MENÜ
  • Összkép – A legegyszerűbb, gyors ételek

    Nem érdekeltek minket a kalóriák. Csak az idő és a pénz.

    Az éhség nagy úr, szól a mondás és mégis kik vagyunk mi, hogy ilyen nagy bölcsességekkel vitatkozzunk. Néha viszont nem is olyan könnyű leküzdeni az éhséget, hiszen nem mindig van a közelben anyu főztje a rendelés pedig néha pofátlanul sok időt vesz igénybe, pénztárcánk méretéről, no meg időnk limitáltságáról pedig nem is beszélve. Összegyűjtöttük hát, hogy szerkesztőségünk tagjai milyen ételeket ajánlanak akkor, ha gyorsan és olcsón akarjuk éhségünket csillapítani, kezdve az egyszerű kukoricasalátától egészen a kenyérből készült pizzatésztáig.

    Olasz melegszendvics

    Íme, egy gyors és könnyű vacsora egy fárasztó nap után. Szükséged lesz valami pékárura, néhány paradicsomra, fokhagymára, olívaolajra és mozzarella sajtra. És az sem árt, ha éhesek vagyunk! Először is vegyünk egy szép szelet kenyeret, egy fél baguettet vagy zsemlét, és kenjünk meg vékonyan olajjal. Utána préseljünk rá egy kevés fokhagymát, majd jöhet pár lédús paradicsomkarika. Végül a tetejére kerül a sajt is, és mehet a sütőbe. Elég csak addig pirítani, míg a sajt kicsit megolvad, és a kenyér ropogóssá válik. Végül szórjunk rá egy kevés bazsalikomot. És máris hamisítatlan olasz ízvilágot varázsoltunk alig pár perc alatt. Jó étvágyat!

    Meggyes-mákos muffin

    Ha igazi csemegére vágyunk, ez az édesség remek választás. Ha reklámoznom kellene, mehet szülinapra, családi ebédhez, esti nassoláshoz, vagy csak apró kedveskedés gyanánt. Hát álljunk neki rögtön! A puha vajat -(15 dkg) robotgéppel habosítsuk össze a cukorral (15 dkg) és egy fél vaníliarúd kikapargatott belsejével, azután egyenként adjunk hozzá két tojás. Egy másik tálba jönnek a száraz hozzávalók: liszt (12 dkg), darált mák (3 dkg), sütőpor (1 kávéskanál), őrölt fahéj (fél kávéskanál). Ehhez adjuk hozzá a cukros-tojásos-vajas elegyet, és fakanállal összedolgozzuk a kettőt. A masszára ráreszeljük egy citrom héját, hozzáöntünk 4 evőkanál tejet, majd jöhet a lecsöpögtetett, magozott meggybefőtt (10 dkg). Kitartás, már nincs sok hátra: hanyagul összekeverjük a tésztát, utána pedig kiadagoljuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiba. Körülbelül 20 perc alatt sülnek meg 200 fokon (gázsütőnél 6-os fokozat). Ne felejtsük el nagyanyáink módszerét, a tűpróbát: ha tisztán jön ki, kész a süti! Végül csak arra vigyázzunk, nehogy pár perc alatt pusztítsuk el az egész tepsit.

    Puding

    A puding az illúziókeltés tökéletes eszköze. Készítesz is valamit meg nem is. Arról nem is beszélve, hogy melyik édesszájú embernek ne esne jól, ha valaki ilyen nyalánksággal lepné meg? Nem is kell hozzá nagy ész, a hozzávalók listáját  – pudingpor, tej, cukor – egy strucc is meg tudja jegyezni, miközben a feladat csak annyi, hogy ne égessük oda a tejet. Közös programnak is nagyszerű, hisz el lehet röhögcsélni kavargatás közben, hideg téli estéken pedig kikapcsolódás nézni a szabadban gőzölgő pudingos bögréket.
    Tojásos krumpli
    A tojásos krumpli nálunk édesanyám találmánya, az illúzió lovának másik oldala. Pofon egyszerűnek tűnik. Egész pucolt krumplit karikákra vágunk, majd olajon elkezdünk kisütni. A folyamat félidején jön képbe a kaja fejének második fele. Felvert tojást öntünk a sistergő krumplira. Így gyakorlatilag tojásrántottás sült krumplit kapunk, csak ezt ugye hosszabb leírni, mint a másik nevet. Ketchuppal megbolondítva isteni, laktató és ha elkészítjük legalább úgy tűnik, hogy van valami közünk a konyhához.

    Kukoricasaláta

    Sokszor van, hogy vacsira vagy uzsonnára kívánnánk valami könnyű és egyben laktató kaját, ráadásul nem szeretnénk sokat elbíbelődni az összeállításával. Ilyenkor tökéletes választás lehet egy tejfeles-majonézes kukoricasaláta. Legegyszerűbb egy előre összeállított salátakeveréket fogni, belevágni egy kis fej vöröshagymát, hozzáadni egy fél üveg kukoricát, és mindezt összekeverni ízlés szerinti mennyiségű tejföllel és majonézzel. Még inkább fokozza az összhatást, ha friss sajtos kiflivel vagy bagettel fogyasztjuk. Igazából bármilyen alkalom ideális egy ilyen salátához, vendégeinknek is garantáltan elnyerné a tetszését.

    Házi pizza

    Valljuk be, mindannyian imádjuk a pizzát, mert annyiféleképpen el lehet készíteni, hogy biztosan mindenki számára létezik olyan verzió belőle, ami ízlik neki. Legegyszerűbben úgy süthetünk számunkra megfelelő pizzát, ha magunk készítjük el – gyorsan, kedvenc feltétjeinkkel. A pizzalapot legegyszerűbben úgy tudjuk összedobni, ha rendelkezésünkre áll egy fél kenyér. A szeleteket vízben áztatva megpuhítjuk, majd összegyúrjuk, és vajazott, lisztes tepsi alján elegyengetjük. Figyeljünk rá, hogy jól megtapadjon és összeálljon, mert csak akkor fog szépen, egyenletesen összesülni! Sokan kételkednek benne, pedig kiváltképp finom pizza tészta válik majd belőle. Ezután kenjünk rá paradicsompasztát vagy tejfölt, attól függően, hogy milyen pizza alapot preferálunk. Most már jöhet bármi, amit csak kívánunk, készíthetünk sima mozzarellás  tonhalas, gombás, vagy akár tenger gyümölcsei pizzát. A lényeg csupán, hogy a sajt mindig a tetején legyen. Nem csak jól mutat, hanem nagyon finom is! Tökéletes partykaja, szülinapra vagy akár szilveszterre is elmegy.

    Extra fűszeres, ropogós rántott hús

    Az egyik legjobb étel a rántott hús. A hagyományos elkészítése pepecselős ugyan, de tudok egy ultragyors módszert és véleményem szerint így százszor finomabb, mint amit a nagyi csinál. A megszokottnál vékonyabb csíkokra kell vágni a húst, amit 1-2 csipetnyi rozmaring, oregánó, csípős pirospaprika, majoranna, fokhagyma, szerecsendió, egy kiskanál barnacukor, bors, só és liszt keverékébe forgatunk. A legegyszerűbb egy zacskóba szórni a mixet, abba beledobálni a húst és összerázni. Ezután tojásba kell mártani a kis csíkokat, végül zsemlemorzsa helyett apróra tört cornflakesbe panírozzuk, ettől lesz extraropogós. A keskeny csíkok pár perc alatt kisülnek forró olajban. Az elkészült illatos, fűszeres és ropogós husi szuper házibulikba különböző mártogatósokkal, könnyű tévézős vacsorához salátával, vagy uzsira szendvicsként, csak sajnos nagyon gyorsan elfogy.

    Triplacsokis amerikai keksz

    Sok kezdő fél a sütéstől, pedig az egyik legjobb móka a világon, pláne így az ünnepek táján. Ez a süti pedig maga a mennyország, maximum 25 perc alatt készen van, ideális ajándékba, barátnős csacsogáshoz, vagy a kedvesnek a reggeli kávéhoz. Így kell csinálni: 10 dkg nagyon puha (félig megolvasztott) vajat habosra verünk negyed pohár por- és fél pohár barnacukorral, hozzáadunk 1-2 tojást nagyságuktól függően, kevés vanília aromát, egy kortynyi meleg vízben feloldott instant kávét és összekeverjük. Egy külön tálba szitálunk 1 pohár lisztet és ízlés szerint cukrozatlan kakaóport, összekeverjük egy teáskanál szódabikarbónával, egy csipet sóval, valamint 1-1 tábla felkockázott tej-, és fehér csokival. Ezt az egész mixet keverjük össze, nem kell homogénnek lennie, elég ha már látjuk, hogy mindenhol van minden. Ebből a masszából kell kis kupacokat rakni a sütőpapíros tepsibe, olyan 3-4 centire egymástól. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek, kicsit lágyan kell őket kivenni, úgy nem ég meg és ahogy hűlnek, később megszilárdulnak. (1 pohár = 2,5 dl)

    Tiramisu

    Rendben, a tiramisunak megvan a maga hátránya. Nem lehet ugyanis azonnal nekiállni elfogyasztani, így ha valami olyan édességre fájna a fogad, amit azonnal meg akarsz kóstolni, talán nem a legjobb választás. Mindenesetre egy igen könnyen elkészíthető finomságról beszélünk, ami főleg azoknak jöhet jól, akik amúgy nem szeretik a gyümölcsös édességeket. Ráadásul sütögetni sem kell és ha nagyon bénák vagyunk, akkor is maximum tíz percig tart összerakni. Alapvetően úgy készül, hogy 10 dkg cukrot összekeverünk három tojás sárgájával, majd a fehérjét kemény habbá verjük. Ezt és a kétféle tojásos masszát óvatosan összeforgatjuk az alaposan kikevert, körülbelül 4dl-es mascarpone krémsajttal. Közben főzünk egy jó erős presszót, vagy hosszúkávét és belemártogatjuk a babapiskótákat. Nem kell áztatni őket, csak a felszínüket vonja be a kávé, majd szépen sorban egy tál aljára helyezzük őket. Erre kenünk egy adag krémet, majd újra babapiskótával rétegezzük addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére krém kerüljön, majd szórjuk meg alaposan cukrozatlan kakaóporral. Az egészet tegyük legalább fél napra hűtőszekrénybe, csak így bontakozik ki az íze. Ínyencek a krém közé csempészhetnek némi gyümölcsöt is. Málnával és eperrel a legfinomabb, de az áfonyás tiramisu is garantált örömet okozhat egy-egy hosszú nap után.

    Beré

    Törzsgyökeres győriként én berének mondom, de a város másik végén pedig már berétnek nevezik. Ez az az étel, mely a magyar nyelvben valószínűleg a legtöbb névvel rendelkezik. Nézzük csak: lapcsánka, tócsni, macok, krumpliprósza, cicege… Igazából mindenkinek “az az egyszerű krumplis étel.” Ugye, hogy így már kezd derengeni? A berét elkészítésének lényege abban áll, hogy veszel egy jó nagy adag krumplit, alaposan lereszeled, hozzákeversz egy kis lisztet – sőt, itt akár egy kis tojás és tejföl is kerülhet bele, sőt, még egy kis hagyma vagy fokhagyma is megengedett – és alaposan összekevered. Ezek után hevítesz egy kis olajat, majd amikor már sistereg szép módszeresen egy evőkanál segítségével elkezded kisütni a finomságot – egy serpenyőbe 3-4 darabnyi fér el, fontos hogy ne akarj túl nagyokat csinálni, mert az kicsit nehezebben sül meg, így a széle kemény lesz, a közepe pedig még szinte nyers! A tócsni bármivel fogyasztható és bárhogyan, sütheted puhára és fogtörően ropogtatósra is. Melegen egy kis hidegfelvágottal, salátával vagy hidegen egy kis tejföllel fogyasztható, de a tévé előtt filmet nézve bármilyen ízesítés nélkül is megállja a helyét. Egyszerű, fél óra alatt megvan egy egész estére kitartó adag és az előbb felsorolt adalékok adagolásával – na meg a fűszerezéssel – valóban megunhatatlanná válik a magyar konyha talán legegyszerűbb és legváltozatosabb étele.

    Nyereményjáték

    Bulvár

    A Plázson még tart a nyár

    Bulvár
    Sze. 2., szerda

    Lupa Duma – Costes vacsorával

    Bulvár
    aug. 10., hétfő

    Televízió

    A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

    Televízió
    okt. 8., kedd

    Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

    Televízió
    jún. 29., szombat

    Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

    Televízió
    Sze. 13., csütörtök

    Ajánló

    Új világsztárt jelentett be az EFOTT

    STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

    A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon