MENÜ
 • Óriásbolha és a Yutyrannus huali

  Dínó-hírek a nagyvilágból

  Már réges-rég nincsenek közöttünk, mégis nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint élő rokonaik. A kisgyerekek bolondulnak értük, nem kevésbé a nagyobbak. A kutatók számára is kiapadhatatlan forrásként szolgálnak az időről időre előkerülő leletek. Az utóbbi időben újabb kutatási eredményeket tettek közzé, amelyből még jobban megismerhetjük a régmúlt dinoszauruszait.

  A hüllők ezen kihalt csoportja a triász időszaktól kezdve, mintegy 230 millió évvel ezelőttől uralta a szárazföldeket. Nekik köszönhetjük többek között a hüllőket és a madarakat, fosszíliákból azt állapították meg, hogy az evolúció során a dinoszauruszokból fejlődtek ki. Nagyon változatos állatcsoport lett belőlük, a kutatók eddig több, mint ötszáz különböző nemet és ezernél is több fajt azonosítottak. A Föld minden tájáról kerültek már elő maradványok, amelyek lassacskán megtöltik a múzeumokat.
  A 19. század elején bukkantak a kutatók az első csontokra, onnantól már nincs megállás, egész kultusz alakult ki köréjük. A filmipart is megihlette, gondoljunk csak a Jurassic Parkra, bár számunkra szinte elképzelhetetlen lenne, hogy ekkora lények vegyenek körbe.

  A média időről időre beszámol a legújabb leletekről és hipotézisekről – mert valljuk be, nem állíthatjuk bizton, hogy hogyan néztek ki, hogyan viselkedtek, csupán feltételezésekbe bocsátkozhatunk.
  A legújabb hipotézis a kihalásukkal kapcsolatos. Azt tudjuk, hogy a kréta időszak végén, úgy 65 és fél millió éve a kréta-tercier kihalási esemény során fejeződött be uralkodásuk. Több katasztrofális esemény is történt az úgynevezett K-T kihalás során, a Chicxulub aszteroida becsapódása és a megnövekedett vulkáni tevékenység során csökkent a földfelszínt érő napfény mennyisége és meggátolta a fotoszintézist, ami az ökológia romlásához vezetett.
  Egy másik álláspont szerint az éghajlat változásai miatt fokozatosan ment végbe a fajok pusztulása. A legújabb vizsgálatok arra keresték a kérdést, hogy már amúgy is hanyatló korszakukban érte a dínókat a vulkáni működés és meteorbecsapódás vagy még nagy változatosságukban hirtelen végezte őket ki az eseménysorozat. Az észak-amerikai Hell Greek Formációt vizsgálták nagyon részletesen az amerikai és német kutatók. Hét kiválasztott dinoszauruszcsoportnál az alaktani változatosságot vizsgálták a kréta utolsó két szakaszában. A morfológiai változások általában azt jelölik, hogy funkcionális vagy ökológiai tekintetben alkalmazkodtak a vizsgált alanyok valamihez, függetlenül az adott csoport fajgazdagságától. Elsősorban globális összehasonlításokat végeztek, amelyekből nem meglepő, hogy az derült ki, hogy a késő krétában élő dinoszauruszok evolúciója és a kihalás egy nagyon komplex folyamat lehetett.
  Nagyon eltérő eredményeket kaptak, néhány csoportnál nem volt diverzitásváltozás, máshol viszont – főként a hatalmas növényevőknél – növekedő tendenciát figyelhettek meg, két nagytestű növényevő csoport viszont hanyatlásnak indult. Ez azt mutatta, hogy nem rendszertani, hanem ökológiai tényezők játszottak közre az evolúcióban.

  A K-T kihalás egyébként más folyamatokkal együtt hatva pusztíthatta ki ezeket az óriási hüllőket, hisz a Föld történetének utóbbi 3,5 milliárd évében közel 70 hasonló méretű katasztrófának is beillő becsapódás rázta meg bolygónkat. A Föld keletkezésének korábbi szakaszában ez nem is volt ritka, viszont később már ritkult. Az újabb kutatások során fényt derítettek arra is, hogy az akkora becsapódásokból, amely eltüntette a dínókat, az 1,8 és 3,8 milliárd évvel ezelőtti időszakban közel 70 volt. Ezzel a Kései Nagy Bombázásnak nevezett időszak is tovább tarthatott, mint régebben feltételezték.

  Ezalatt az északkelet-kínai Liaoning tartományból újabb lelet került napvilágra, gigantikus tollas dínó maradványaira bukkantak a kutatók. Az új faj a Yutyrannus huali nevet kapta, hossza közel 9 méter, súlya pedig másfél tonna volt. Valószínűleg a Tyrannosaurus rex rokona lehetett, és a kréta egy hidegebb időszakában élt. A tollbundát is ez magyarázza, hisz elég valószínűtlen, hogy repülésre szolgált volna.

  Ha már óriáshüllők, akkor óriásrovarok is voltak. Kínában vulkáni hamuba sült pogácsa helyett megkövesedett óriási méretű bolhákat találtak. 20 milliméteres nősténybolhákat és 15 milliméteres hímeket tártak fel az amerikai, francia és kínai kutatók. Ez a méret közel háromszor nagyobb, mint a mai legfeljebb 5 milliméteres fajok.
  Nem egyeztek meg teljesen testfelépítésileg sem a mostani vérszívókkal, nem voltak szárnyaik, kevésbé fejlett lábaikkal nem voltak képesek ugrásra, csupán mászkáltak áldozatukon. A karmaik viszont jókorára nőttek, amelyekkel kapaszkodhattak az őshüllők szőrébe-tollába.
  Éles, fogazott, szuronyszerű szájszervükkel könnyen átdöfték az amúgy nem túl vékony dinoszauruszbőrt. Ezen még talán János vitéz is elcsodálkozna, pedig látott már egyet s mást Óriásországban…
  Miután 65 millió éve kipusztultak a dínók, az ősbolháknak be kellett érniük az egyéb emlősökkel és madarakkal, ahol természetesen már ekkora testméretre sem volt szükség, így harmad-negyedakkorára törpültek.

  Annyira azért dínónak sem lehetett jó lenni, egy gyulladásos ízületi betegség, az osteoarthritis kínozta szegényeket. A mai vadon élő állatok alig egy százalékánál fordul csak elő, ám a Kansasi Egyetem kutatója, Bruce Rothschild arra kereste a választ, hogy mikor jelent meg a betegség a törzsfejlődés során. A 130 millió éves fosszíliákat vizsgálva tíz őskori tollas jószág bokaízületéből háromnál felfedezték az elváltozásra jellemző tüneteket. Tehát reumásak voltak a dinoszauruszok.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon