MENÜ
 • Olaszország, a tökéletes csizma (1. rész)

  Ízletes ételek, hatalmas borvidékek, gyönyörű tengerpart, kiváló sípályák és Európában szinte egyedülálló temperamentum. Olaszország minden területen igyekszik elnyerni az ember szívét.

  Korábban főszerkesztőnk is megosztotta élményeit veletek, Párizsban járt, és először szeretett bele egy városba. Párizs valóban elképesztő, azonban több olasz város megtekintése után, bátran jelentem ki hogy egy egész országgal kerültem érzelmi kapcsolatba. Nem egy városba szerettem bele, hanem egy egész nemzetbe. 

  A helyiek először ijesztőek voltak számomra, nagyon távol állt tőlem az olaszokra jellemző temperamentum. De a kezdeti távolságok hamar elmosódtak, mikor végre képes voltam értelmezni éppen mit is fejeznek ki egyedi hangleejtésükkel. Mindenki rendkívül barátságos és megbízható, ha kell egy hajnali fuvar, mert nem jött a busz – ez elég gyakran előfordul -, biztosan fogunk találni egy ismerőst aki szívesen elvisz minket, de ha más nem, egy idegen is szívesen fog segíteni.

  A tökéletes nyaralóhelyek közül az egyik leglélegzetelállítóbb Isola Bella. A “Szép Sziget” Észak-Olaszországban található, a Lago Maggiore tóban. A közigazgatásilag Torino részét képező apró szigetet alig négyszázan lakják.

  Egészen 1600-ig nem különösebben emelkedett ki a környező halászfalvak közül, azonban ezekben az években kezdett hatalmas építkezésekbe a Borromini család, nekik köszönhető a sziget mai kinézete. A család egy gyönyörű barokk palotát hagyott hátra, ami mind a mai napig az ő nevüket viseli.

  A szigeten lépcsőzetes kerteket alakítottak ki, amelyeket rengeteg egzotikus növénnyel, állattal és különleges szobrokkal gazdagítottak. Mai formáját egészen a 1800-as évek közepéig tökéletesítették. 

  A kerteket fehér pávákkal tették méggyönyörűbbé

  A következő úti cél egy sokkal nagyobb település, egy igazi olasz nagyváros: Firenze. A város lenyűgöző történelmi látványát a Medici család építkezéseinek köszönhetjük, gazdag mecénás család volt, akik Olaszország több városában is támogatták a művészeteket, így gazdagítva a mai kultúrát is. A várost nevezik a reneszánsz bölcsőjének is, sőt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Várost a művészetekre fogékonyak biztosan értékelni tudják majd, hiszen képtárai és múzeumai rengetek műkincset tartalmaznak. A reneszánsz festők legtöbbjének Firenze volt az otthona, így láthatunk olyan eredeti festményeket, amiket alig máshol a világban.

  A város legismertebb épülete, a Dóm. Különlegessége, hogy a 13. században épült, azonban állandó homlokzata nem volt. A jeles ünnepnapok és egyedülálló alkalmak mindegyike előtt megkértek egy helyi mestert, aki egy kifeszített vászonra festette fel az aktuális homlokzatot, a trendeknek és elvárásoknak megfelelően. A jelenlegi homlokzatát az 1800-as években kapta.

  A dóm épülete, mai formájában.

  A város másik legismertebb épülete az Öreg híd, amit 1345-ben építettek. A híd műhelyeknek adott korábban otthont, hentesek, kovácsok és aranyművesek dolgoztak itt. Később a rómaiak egyik fő kereskedelmi útvonala haladt át rajta. Firenze legnagyobb múzeumegyüttese a Pitti-palotában található, a csodálatos reneszánsz épületet II. Viktor Emánuel építtette, majd később a Medici család tulajdona lett.

  A város északi részén több történelmi emléket is találtak az etruszk kultúrára, az etruszk népcsoport lakta korábban Kréta szigetét is.

  Az Öreg híd.

  Firenzétől távol, északra található Velence. A várost cölöpökre építették az ingoványos vidéken, így nagyon ki van szolgáltatva a tenger erejének, dagálykor a várost teljesen elönti a víz. Látnivalói közül elsődleges a Szent Márk tér, itt szokták megrendezni évről-évre a velencei karnevált. A tér a város szívében helyezkedik el, szinte minden látványosság a közelben helyezkedik el. A tértől pár perces sétára található a Sóhajok hídja, az Óratorony, a Doge palota, és a Campanile.

  A Szent Márk tér és székesegyház.

  Velence utcáin mindig turistákkal találkozunk, helyieket szinte alig látni. A városban igen drágák a szállások, viszont közlekedésre nem kell költeni, csodálatos élmény a kanálisokkal keresztezett utcákon barangolni, az apró hidakon átkelve érezni a frissítő tengeri fuvallatokat. A múzeumokba belépő díj van általában, de szinte mindig van valami ingyenes kiállítás is, amit érdemes megtekinteni.

  A velencei kanálisok egyike.

  Velencétől nyugatra található a divat fővárosa, Milánó. Leginkább hatalmas divatházairól és luxusüzleteiről híres, azonban kultúrprogram is akad bőven a városban. A régi épületek összekapcsolódnak a legújabb dizájnelemekkel, tökéletes összhangot, de mégis egy nagyon különös hangulatot adva a város képének.

  A legismertebb látványosság itt is a Dóm és az előtte elterülő Dóm tér. A Dóm tér egyébként város központja, és ez Olaszország második legnagyobb temploma. A térről gyalog könnyen eljuthatunk a milánói Scala Operaházhoz, amely világhírű, és előadásaira szinte képtelenség bejutni. A tér kötelében található továbbá a milánói királyi palota, ami a templom múzeumának ad napjainkban otthont.

  Milánó nevezetességei a belvárosban találhatóak javarészt, így ha szeretünk a városban sétálgatni sokkal élménydúsabb kalandban lehet részünk, mint a tömegközlekedést használva. A legtöbb nevezetesség közel egymáshoz helyezkedik el, így könnyen megtervezhetjük gyalogtúránk állomásait. Képzeletbeli sétánk biztos pontja lenne a Santa Maria delle Grazie-templom, ahol a világ leghíresebb freskója tekinthető meg, a Leonardo da Vinci által festett “Utolsó vacsora”.

  Olaszországban számtalan látnivaló van, rengeteg város ahova legalább egyszer el kell látogatnunk életünk során. Így kicsit kénytelen voltam szűkíteni a listán, mivel itt a nyár, legfőként nyáron népszerű üdülőhelyekről lesz szó. Személyes kedvenceimet ragadom ki, és igyekszem meghozni a kedvet egy felejthetetlen kalandra, azonban egy cikk így sem lesz elég, így jövőhéten szerdán 3 órakor olvashatjátok a folytatást. 

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon