MENÜ
 • Nyakunkon a nyúl

  A húsvétnak vége, a nyuszi marad. Mit tegyünk?

  Ha húsvét, akkor nyúl. Nagyon sok családba érkezett új jövevény (nevezzük mostantól Nyúlnak), az elmúlt néhány napban, szinte már divattá vált élő nyulat ajándékozni. Háziállat lévén van nyűg vele bőven, a húsvét elmúlt, Nyúl maradt. Mi tévők legyünk?

  Minden csoda három napig tart, Nyúlé is. Nem csak a kicsik szeretnek nyuszit simogatni, de az édes kis szőrgombóc a felnőtteket is elvarázsolja. Egy darabig. Utána viszont jön a fekete leves, és csak reméljük, hogy nem Nyúlból fő.

  Ha már mindenképp a szőrös csomag mellett döntöttünk, gondoljuk végig, belefér-e további 5-10 évünkbe egy Nyúl gondozása. Érzékeny kis lény, sok törődést igény, nem beszélve a különböző hang- és szageffektusokról. Lesz gond vele bőven. Mérlegeljünk…

  Ha úgy döntöttünk, szeretnénk tovább nevelgetni Nyulat, érdemes alaposan utánajárni, hogy érzi majd legjobban magát nálunk. Néhány fontos dolgot érdemes mindenképp betartani.

  Hol lakjon a Nyúl? Nagyon fontos, hogy kedvencünknek elegendő helyet biztosítsunk. Nagy a mozgásigény, sokat szeretne futni, ugrándozni, így a helyét is úgy alakítsuk ki, hogy legyen némi mozgástere. Vásárolhatunk állatboltban kapható speciálisan számukra készült ketrecet, de egy nagyobbacska láda is megteszi, amiből nem tud kiugrani, de attól sem kell tartanunk, hogy egyszer arra érünk haza, hogy kirágta és kiszabadult. Legalább 100X50 centiméter alapterületűt válasszunk, de minél nagyobb, annál jobb. Béleljük ki szalmával vagy forgáccsal. A lakásba szabadon szaladgáló Nyúl nem csak saját életével játszik, de nem ritka, hogy egy-két kábelt is megrágcsál, netán a kanapé hátuljának (elejének?) esik neki. Ha tehát kiengedjük egy kicsit, mindenképp tartsuk szem előtt. Kint a fűben szintén fontos, hogy egy percig se vegyük le róla szemünket. A hideget jobban viseli, mint a meleget, 15-20 fok az ideális. Nyáron készüljünk fel a hűtésre, amit legegyszerűbben egy ketrec tetejére helyezett – konyharuhába csomagolt – jégakkuval tehetünk meg.

  Mit egyen a Nyúl? Első alkalommal rávágnánk, hogy répát. Persze, alapjáraton ezt dugnánk szegény tapsifüles szájába rögtön, de nem ilyen egyszerű a történet. Egy Nyúlnak – legyen az törpe- vagy házinyúl – változatos étrendre van szüksége. Alapvetően szénából, magvakból és egy kevés zöldféléből áll a menü. Mindig legyen előtte jó minőségű széna, a magkeveréket pedig beszerezhetjük az állateledelesnél, leggyakrabban árpából, búzából, zabból és rozsból áll. Naponta többször keveset adjunk neki, a répa mellett szívesen rágcsálja a gyermekláncfű levelét, almát, lucernát, füvet és a salátát is, de hálás, ha a leveszöldségből egy-két darabot neki is dobunk. A gyümölcsöket is szívesen eszegeti. Legalább ilyen fontos, hogy friss víz is legyen előtte mindig. Kapható a boltokban önadagolós itató, ezzel elkerülhetjük, hogy szomjas marad, ha véletlenül kiborítja a tálját.

  Szeresd a Nyulat! Érzékeny lény a Nyúl, ezért fokozottan oda kell figyelni rá. Nehezen tűri a folyamatos nyaggatást, pláne azt, ha a kicsik játékbabaként kezelik, öltöztetik, húzzák-vonják. Az ünnepi játszadozás után hagyjunk elengedő időt a pihenésre is. Örül a közös sétának a udvaron vagy a parkban, de hajszoljuk túl, hagy ugrándozzon a saját tempójában.

  Állatorvos és a Nyúl – A Nyúlnak, mint minden más háziállatnak rendszeres állatorvosi felügyeletre van szüksége. Néhány nappal húsvét után érdemes felkeresni egyet és megvizsgáltatni, egészséges-e a kis kedvencünk. Védőoltásra is szüksége van, létezik ugyanis két gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető betegségük. Időnként a karmaikat is ellenőrzni kell, ha túlságosan megnőttek, vissza kell vágni. Ez megeshet, hisz a lakásban kevesebb lehetősége van azok koptatására, mint a szabadban. Nem csak a karmaik nőnek gyorsan, de rágcsáló révén a metszőfogakra is ügyelnünk kell. Adhatunk nekik akár állatkereskedésben kapható fogkoptatót is, de egy gyümölcsfaág is megteszi.

  Gyakori, hogy egy-két hét vagy hónap elteltével egyre nagyobb terhet jelent a családnak a gyorsan növő nyuszi, a gyerkőcnek sem jelent már újdonságot (letelt a csoda három napja), elmarad a ketrectakarítás, néha az etetés is. Ilyenkor mérlegelni kell, mi legyen a Nyúllal.

  Húsvét után néhány nappal a kereskedésekbe még vissza lehet vinni az állatot, bár a pénzünktől elbúcsúzhatunk. Nagyobb nyulat nem szívesen fogadnak vissza, ilyenkor felkereshetünk egy menhelyet vagy állatotthont, ahol befogadják a gazdátlan állatokat.
  A tenyésztők nem rajonganak a húsvéti nyulakért, ritkán kockáztatják meg, hogy esetleg betegséget is bevihet a nyuszi a meglévő alomba.
  Az utcára és parkba tilos kitenni, és az is csak egy buta tévhit, hogy a nyuszi néhány nap alatt visszaszokik a természetbe. Általában az ilyen sorsra jutott jószágok néhány nap alatt éhen vagy szomjan halnak, leggyakrabban pedig a kutyák áldozataivá válnak.
  Az állatkertek sem fogadják már be olyan szívesen a megunt húsvéti kedvencet. 2008 óta a Budapesti Állat- és Növénykert elzárkózott ez elől. Úgy gondolják, hogy az, aki az ünnep idejére vesz csak állatot, utána megpróbál megszabadulni tőle, az nem felelős állattartó és egyfajta tiltakozásként ők sem kérnek ebből. Lehet, hogy a nyuszink jobban is jár vele, ugyanis az ilyen helyeken általában vadállatok vacsorájaként végzik.
  Ha minden kötél szakad, próbáljunk neki új gazdit keresni ismerőseink körében.

  Érdemes tehát jól meggondolni, hogy mindenképpen szükségünk van-e rá a néhány napos ünnep során, mert az állattartás nagy felelősség, legyen az kutya, macska vagy akár nyúl.
  És akkor itt a kérdés a nyulunk számára, van-e élet húsvét után?

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon