MENÜ
 • Neten olvashatók a holt-tengeri tekercsek

  Az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) bejelentése szerint a holt-tengeri tekercsek újabb ötezer töredéke került internetre a Google segítségével.

  A tekercsek Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródtak és a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket tizenegy barlangban rejtettek el a római hadsereg elől a Júdeai-sivatagban még Néró császár idejében. Ebből összesen 900 tekercset tártak fel 1947 és 1956 között: a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

  2008-ban indult az IAA, az Izrael Múzeum és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központjának együttműködése keretében indult a digitalizálási projekt. Ennek során a töredékekről nagyfelbontású, 1200 megapixeles felvételek készültek. Így keltek életre az évszázadok során elhalványult írásjelek, ráadásul az eredeti szövegek mellett a fordítás is elérhető. Tavaly öt tekercs került a világhálóra.

  Most a digitális könyvtár Mózes V. Könyvével bővült, amely többek között a tízparancsolatot is tartalmazza, de feltették a világhálóra a Teremtés Könyvét is, amely a Kr.e. 1. századból származik.

  “Immár bárki „kézbe veheti” az internetnek köszönhetően a holt-tengeri tekercseket” – mondta el Suka Dorman, az IAA igazgatója.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon