MENÜ
 • Óriási géntérképpel kutatnák a betegségeket

  Publikálták az eddig elkészített legnagyobb géntérképet, mellyel megtalálhatják a rák vagy a diabétesz eredetét.

  Több mint ezer, afrikai, ázsiai, európai és amerikai ember genetikai állományát térképezték fel tudósok, az eddigi legnagyobb katalógusát létrehozva a különböző genetikai változatoknak. Az óriási kutatás segítségével a kutatók megtalálhatják az eredeti kiindulópontjait mind a ritkább, mind pedig a gyakorinak számító betegségeknek.

  Az 1000 Genomes Project elnevezésű projektben a Washington Egyetem vezetésével kétszáz működött kötre, több intézmény segítségével. Kutatásuk során 14 etnikai csoport tagjainak DNA-variációit bontották fel. A kutatás eredménye és leírása tegnap jelent meg a Nature című tudományos lapban. Ezek viszont még csak végeredmények – a tudósok ugyanis úgy döntöttek, hogy ezer helyett kétezerötszáz ember génállományát fogják feltérképezni.

  “Az eredményekkel a kutatók kaptak egy térképet, mellyel az összes, egész világon megtalálható betegség genetikai származási helyét megtalálhatják” – mondta a kutatás egyik vezetője, Elaine Mardis PhD, a Washington Egyetem Genetikai Intézményének vezetője. “Elgondolásunk szerint minden egyes személy akár több száz ritka DNA-variációt hordozhat magában, melyek felelősek a betegségekért. Most a tudósok megvizsgálhatják azt is, hogy melyik etnikai csoportnak melyik a jellemző, de ritka variánsa.”

  Genetikailag minden ember 99%-ban megegyezik, de vannak ritka variánsok a populáció kevesebb mint 1%-ban, melyek felelősek lehetnek olyan, az egész világot érintő betegségekért, mint a rák, a szívbetegségek vagy a diabétesz. Ezek a variánsok továbbá magyarázatot nyújthatnak arra is, hogy néhány kezelés miért nem hatásos különböző emberekre nézve, vagy valakinél miért alakul ki miatta olyan mellékhatás, mint hányás, álmatlanság, szívelégtelenség vagy akár halál.

  Kép: National Human Genome Research Institute

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon