A probléma csak ott jön, amikor a szép, gondosan kiválasztott kis fánk elkezdeni elpotyogtatni a tűleveleit. Roppant idegesítő az éjszakai csendben a le-lehulló kis levelek zaja. A zokni vastagságát egyáltalán nem figyelembe vevő, mélyre hatoló szúrásukról nem is beszélve. Mikor már hónapok teltek el az ünnep óta, még akkor is mindenhonnan előkerülnek, néha a legváratlanabb helyekről, amivel tényleg az ember idegeire mennek.

  Tömeg

  December eleje van és ha netán abban a peches helyzetben vagyunk, hogy van egy kisgyerek a családban, akinek ilyenkor esedékes a születésnapja, akkor alaposan ráfáztunk. Én magam egy társasjátékot szerettem volna venni tegnap, de mindezért fél órán keresztül kellett a lökdösődő, magukból kikelve ajándék után kutató szülők és nagyszülők tömegén átvergődve megkeresni a megfelelő darabot. Ráadásul a játékbolt pénztáránál hosszú sorok kígyóztak, mintha éppen december 23-a lenne és ez lenne az utolsó lehetőség az ajándék beszerzésére. Persze jó időben gondolkozni, hogy ne kelljen az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, de a körülötte lévő hisztire azt hiszem, semmi szükség nincsen. Az embernek az egésztől, úgy, ahogy van, el is megy a kedve. Még mielőtt elkaphatná a karácsony hangulata.

  A rokonok

  Ugye mindenkinek van olyan rokona, akit legszívesebben az év összes napján messze kerülne? Akit, ha meglát, gyorsan elfordul, és úgy tesz, mintha valami fontos dolga lenne? Nos, karácsonykor nem ússzuk meg a találkozást. Sőt, még kedves arcot is kell vágnunk a dologhoz, az ajándékról nem is beszélve. Talán ezek a kötelező rokonlátogatások az ünnepek legrosszabb pillanatai. Nem a közeli ismerősökre, vagy a kedves nagynénikre gondolok, sokkal inkább a már csak a hagyomány és a konvenciók miatt beiktatott gyors vizitekre. A másod-, esetleg harmadági rokonokra, akiknek bőven elég lenne képeslapot küldenünk, illetve a kéretlen vendégekre, akik a karácsony szellemét használják ki, hogy nálunk lakjanak jól. Persze ettől függetlenül egy percre se felejtsük el: karácsony többek között a szeretet ünnepe is.

  Tömegközlekedés

  A karácsony előtti egy hétben borzalmas igénybe venni a tömegközlekedést. Természetesen mindenki utolsó percre, utolsó napokra halogatta a bevásárlást, aminek az eredménye nem más, mint káosz és tumultus a metrón, villamoson, buszokon, mindenhol… és persze virágzik a zsebtolvaj-biznisz, tehát ha bevállalunk egy ilyen utazást, jobb résen lennünk minden egyes pillanatban. Szomorú látni, ahogy a meghitt ünnep előtt lökdösődnek, káromkodnak egymásra a savanyú képű, ideges emberek. Közben pedig alig lehet haladni bármerre is, mert csak úgy özönlenek minden kis utcából, plázából, járműről fel és le. Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a tömegnyomorral járó kellemetlenségeket, jobb még most elkezdeni az ajándékvásárlást, hisz ahogy telnek a decemberi napok, higgyétek el, ez már csak rosszabb lesz.

  Rossz ajándékok

   Sajnos nagyon sok család, nagyon sok ember fejében a karácsony fogalma egyenlővé vált a kötelező gigászi bevásárlásokkal. Itt vannak az ünnepek és a  kisjézus/a mikulás/ az angyalkák/ a karácsonyi tatu akkor boldog, ha az egyébként is vért izzadva összegyűjtött utolsó megtakarításainkat is eltékozoljuk olyan dolgokra, amiket egyébként nagy valószínűséggel eszünk ágában sem lenne megvenni. Ez lehet valami jellegtelen könyv, esetleg egy sokadik műanyag játék made in China. Szerencsére azonban ez talán kezd egyre inkább visszaszorulni. Egyre népszerűbbek a csináld-magad ajándékok, a szerényebb ünneplések. Az olyan családi és baráti együttlétek amelyek inkább szólnak az egymásra figyelésről és nem arról, hogy délelőttökön át a celluxszal és az ollóval játszunk a tescós csomagolópapír felett.

  Persze a plázáknak és az ilyen-olyan-amolyan multiknak egyáltalán nem az az érdeke, hogy fogyasztóik minél kevesebbet költsenek, minél inkább csak a legszükségesebbekre, leghasznosabbakra koncentráljanak. Úgyhogy egyre terjedőben van az az inkább gusztustalan szokás, hogy tényleg már hosszú hetekkel, hónapokkal a karácsonyi szezon előtt megjelennek az első műanyag karácsonyfák, az olcsó csomagolópapírok. De bízzunk benne, hogy az átlagvásárlót ezek a jelenségek inkább taszítják és elgondolkodásra késztetik, mintsem eszeveszett pénztárca nyitogatásra.

  Amit ünneplünk

  Nagyon idegesítő tud lenni, ha belegondolunk, hogy igazából a karácsony már csak úgy él az emberek fejében – és nem is szívében – mint a „szeretet ünnepe”, tehát vásárolni kell, hogy megmutassuk a körülöttünk levőknek, mennyire szeretjük őket. Pénzzel. Azonban, ha tetszik, ha nem, a karácsony nem rólunk szól, és bármennyire is el akarjuk utasítani a vallásokat, hitet, bizony be kell látnunk, hogy igazából egy keresztény ünnepről van szó. Persze senki nem beszél ma már Jézus születésnapjáról, egyre kevesebben látogatnak el pásztorjátékra aznap éjjel, és az ateisták is előszeretettel gyújtanak csillagszórót. Nem ellentmondásos ez egy kicsit? Nehéz eldönteni, hogy ez azért van, mert nyugatról átvettük ezt az ünnepet is, és Amerikát majmolva fát díszítünk, rengeteg pénzt költünk és kiöltözős vacsikra járunk, közben meg tényleg nem tudjuk, miről is szól valójában a karácsony; vagy talán tudtuk, de akarva elfeledkeztünk róla, esetleg megpróbáltuk kiszakítani valódi jelentéséből, mert ajándékokat vásárolni azért mégiscsak trendibb. Viszont ha ez tényleg csupán a szeretet ünnepe számunkra, akkor kár újra eljátszani az egészet két hónap múlva, Valentin napkor…

  Ha nincs hó

  Gyermeki lelkem azt mondaná, hogy a karácsonyban az a legrosszabb, ha nincs hó. Ha nem kavarognak a sűrű pelyhek a mézeskalács és fenyőfa illatú, szeretettől meleg szoba ablakain túl, ha nem ragyog minden ártatlan, ezüstös fehéren, és a távolban nem csendül fel a száncsengő hangja… Ám egyszer mindannyian felnövünk. Most talán az a legrosszabb az ünnepekben, hogy az összes vidéki barátom hazamegy, legtöbbször hetekre, és így ritkábban találkozunk. Kevesebb az egyetemi kávézás, a hajnalig tartó buli, vagy egy nehéz nap utáni sör. Az órák előtti, vagy közbeni csevelyt az otthoni szorgalmas tanulás veszi át, sajnos a karácsony a vizsgaidőszakot is jelenti. Persze ez nem gond. Ilyenkor különben is a családé a főszerep, a meghitt pillanatoké, a finom ételeké… és az ajándékoké. Legalább lesz valami indok, hogy miért nem a vizsgáinkra tanulunk.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon