MENÜ
 • Összkép – A legidegesítőbb dolgok

  Mi irritál minket a legjobban?

  Szerkesztőségünk tagjainak most egy igazán érdekes kérdést tettünk fel: mi az a három dolog, ami a leginkább idegesíti őket?

  Waliduda

  Nyálas ujj

  Egészen pontosan a nyálas kisujj, méghozzá a másik fülébe úgy, hogy ő nem érzékeli, ahogy közeledik. Amikor Te leped meg ezzel a melletted ülőt, akkor kifejezetten jópofa, kedves dolog. Viszont ha a másiktól érkezik a DNS, akkor az embernek végig fut tőle a hátán az ideg. Mindenki próbálja ki, abszolút feldobja a napot!

  Lufi

  Amint elhalad mellettem egy kisgyerek, kezében a valamilyen rendezvényről hozott színes lufival, vagy felszállnak vele a tömegközlekedési eszközre, engem azonnal elkap az ideg. Gyűlölöm ugyanis – és szándékosan használom a gyűlölöm szót – annak a kiszámíthatatlanságát, hogy nem tudhatod mikor durran bele az arcodba, vagy a füledbe, csak azért, mert a kölyök végigsúrolta a betonon, vagy beleharapni támadt kedve. Egyszer, ha a világ ura leszek mindenképpen betiltom a pezsgőnyitogatás, a petárda és a villámok mellett.

  A kocsonya szó

  Van néhány szó, amit kifejezetten utálok. Az egyik ilyen az absztrahál, de azt gyakorlatilag soha nem hallom senki szájából, sőt, még olvasni sem szoktam róla, pedig én aztán nagyon sokat olvasok és nemcsak a müzlis doboz oldalán a képregényt. Zavar a kocsonyában a “cs” és a “ny”. Egyszerűen csúnya és kész! Plusz úgy önmagában a kocsonyát sem szeretem.

  Budai

  Akik százszor kinyomják az ébresztőórát

  Ez az eset bizonyára azok előtt ismeretes főként, akik laktak már kollégiumban, legalábbis volt szobatársuk. Néha még a szomszéd szobából is idegesítő lehet arra ébredni kora reggel öt-tíz percenként, hogy megszólal ugyanaz a dal, még rosszabb esetben csipogás. Aki tudja előre, hogy úgysem fog egy órával előbb felkelni, az minek próbálkozik egyáltalán?

  Stréberek

  Akik minden szabad percüket azzal töltik, hogy készülnek órákra. Természetesen direkt túlteljesítenek, mindent szóról-szóra bemagolnak, a zh-kon hat oldalt teleírnak, év végén pedig színötössel zárnak. Mindez nem is lenne baj, de persze téged rossz szemmel néznek, amiért eljársz bulizni, és a barátaidra is szánsz időt akár naponta.

  Késők

  Nincs is annál rosszabb, mint amikor valakire várni kell. Legfőképpen akkor, ha még az időjárás sem éppen kedvező. Persze senki sem svájci óra pontosságú gépezet, egyszer-kétszer elnézendő vétség, de amikor valaki rendszeresen fél órákkal később jelenik meg, az már kicsit sok.

  Bernhardt

  Korlátoltság

  Szerintem ez egy olyan dolog, ami leginkább akadályoz valakit a kiteljesedés felé. A világ sokkal hatalmasabb annál mint gondoljuk, akaratunkból eredő vaksággal butaság csökkenteni a méretét. Felesleges elfordulni az ismeretlentől, folyamatosan kell hogy tudni vágyjunk. Sajnos ez a tulajdonság azért idegesítő számomra, mert bennem is legalább annyira megtalálható, mint bárki másban. Szeretek dolgokról tudomást nem venni, így könnyelműen elsiklani problémák felett.

  Irigység

  Sosem értettem miért sajnálják az emberek másoktól a jót, ahelyett hogy törekednének saját boldogságukra. A vágy a birtoklásra természetes, ugyanakkor tudni kell határokat szabni önmagunk számára. Szerintem azt az embert irigylik a legtöbben, aki ezeket a rossz gondolatokat maximálisan el tudja nyomni, és őszintén tud osztozni más örömében.

  Gonoszság

  „Homo homini Lupus est.” – Szól a mondás, „Ember embernek a farkasa”. Viszont úgy gondolom semmi értelme ártó szándékkal lenni bárki felé. Hogy várhatunk sikert és örömöt az életben mások kárán? Ha valamit adunk, azt vissza is kapjuk valamilyen formában. Szerintem jobb nem kockáztatni a jövőt ilyen felesleges dolgokkal.

  Losonczy

  Megvalósulatlan tervek

  Igazán frusztrálóak lehetnek a megvalósulatlan tervek: magadban megszervezel mindent, romantikus séta, látnivalók, hangulatos fények, erre elkezd szakadni az eső, bezár a kedvenc kávézód, vagy az istennek sem találod meg azt a vadregényes utcát. Ismerős? Talán az egyik legidegesítőbb dolog, ha a körülmények meghiúsítják a reményeidet.

  Elhallgatott problémák

  Látod, hogy a barátodnak, ismerősödnek, családtagodnak valami gondja van, látod a szemében és a mozdulataiban, mégsem szól egy szót sem, csak egy fejrázással akar továbblendülni rajta. És lehet, hogy ez tényleg sikerült, de az is lehet, hogy napokig emészti magát. Szerencsére a probléma némi kommunikációs tréning segítségével orvosolható. Ha pedig továbbra is zárt ajtókra találunk, idegeskedhetünk tovább. Ide sorolható még mindenféle félreértés, ostoba nézeteltérés, ami egy öt perces beszélgetéssel és egy kevés őszinteséggel megoldható lenne, helyette meg lehetőleg minél tovább megy a szenvedés… de hát ezt mindannyian ismerjük.

  A mártír-szerep.

  Van két olyan ismerősöm is, akivel, ha bármi történik, rögtön ártatlan és szerencsétlen áldozatnak állítja be magát, vagy csak némán agonizál, esetleg a blogján posztol szomorúbbnál, szomorúbb dalokat, és arról írogat közhelyeket, hogy milyen sötét, keserű, tragikus ez a borzasztó nagybetűs élet. És ez csak azért idegesít, mert törődöm velük, és ez ritkán segít. Inkább beszéljen a problémájáról, próbálja megoldani, még akkor is, ha nehéz, de az először őszintén, majd utána már csak megszokásból hullatott könnyek igazán ritkán segítenek. És nem akarok Paolo Coelho-féle bölcsességekkel jönni, de tényleg azért élünk, hogy boldogok legyünk, a drámát pedig tartsunk meg a színházaknak.

  Jakus

  Sorbanállás

  A világ legindokolatlanabb dolga számomra, ha sorban kell állni. Nem elég, hogy a magad dolgát nem tudod végezni, de ráadásul mások miatt álldogálsz. Különösen irritáló, ha egyik sorból átállsz a másikba, mire a korábbi elkezd gyorsan haladni, de olyankor már nincs pofád visszasorakozni…

  A hang mikor az evőeszköz a fogakhoz ér

  Egész életem megkeserítője a testvérem fogcsikorgatása, de mikor ezt az említett tevékenységet műveli, az mindent tetéz. A fém találkozása a csonttal már önmagában természetellenes, de a kiváltott hang engem valami középkori kínzásra emlékeztet. Feláll tőle a nem létező szőr a hátamon…

  Indokolatlanul halk beszéd

  Cikkíróként azt hiszem elvárt, hogy alapjáraton érdeklődő legyek, de amikor valaki a felfoghatónál sokkal halkabban beszél, az igazán kihoz a sodromból. Már az örökös visszakérdezés is kínos, de mikor ezt felváltja a mosolyogva bólogatás, végül pedig mikor már annyira mérges vagyok, hogy egy ‘aha tök jó’-val lezárom a beszélgetést, talán a listám első helyét foglalja el. Nem is értem, hogy ilyenkor direkt idegesítenek-e vagy nekem rossz a fülem…

  Kanicsár

  Ha valamit sokszor mondanak el

  Ha valamire megkérnek, azt általában meg is csinálom, de mivel eléggé elfoglalt ember tudok lenni, a tevékenységeket természetesen sorrendbe kell raknom. De ha valamire azt mondtam, hogy meglesz, az bizony idővel meglesz. Éppen ezért tudnék kiirtani egy egész mezőnyi élőlényt a pillantásommal, ha valamire többször kérdeznek rá vagy valamire többször kérnek meg.  Meg-lesz-csinálva.

  Ha kérdéssel szidnak levonnak felelősségre

  Több munkahelyemen is előfordult már, hogy az általam elkövetett hibát vagy elmaradást nem úgy közölték velem, hogy egyenesen a szemembe mondták, amire az lett volna a válaszom, hogy oké, bocsi, csinálom, hanem inkább rákérdeztek a nyilvánvalóra, csak azért hogy a hangnem még főnökösebb legyen és kicsikarjanak az emberből egy megalázó hebegést is. Ha baj van, mondd el nyíltan.

  Az új generáció – egy része

  Néha, mikor zötykölődöm a négyes-hatos villamoson sikerül belefutnom az új generáció néhány képviselőjébe, akik bár 13-16 év közöttiek, mégis próbálnak olyan egóval bírni, mint egy harmincéves. Mikor elkezdenek jó hangosan káromkodni, beszólogatnak a felnőtteknek és mindenkivel – egymással is – úgy beszélnek, mintha ők lennének a világ urai, miközben még l***rt sem tettek le az asztalra, sokszor jut eszembe, hogy legszívesebben adnék nekik egy óriási nagy pofont és elmondanám nekik, hogy bár csak néhány évvel vagyok idősebb nálunk, én a tőlem egy-két évvel idősebb embert is tiszteltem.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon