MENÜ
 • Összkép – A másnaposság

  Indul új rovatunk!

  Bemutatkozik új, minden héten hétfőn és szerdán este nyolckor jelentkező új rovatunk, az Összkép, melyben szerkesztőink fogják leírni kedvenceiket, tippjeiket és véleményeiket egy témán belül. Néha komolyak leszünk, néha komolytalanok, de egy biztos – színes mozaikdarabkáink, melyeket képviselünk mindig egy képpé fognak összeállni. Hiszen mint tudjátok már… Képben vagyunk!

  Első témánkként egy egyszerűbb, lazább problémát vetettünk fel, mely mégis igencsak komolyan vehető, hiszen minden nagykorú réme, minden egyetemista életének legkegyetlenebb velejárója, és a mulatozás legnagyobb ára, bármennyibe is került a számla a kocsmában. Ez a másnaposság, melyet valaki szerint le lehet győzni, valaki szerint ha szervezetünk már bekapcsolta, akkor nincs mese, bírni kell a strapát és bánni a múlt estét.

  De vajon mégis megszüntethető? Vagy legalább csökkenthető? Szerkesztőink utánajártak!

  Ádám

  Nem mintha szoktam volna inni, de persze sok taktikát hallottam már arra, hogy az ember elkerülje, vagy túlélje a másnaposságot. Miután a fejemre szakadt a plafon ki is fejteném ezeket a módszereket.

  Véleményem szerint a másnaposság ha már elkezdődött, akkor egyszerűen nincs mit tenni, tűrni kell és csak megelőző lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy ne csak éjjel legyünk legények, hanem nappal is. Ha már felöntöttünk a garatra ugyebár az lenne a leglogikusabb megelőző lépés, ha nem innánk többet, vagy ha iszunk is, a pezsgő-martini-pálinka kombót, ami a gyomrunkban vár a kitörésre, nem dobnánk meg még egy adag unikummal, jägerrel vagy a legrosszabb esetben valami olcsó borral, ami a címke szerint olyan hegyvidéken termett, ami még csalánt sem látott, nem hogy szőlőtőkét. Persze az ember ezt úgyse fogadja meg, hiszen részegen már oly mindegy – ilyenkor jöhet szóba a B-terv, aminek két szárnya van. Egyrészt lefekvés előtt igyunk meg óriási mennyiségű vízkészletet, még ha nem is kívánjuk, igenis tuszkoljunk le magunkba jónéhány deci – akár liter – H2O-t, hogy még az esélyt se adjuk meg annak, hogy szervezetünk kiszáradjon. Tudtommal az, – és most a többi szerkesztőt el kell szomorítanom – hogy a másnaposság ellen a sok víz a jó, igazából féligazság. Ha egyszer már kiszáradtunk, akkor utána ihatunk vizet a fejfájásra, sokat nem fogunk érni vele. A részeg lefekvés előtti másik jó módszer az evés, mely mellesleg a dajdajozás után éjjel még sokkal könnyebben megy, mint reggel, mikor minden egyes lement falat felér egy kínzással. Ha tele a hasunk, az emésztőrendszerünk nem csak azzal fog foglalkozni, hogy minden energiáját latba véve megeméssze Öcsi Bácsi Kocsmáját, hanem valami szilárdat is megemészt, mely már okosan felszívta gyomrunkban az alkoholt.

  Ha ezek a lépések kimaradtak akkor szerintem az alany már menthetetlen. Ilyenkor én általában lefekszem a földre, kiabálok és kiszemelek egy környezetemben élő egyedet, akinél elérem, hogy a pokolra kívánjon. Nem túloztam. Ha viszont marad némi lelkierőm, akkor veszek egy forró – a forrónál is forróbb – zuhanyt, megeszek két csomagnyi tésztalevest – ez még előfog fordulni tippként, így biztos módszernek vehető – és lekuporodom a kedvenc sorozatom elé, várva hogy hasson az előzőleg bevett gyógyszer és múljon a fájdalom. Fontos ilyenkor is hogy mit iszunk – a 100%-os gyümölcslevek csodát képesek tenni, de valamiért light colákban is el van rejtve varázsszer.

  Egy tippem maradt még. Ne keverjétek az alkoholt és igyatok minőségit. Ha valaki egész este csak jó házipálinkát iszik vagy csak minőségi whiskyt, annak másnap nem lesz semmi baja. Viszont a néhány száz forintba kerülő borok egy-két deci után is bosszút mérnek ránk.

  Gergő

  Sajnos nincs semmilyen trükkös módszer, mellyel a kemény bulik utáni másnapi rosszullét elkerülhető lenne. Esetleg csak házi praktikák. Fontos, hogy sokat igyunk, hiszen köztudott, hogy az alkohol vizet von el. Így enyhén (vagy éppen borzasztóan) ittasan hazabotorkálva első utunk a fürdőszobába vezessen: pár pohár és máris jobban alszunk, és az ébredés is könnyebb lesz. Együnk rendesen, bár kíméljünk a gyomrunkat a csípős ételektől, viszont egy kevés sós ropogtatnivaló csodákra képes. Pihenjünk, közben kortyoljunk citromlevet, a C-vitamin sem ártott még senkinek. Ha biztos lábakon állunk, beleférhet egy kis mozgás is a másnapi programba, menjünk ki a friss levegőre. És ha a fejfájáson semmi sem segít, még a fogadalmak sem, hogy többet nem iszunk, hagyatkozzunk a fájdalomcsillapítóra. Viszont, ha valami nagy butaságot csináltunk előző este, nyugodtan büntessük magunkat egy kis hasogató fájdalommal.

  Réka

  Ha másnaposságról van szó, nem vagyok könnyű helyzetben, mert van, hogy két-három sörtől is felfordul a gyomrom reggelre. Inkább megelőzöm, mint utólag kezelem, ugyanis sokszor rá kellett jönnöm, hogy talán nem is igazán lehet segíteni azon a borzalmas rosszulléten, ami másnap eluralkodik rajtam. Ehhez leginkább az kell, hogy semmiképp ne éhgyomorra fogyasszak alkoholt, illetve utána vagy akár közben is jó, ha sikerül enni legalább egy keveset.
  Persze lehetetlen teljesen kiiktatni a macskajajt, így ha mégis megtörténik a „baj”, már aznap éjjel rettentő szomjúságra ébredek, ilyenkor pedig képes vagyok akár egy liter vizet meginni egyszerre. Ez valamelyest segít a reggeli kiszáradáson, de amint felkeltem, különböző gyümölcslevekkel (főként az ananászlével) próbálom még inkább pótolni az elveszített folyadékot és vitaminokat. Nálam a fejfájás is biztos következménye a piálásnak, így reggelire biztosan elfogyasztok 1-2 algopirint. Tévhit, miszerint a kávé (vagy egyéb koffeines italok) helyrerakják ilyenkor az embert, ezért inkább alszom egyet ha még mindig álmos vagyok, és mire újra felkelek –ami általában már átcsúszik az éjszakába – úgy érzem magam, mint akit kicseréltek.

  Anett

  B6-vitamin. Lehetőleg ampullában. De komolyan. Bármilyen világvége-hangulattal párosított armageddonszerű másnaposságot körülbelül egy óra alatt változtat verőfényes napsütéssé, főleg, ha egy kis szénsavas vízzel is párosítjuk. Általában nem várom meg vele a legrosszabb pillanatot, mert akkor már majdnem mindegy, de ha képes valaki felébredni esetleg reggel és használata után még egy órát pihenni, nagyon jó szolgálatot tud tenni. Ezen kívül is fontos, mint azt már sokan elmondták, a folyadék-és vitaminpótlás, ha kicsit jobban sikerült az előző napi buli a kelleténél, ezért sok gyümölccsel, gyümölcslével is segíthetünk elkerülni a rosszullétet. De az igazság valójában ennél kicsit zordabb. Ugyanis az ilyen praktikák legjobb esetben is csak a fizikai tüneteket enyhíthetik, amiről azonban még nem ejtettünk szót, az a másnaposan előforduló legrosszabb dolog, amit véleményem szerint bárki szívesen elcserélne némi fejfájásra vagy gyomorbajra. Ez pedig az a szorongó idegesség, ami nálam hullámokban váltakozik a depresszív dühkitörésekkel és az ön-és közutálattal. Minden pohár whisky egy-egy másnap bekövetkező rágódás, rossz emlék kulcsa. Persze az évek alatt rutinszerűen gyűjtögettem némi praktikát ennek a megoldására is, de a sarokban kuporgó Slayer-hallgatásnál közelebb még nem jutottam. Pedig az sem rossz…

  Dani

  Vannak esetek, amikor okos vagyok és nem iszok ájulásig. Ilyenkor néha haza érkezéskor még észnél vagyok annyira, hogy erőszakkal magamba diktáljak annyi vizet, amennyit csak a szervezetem elvisel. Ez azonban sajnos kimerül maximum három pohárnyiban, úgyhogy a másnapi kelés gyakorlatilag mindig borzalmas. Ilyenkor számomra a legüdvösebb, ha fél órát szenvedek az ágyban, összefüggéstelen hangokat kiadva, majd a konyhába mászva beveszek egy Algopyrint.  Ezután jön a tusolás, hajmosás, ami segít a felfrissülésben. Persze nekem olyan a szervezetem, hogy teljes regenerálódásra nem számíthatok, azt az áldást csak az újabb egész éjszakás alvás nyújthatja. Nem véletlen, hogy minden ilyen elrontott napon újra és újra megfogadom, hogy soha többet nem iszok, vagy ha igen, akkor csak egy szigorúan szabályozott limitet. Azonban az évek egyre  telnek, édesanyám Algopyrin készlete pedig csak fogy.

  Dóra

  Mit tagadjam, előfordul sajnos, hogy egy-egy fékevesztett buli alkalmával felöntök a garatra és csak reggel szembesülök azzal, hogy a sokadik feles az egy-két koktél után talán mégsem volt olyan jó ötlet, mint amilyennek tűnt. A másnapi fejfájás, szédelgés, hányinger kombó ellen sok bevett praktika van. Az alkohol biológiai hatását tekintve nyilván hasznos a sok víz, a pihenés és az aspirin. Én viszont egyetlen módszerre tudok megesküdni, ami még soha nem hagyott cserben és háborgó gyomromat nettó hét perc alatt minden alkalommal helyre tette.

  Ez pedig nem más, mint az instant kínai tésztaleves. Tudjátok, amiben egy nagy adag tészta van kicsike, de dögcsípős lében. Híres, hírhedt fesztiválozóként hamar elkezdtem értékelni a zacskós ételeket, de eme frenetikus főétel másnaposságra kifejtett jótékony hatásait is szinte rögtön felismertem. Egyrészt laktat, de nagyon. Tényleg nagyon, úgyhogy azoknak is megfelelő lehet, akik kavargó gyomorral nehezebben gyűrik le a szilárd táplálékot. Másrészt önmagát leves létére nehéz kajának álcázza, a sok-sok tészta és a rettenetesen csípős lé mögé bújva. (Van nem csípős változat is, de tapasztalataim alapján az nem olyan hatásos.) Azt pedig mindenki tudja, hogy a nehezebb ételek órákra képesek kibélelni az ember gyomrát, megszüntetve ezzel a bent fortyogó poklot. Harmadik pozitívumaként fűszerességével elősegíti a fokozott víz ivást, ami ugye a minimum, ha az ember túl akar lenni a másnapon.

  Egy szó mint száz, ha már átléptétek azt a bizonyos határt és többet ittatok, mint kellett volna, legalább legyen otthon egy kis csípős kínai leves, segíteni fog ígérem!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon