MENÜ
 • Őssejtekből növesztettek emberi csontot

  A The Daily Telegraph brit napilap jelentős eredményről számolt be az őssejt-kezelés területéről: sikerült emberi csontot növezsteniük laboratúriumi körülmények között.

  A sikeres kísérlet hatalmas lehetőségeket rejt, megváltoztathatja a csonttörések kezelésének bevett gyakorlatát, valamint lehetségessé válik a testen kívüli csontnövesztés a pácien saját sejtjeiből.

  A Bonus BioGroup elnevezésű izraeli biotechnológiai cég kutatói zsírszövetből nyert őssejtekből indultak ki, a csont formálásához egy 3 dimenziós vázat használtak és körülbelül egy hónapig tartott, amíg 5-10 centiméter körüli hosszúságú élő emberi csontot sikerült létrehozniuk. Terveik szerint a kutatók még az idén megkezdik a technika klinikai próbáit is – olvasható a Telegraph online hasábjain.

  A folyamat során először orvosi képalkotó berendezéssel letapogatják a páciens sérült csontját, majd a szkenneléssel kapott 3 dimenziós minta alapján készítik el a gélszerű vázat. Zsírleszívás nyernek a pácienstől őssejteket, amelyek a megfelelő környezetet biztosító bioreaktorban csontsejtekké alakulnak át, és élő csontot alkotnak a vázon.

  Korábbi állatkísérleteknél már sikerült emberi csontot beültetni egy sérült patkány lábába, ahol az össze is nőtt az állat megmaradt csontjaival. A technika a súlyosan roncsolódott csontok helyettesítését is megoldhatja a jövőben.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon