MENÜ
 • Nincs empátia az állatokban

  Az Oxford kutatói szerint az állatok nem empátiából mentik meg fajtársaikat.

  Az empátia lényege az érzések megosztásából áll, mely az emberi faj egy fontos jellemzője és sokan tartották eddig úgy, hogy ez az állatokra is igaz. Néhány kutató szerint viszont erről szó sincs.

  Az emberi faj egyik tipikus empátiára jellemző tette az, hogy hogy például arra törekszik, hogy megmentse más fajtársait is. Ezt francia és amerikai kutatók megfigyelték a hangyáknál és patkányoknál is, akik különböző kísérletek során ugyancsak megpróbálták megmenteni azon fajtársaikat, akikkel előzőleg egy fészekben vagy ketrecben tartózkodtak. Az Oxford szerint viszont ezen kutatások eredményei egyáltalán nem igazolják az empátia és más pro-szociális viselkedés létezését az állatokban.

  Az Oxford kutatója, Alex Kacelnik szerint ez a viselkedésminta általános az állatoknál, de inkább a fajfenntartás miatt, illetve ha genetikailag is összekapcsolódnak vagy ha a “megmentőnek” előnyös a megmentett állat életbenmaradása.

  “Ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk az empátiát, minden erre irányuló kísérletnek be kell bizonyítania azt, hogy az egyén megérti a másik érzéseit és tetteit azért viszi végbe, hogy a másik személy jólétét szolgálja.  Eddig ezt állatoknál sose bizonyították, csak embereknél.”

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon