MENÜ
 • Nyakunkon a globális felmelegedés: óriás-jéghegy zuhant az óceánba

  Hiába engedjük el a fülünk mellett, úgy tűnik, sajnálatos módon nyakunkon van a globális felmelegedés. Hatásait pedig nem sokára saját bőrünkön is tapasztalhatjuk.

  A NASA legutóbbi megdöbbentő felvételein egy óriási gleccser látható, mely éppen Grönland partjainál zuhan az óceánba. A gleccserről letört darab Manhattan szigetének körülbelül kétszeresét teszi ki.

  A NASA szerint az olvadás már 2001-ben elkezdődött, onnantól kezdve csak idő kérdése volt, hogy bekövetkezzen az, amire aztán majdnem tizenegy évet kellett várni. A gleccser végül a héten zuhant az óceánba. Mivel a hatalmas jégtömb az óceán felszínén úszik, akár egy jégkocka a pohárban, nem okoz vízszint-emelkedést. A partiőrség azonban rajta tartja a szemét, hiszen a hajózás biztonságának szempontjából igencsak veszélyes lehet a képződmény.

  A kutatók szerint azért is tragikus ez az eset, mert a Grönland partjainál lévő gleccserek tengerekhez közeli végein összegyűlt jég egyfajta dugóként funkcionál, mely, ha letörik, az olvadás egyre gyorsabban történik, amely képes az egész óceán vízszintjét megemelni. A Cambridge Egyetem kutatói szerint az elmúlt tíz évben Grönland gleccsereinek olvadása megduplázódott.

  Az óceánok átlagosan évente három milliméterrel nőnek, amely leginkább a globális felmelegedés számlájára írható. Ha ilyen gyors ütemben olvadnak tovább a gleccserek, ez a szám gyorsan megduplázódhat, sőt, akár többszörösére is nőhez. Idő kérdése csupán tehát, hogy saját bőrünkön is érezzük saját lakóhelyünk pusztításának eredményeit.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon