MENÜ
 • Orchidea-mánia ősszel is

  Számtalan ablakban díszeleg szebbnél szebb orchidea, ám amikor beköszönt a hideg, a csodás virágpompa helyett néhány nap alatt csak csupasz kórók fogadnak. Mit tehetünk, mit tegyünk, ha ősszel és télen is gyönyörködni szeretnénk ?

  A legelterjedtebb orchideafaj a Phalenopsis, köznapi nevén lepkeorchidea. Nem csak a virágboltok kiváltsága ez a cserépnyi csoda, de a legtöbb nagyáruház polcain kínálja magát és szinte könyörög, hogy vigyük haza. Ajándékba semmi esetre sem ajánlom, hogy ilyen helyen vegyük, mert az ideálisnak nem mondható körülmények megteszik hatását, melynek következtében hamar ledobálja virágait, így a megajándékozott még jobb esetben is csak néhány hétig gyönyörködhet benne. Még a biztos forrásból vásárolt virágok sem biztos, hogy kibírják a telet.

  A lepkeorchideák eredetileg Dél-Kelet Ázsiából származnak, de az itthon kaphatóak már hozzászoktak a mérsékelt övi klímához. A keleti vagy a nyugati oldal ablakpárkányán nagyon jól érzi magát, de akármennyire is trópusi növény, ne tegyük tűző napra, mert a levelei hamar befoltosodhatnak és megbarnulhatnak, égési sérülés keletkezhet rajtuk. A legtöbb lepke a túlöntözés következtében pusztul el, ugyanis a párát szeretik, de az állandóan vizes környezetet a gyökerek nem bírják. A léggyökerek könnyen elrohadnak, levegőre és szellőzésre van szükségük, így legyünk óvatosak és télen hetente csupán egyszer, nyáron pedig csak két-három naponta öntözzük. Ha állna alatta a víz, mert a tőzegen hamar átfut, akkor öntsük le, ne maradjon a cserépben pangó víz.


  Mivel némileg imitálnunk kellene a trópusi környezetet – bár szerintem ezek a növények már rég hozzászoktak a mérsékelt övi klímához – a párás levegőt szeretik jobban, a száraz szobahőmérsékleten nem nagyon érzik jól magukat. A leveleket naponta spriccelhetjük vízzel, bár a levéltövekbe csorgó és ott megülő víz könnyen tőrodhadáshoz vezethet. Ennél már jobb megoldás, ha olyan tálcára tesszük, amelyen például agyaggolyócskák vannak, így ha félig megtöltjük vízzel úgy, hogy a cserép alja ne érjen bele, egész jó kis mikroklímát tudunk kedvenc virágunknak létrehozni.

  Ősszel beköszönt a hideg, télen pedig a központi fűtés, ez a kettő kedvenc orchideánk ádáz ellensége. A hideggel a napfény hiánya is gondot okozhat, így tegyük ősszel olyan helyre a cserepet, ahol minél több fényhez juthat. Ha végképp nem megy, használhatunk külön világítást is. Központi fűtéses – egyáltalán akármilyen fűtéses – lakásban a párásításról kell gondoskodnunk, de nem érdemes drága elektromos párásítót venni, hisz az előbb említett megoldás tökéletes lesz a virágaink számára.

  Érdemes a jó tanácsokat megfogadni és a saját magunk képére kialakítani a legideálisabb helyet orchideánknak. Sok sikert hozzá

  Malik Erika

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon