MENÜ
 • Összeesküvések és elméletek – 2.

  Az összeesküvés-elméletek között a leghíresebb a Kennedy-gyilkosság, a legfiatalabb pedig mind közül a World Trade Center elleni támadás története. A mostani részben megnézzük, hogy milyen cselszövésre lehetett képes egy ország bizonyos célok érdekében.

  9/11

  Az ikertorony és a Pentagon elleni terrortámadás kétség kívül az egyik legnagyobb sebet ütötte az amerikaiak szívén és ez az esemény egy egész láncreakciót indított el. 2011. szeptember 11-e előtt talán senki sem gondolta, hogy olyan katasztrófa is bekövetkezhet a világban, amit előtte csak a jól sikerült filmekben láthattunk.
  Talán még jól emlékszünk arra a napra, amikor lélegzetvisszafojtva figyeltük az eseményeket és alig akartunk hinni a szemünknek. Azok utána a félelem egyre intenzívebben lett rajtunk urrá, legfőképpen az amerikaiakon.

  A terrortámadás hatására az USA Afganisztánt szemelte iki az Al-Kaida és Oszama Bin Laden felkutatása célpontjául, majd a tömegpusztító fegyverek indoklására hivatkozva következett Irak. George W. Bush élvezte az emberek bizalmát és ezek hatására újraválasztása is sikerült. Utólag elmondhatjuk, a megtorlás neki volt a legkifizetődőbb.

  A támadás előtt voltak gyanús intézkedések is. Több olyan jelentés is érkezett a titkosszolgálatokhoz, amik gyanakvásra adtak okot, viszont intézkedés érdekes mód nem történt. A támadás előtt néhány nappal a bombakereső kutyákat is kivonták a szolgálatból.
  Donald Rumsfeld, az akkori védelmi miniszter a támadás előtt egy nappal bejelentette, hogy a Pentagonból eltűnt 2.3 billió (!) dollár. Rögtön ráállítottak annyi revizort, amennyit csak tudtak, de természetesen semmit sem találtak. Mindezek arra utalnak, hogy a fent említett összeg fedezhette a támadás minden költségét.

  2011. július 23-án bérlőt cserélt a WTC komplexum, az új bérlő egy Larry Silverstein nevű vállalkozó lett. Ezután nem lepődünk meg azon sem, hogy egy 3.5 milliárd (!) dollár értékű biztosítást kötöttek az épületekre, amely egy új elemet is tartalmazott, a terrortámadás esetére szóló biztosítást. Ez a 48. napon már aktuálissá is vált.

  Az összeesküvés-elmélet gyártói úgy gondolják, hogy nem a repülők becsapódásának hatására dőltek össze a tornyok, hanem előre elhelyezett robbanóanyagok segítettek rajta. A tornyok építésénél figyelembe vették a repülőgép becsapódásának lehetőségét is és bárhová csapódott volna, nem lett volna szabad összedőlniük.

  Steve Jones, az utahi Bringham Young Egyetem fizikaprofesszora szerint termitet rejtettek az ikertoronyba és ez volt az, ami 2500 fokra hevítve olvasztotta meg a tartószerkezetet. Erre utal az is, hogy olvadt fémeket találtak a romok között. Az NIST (Szabványok és Technológiák Nemzetközi Intézete) szerint a fémolvadék a repülőgépek alumíniumburkolata lehetett, bár a Pentagonnál ilyet nem találtak. Több szemtanú és az ott dolgozó tűzoltók is megerősítették, hogy a tornyok összeomlásánál robbanásokat hallottak.

  Mint ahogy az azt állítják, a terroristák mindenféle gyorstalpalón és könyvekből tanultak repülni. Ekkora méretű utasszállítók és ilyen nagy sebességű gépek irányítása hatalmas tudást és gyakorlatot követel, nem is beszélve a precíz célba jutásról. Akiknél az állítólagos terroristák tanultak, úgy nyilatkoztak, hogy a tudások még egy kisméretű Cessna elvezetésére is alkalmatlanná tette őket, nem hogy egy hatalmas utasszállító vezetésére. Olyan manővereket írtak le a gépekkel, amik még egy gyakorlott pilótának is a becsületére vált volna.

  Az is gyanakvásra adhat okot, hogy hogyan volt képes belerepülni a Pentagonba az egyik utasszállító. ha az előző teóriát elvetjük és feltételezzük, hogy a gépeltérítőknek sikerült vezeti a gépeket, akkor is felmerül a kérdés, hogy hová tűnt a világ legjobb védelmi rendszere? Hiszen a gép a becsapódás előtt már egy órával eltért az útvonalától és akkor már mind a két gép becsapódott a WTC-be. Nehéz elhinni, hogy egy ilyen eseménynél a Pentagonnál, aminek saját radarja és rakéta rendszere van, hogy történhet meg.
  Persze a légierő sem állt a helyzet magaslatán, hiszen a keleti parton több légi bázis is van, aminek szintén észlelni kellett volna a veszélyt. A vadászgépeknek a riadótól számítva 1 percen belül a levegőben kellett volna lenniük és bármelyik gépet 3 percen belül elérni. A támadás után 4 órával már megnevezték Oszama Bin Laden terrorszervezetét.
  Rengeteg olyan megválaszolatlan kérdés van, aminek az eredménye, hogy az amerikaiak majdnem fele hisz ebben az összeesküvés-elméletben.

  No.1. Összeesküvés-elmélet

  Azt hiszem, ha rangsorolni kellene az elméleteket, a Kennedy-gyilkosság állna az élen. John F. Kennedy neve hallatán sajnos nem feltétlenül az elnöki tevékenysége ugrik be, hanem a halálának körülményei.
  John Fitzgerald Kennedy az Amerikai Egyesült Államok elnöke volt 1961 és 1963 között, egyben a legfiatalabb az amerikai elnökök sorában. Talán mindenki ismeri a leghíresebb idézetét, amit beiktatásakor mondott:
  “Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni.”

  1963. november 22-én Dallasban Jonh F. Kennedy merénylet áldozata lett. A Warren bizottság jelentése szerint a tankönyvraktár épületének hatodik emeletéről Lee Harvey Oswald lőtt az elnökre. Kennedyt a nyakán és a fején érték a lövések. Oswaldot valójában Tippit rendőr meggyilkolása miatt tartóztatták le. Az elnök elleni merénylet 12:30-kor történt, Tippitet 13:00-kor ölte meg, miután nem sokkal egy közeli moziban elkapták. 13:40-kor vették fel a rendőri jegyzőkönyvet, amiben feketén-fehéren le volt írva, hogy ő lőtt rá és ölte meg az elnököt és Tippit rendőrt, mielőtt bármiféle nyomozás indult volna a két gyilkosság ügyében. Elvégeztek rajta egy paraffin tesztet, ami negatív lett. Ha lőtt volna a puskával, akkor pozitív lett volna. A kihallgatásán Oswald elé tettek egy képet, amin ő szerepelt az olasz puskával a kezében. Ő kijelentette, hogy soha sem látta azt a képet és a fejét rámontírozták. Megnézte egy hivatásos fényképész és azt állította, hogy több, mint húsz bizonyítéka van arra, hogy a kép hamisítvány.

  1963. november 24-én Jack Ruby nightclub tulajdonos meggyilkolta Oswaldot. A fegyveren, amivel feltételezhetően Oswald lelőtte az elnököt, semmilyen ujjlenyomatot sem találtak, sem a puskán, sem a töltényhüvelyeken. A hullaházban nyomták rá az ujjlenyomatokat a puskára.
  Nagyon gyanús az is, hogy egy második világháborús olasz puskával 3 lövést adott le 6 másodperc alatt, miközben 2.3 másodpercbe telik, amíg az ember felhúzza azt. Hivatásos mesterlövészeket hívtak, hogy megismételjék a lövést, akik képtelenek voltak megismételni Oswald teljesítményét, bár nem állt kifejezetten jó mesterlövész hírében.
  A Warren bizottság jelentése szerint három lövésből kettő találta el az elnököt. Az egyik a nyakán ment be és a nyakkendőnél jött ki, a másik pedig a fejtetőn érte. Azt a golyót, ami a nyakán jött ki, megsebesítve az előtte ülő texasi kormányzót, mágikus golyónak hívják. A képen jól lehet látni a golyó röppályáját és ezt a lövedéket sértetlenül szedték ki a kormányzó bal combjából.

  A Warren bizottságot, ami sok később megdőlt bizonyítékot tárt fel Lyndon B. Johnson, Kennedy alelnöke állította fel. Johnson, aki később Kennedy halála után elnök lett. Kennedynek az előválasztási kampányban 3 alelnök jelöltje volt, amiben Johnson nem volt benne. Köztudott volt, hogy Kennedy nem kedvelte. Hirtelen Kennedy felkérte Jonhsont az alelnöki posztra, ma már tudjuk, hogy Johnson megzsarolta Kennedyt.
  Dallasban, a merénylet napján, az útvonalon felettébb különös változás állt be. Ahogy a képen is látszik, az elnöknek egyenesen kellett volna haladnia, Johnson azonban úgy döntött, hogy célszerűbb, ha az elnököt először a Houstonra, majd az Elm Streetre fordítják. Ez ellent mondott az összes biztonsági szabálynak.

  A gyanúsítottak listáján a következő Edgar Hoover, az akkori FBI igazgató áll. Edgar Hoover 50 évig volt az FBI igazgatója, 6 elnök próbálta eltávolítani. Hoover jó okkal félt Kennedytől, hiszen ő segítette Johnsont, hogy megzsarolja az elnököt. Jól tudta, hogy Hoover több komoly maffiafőnökkel is üzleti kapcsolatban áll.
  Hoovernek megvoltak az emberei a CIA-nál is, akik segítettek a szálakat elvarrni.

  Ha már a maffiánál tartunk, akkor nekik is volt okuk részt venni az összeesküvés-elméletben. Jo Kennedy, John és Robert apja a szesztilalom idején szerezte több milliós tőkéjét, illegális alkohol-kereskedelemmel. Egyértelművé vált, hogy a maffia segítette, attól kezdve tartós kapcsolatban állt velük. Később Jo Kennedy megígérte, hogy ha a fia elnök lesz, akkor segíteni fogja a maffiát. John Kennedy az elnökválasztáson 120 ezer szavazattal győzött, ami 0.1% volt. Egyértelmű, hogy ehhez a maffia segítette, így jó okkal dörzsölhette a tenyerét a szervezett bűnözés. John Kennedy kinevezése után testvérét, Robertet nevezte ki az igazságügyi miniszternek. Robbert Kennedy beiktatása után rögtön közzé tett egy harmincfős listát, aminek az élén a maffiavezér, Sam Giancana állt. A maffiafőnök letartóztatása után Hoover nagyon le volt törve, tudta, hogy ha a maffia összefog, akkor ő nyugdíjazásba is kerülhet.

  De voltak olyan rosszakarók is, akik nem az Amerikai Egyesült Államok területéről származtak. Az amerikaiak sokáig nem nézték jó szemmel a közeli kubai diktátort, Fidel Castrot. 1961 februárjában kellett jóváhagynia Kuba fegyveres lerohanásának tervét, amit Disznó-öbölbeli inváziónak hívtak. A cél Castro kommunista rezsimjének megdöntése volt. Úgy gondolták, hogy a legjobb, ha a felkelők döntik meg, beleértve néhány kubai katonai egységet, akik átállnak a felkelőkhöz. Ha ez még sem vált volna be, akkor jöttek volna az amerikaiak. A Castro-ellenes csapatokat az USA-ban képezte ki a CIA. Castro értesült a felkelés tervéről és a felkelőket leverték. Ilyekor kellett volna jönniük az amerikaiaknak, de Kennedy lefújta a tervet és a felkelők táborait bezáratta. A Castro-ellenesek érthetően dühösek voltak, hiszen joggal érezték úgy, hogy rászedték őket.

  Kennedy ellenségeinek körébe fel kell jegyezni az USA vezérkari főnökeit is. A disznó-öbölbeli fiaskója után jött a kubai rakétaválság. A szovjetek által telepített rakéták Kubában Kennedyt azonnal válaszlépésre kötelezték. De jól tudta, ha nyílt támadást intéz Kuba ellen, azzal hadat üzen a Szovjetuniónak is, ezért Kennedy egyezséget kötött Hruscsovval. Az amerikaiak nem támadnak Kubára és kivonják a rakétáikat Törökországból, a szovjetek cserébe Kubából. Az amerikai közvélemény ezt győzelemként könyvelte el, de a CIA és a Pentagon vereségként. Kölcsönös eredmények születtek, úgyhogy az amerikaiaknak 17-szeres fölényük volt a szovjetekkel szemben az atomfegyverek és a stratégiai fegyverek terén. Az utolsó csepp a vezérkari főnökök poharában az volt, mikor Kennedy ki akarta vonni a csapatokat Vietnamból, miközben ők úgy gondolták, hogy erő politikát kell ott folytatniuk. A vezérkarnak John Kennedy csak egy gerinctelen alak volt, aki szimpatizál a kommunistákkal.

  A gyanúsítottakból bőven lehet válogatni, hiszen ahogy láthattuk, sok embernek és szervezetnek volt indoka a merényletre. Persze ha valaki mégis a Warren bizottság által felállított magányos gyilkos teóriát látja a legreálisabbnak és nem hisz az összeesküvés-elméletekben, akkor felmerül még egy kérdés. Ha igaz a magányos gyilkos elmélet, akkor vajon miért titkosították az aktákat 75 évre egyetlen ember miatt?
  Talán ezek után senki sem gondolja, hogy a Warren bizottságnak igaza lett volna, ahogy az amerikaiak 70%-a sem fogadja el a magányos gyilkos elméletét és gondolja úgy, hogy összeesküvés történt.

  Ahogy a terrortámadásoknál és a Kennedy gyilkosság esetében is, ha hiszünk az összeesküvés-elméletben, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy akármennyire is bízunk az országunk biztonságában és tisztaságában, kiderül, hogy a rendszer messze nem tökéletes. Azért történhetnek meg ilyenek, mert ezeket a rendszereket emberek irányítják, és mint minden ember, ők is hibázhatnak. Ahogy a hibák hibákat generálnak, így történhetnek meg ilyen tragédiák és így válnak az összeesküvés-elméletek megalapozottá.

  Malik Erika – Benedek Péter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon